عامل گراني ميوه شب عید چه بود؟
پارسینه: در حالي که قرار بود از 26اسفند تا پايان تعطيلات نوروز از سوي ستاد تنظيم بازار براي کنترل قيمت ها ميوه با قيمت مناسب توزيع شود، به طور ناگهاني توزيع ميوه از 29اسفند، درست در آستانه سال نو متوقف شد و اين موضوع قيمت برخي ميوه ها و سبزيجات را در شب عيد تا سه برابر افزايش داد. به طوري که قيمت گوجه فرنگي در برخي مناطق به 7000تومان رسيد.
از مواردي که در ستاد تنظيم بازار در مورد آن تصميم گيري شد توزيع ميوه شب عيد بود. در همين راستا قرار بود تنها در استان تهران از 26 اسفند سال 91 توزيع 1100 تن سيب به قيمت هر کيلو 1600 تومان و 1900 تن پرتقال تامسون با قيمت هر کيلو 1500 تومان آغاز شود.
توزيع ميوه تنظيم بازار فقط چهار روز ادامه يافت
اين در حالي بود که توزيع ميوه از 26 اسفند آغاز شد ولي بر اساس گزارش هاي دريافتي در 29 اسفند ماه پايان يافت و همين عامل موجب افزايش قيمت انواع ميوه در سطح کشور تا بعضا سه برابر شد. به طوري که در روزهاي ميان تعطيلات عيد نوروز قيمت متوسط هر کيلو پرتقال در سطح شهر به 4000 تومان، نارنگي جنوب 5000 تومان، سيب قرمز 2500 تومان، خيار 1500 تومان، کيوي 3000 تومان، ليموشيرين 1500 تومان، گوجه فرنگي 4000 تومان و هر کيلو پياز 2500 تومان رسيد.
از سوي ديگر در اواخر سال گذشته در حالي که قيمت مرغ گرم در بازارهاي آزاد و واحدهاي صنفي سطح کشور تا 9000 تومان هم رسيده بود، کارگروه تنظيم بازار اقدام به توزيع مرغ منجمد با قيمت هر کيلو 4800 تومان کرد.هرچند توزيع مرغ ادامه داشت ولي تا روزهاي پاياني سال 91 قيمت مرغ نوسان چنداني نداشت. اما به محض آغاز سال جديد و ادامه توزيع مرغ براي تنظيم بازار، قيمت آن روند رو به کاهشي را تجربه کرد تا جايي که قيمت آن در حال حاضر در محدوده هر کيلو 5700 تومان است.
توزيع مرغ منجمد همچنان ادامه دارد
در اين باره حسن رادمرد، سرپرست معاونت توسعه بازرگاني داخلي وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفت وگو با ايسنا، درباره روند عرضه مرغ منجمد اظهار کرد: عرضه مرغ منجمد با قيمت هر کيلو 4800 تومان همچنان ادامه دارد.
توزيع ميوه شب عيد متوقف شد
سرپرست معاونت توسعه بازرگاني داخلي وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره توزيع ميوه شب عيد با بيان اينکه «تاکنون 100 هزار تن سيب و پرتقال توزيع کرده ايم که البته روند آن در حال حاضر متوقف است.» در اين باره گفت: «قرار بود اين ميوه ها در راستاي تامين نياز شب عيد باشد که با پايان يافتن ايام عيد توزيع ميوه نيز متوقف شد.»
قيمت نارنگي از ارديبهشت کاهش مي يابد
از بين تمام ميوه ها و سبزي ها نارنگي و گوجه فرنگي بيشترين افزايش قيمت را شاهد بودند. روند اخير بازار ميوه تا جايي پيش رفت که قيمت نارنگي به 8000 تومان و گوجه فرنگي به 7000 تومان رسيد.در همين راستا مديرکل تامين و توزيع کالاي وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز عامل اين افزايش قيمت ها را پايان فصل برداشت آنها اعلام کرد.علي پورکاوه، در گفت وگو با ايسنا در مورد دلايل اصلي افزايش قيمت گوجه فرنگي و نارنگي با ذکر اين نکته که «سقف برداشت نارنگي تمام شده و نارنگي که در حال حاضر عرضه مي شود از سردخانه ها بيرون آمده است.» افزود: «خروج نارنگي از سردخانه موجب اضافه شدن هزينه هايي بر آن مي شود که سازمان حمايت با نظارت خود و لحاظ کردن هزينه ها و سود منطقي آن بايد قيمت مناسبي را براي عرضه آن تعيين کند.»پورکاوه با بيان اين که سازمان حمايت بايد عرضه نارنگي را در مراکز توزيع ميوه و مرکبات استان ها، ميادين ميوه و تره بار، ميادين مادر و شهرداري ها از سردخانه تا زمان توزيع کنترل کند، گفت: قيمت نارنگي بسته به زمان برداشت و زمان خروج آن از سردخانه نوسان مي يابد.
در فصل هايي که برداشت نارنگي وجود ندارد مثل ايام عيد و فروردين ماه قيمت آن تا حدي افزايش مي يابد که البته سازمان حمايت با نظارت بر بازار آن بايد مانع از افزايش غير منطقي آن شود.
مديرکل تامين و توزيع کالاي وزارت صنعت، معدن و تجارت بيان کرد: فصل برداشت نارنگي تمام شده و از ارديبهشت ماه مجددا شاهد عرضه نارنگي و برداشت آن و در نتيجه تعديل قيمت آن خواهيم بود.
او با بيان اين که ماه هاي يازدهم و دوازدهم هر سال گوجه فرنگي از مناطق گرمسيري در بازارها توزيع مي شود درباره دلايل افزايش قيمت گوجه فرنگي اظهار کرد: «در دو مقطع سال توليد گوجه فرنگي با وقفه مواجه مي شود. وقفه اول آن از اواسط فروردين ماه تا ارديبهشت است که محصول جديد بعد از ارديبهشت ماه وارد ميشود و وقفه دوم نيز در آبان و آذر ماه است.»مديرکل تامين و توزيع کالاي وزارت صنعت در پاسخ به اين سوال که «چرا ستاد تنظيم بازار به نحوي برنامه ريزي نکرد که در روزهاي اول سال ميادين تعطيل نشده و توزيع ميوه تنظيم بازاري ادامه داشته باشد»، گفت: «توزيع ميوه و طرح تنظيم بازار در ايام عيد انجام شده است. اگر اين طرح اجرا نمي شد تغيير قيمت در روزهاي اول سال از اسفند 91 آغاز مي شد.»
پورکاوه با بيان اين که «روز دوم و سوم تعطيلات نوروز کل ميادين تعطيل بود» تصريح کرد: «همين تعطيلي زمينه خلاء در عرضه را بهوجود آورد که در همين راستا در پنج استان نظير تهران، خراسان، ايلام و البرز با اتحاديه ها هماهنگي هاي لازم انجام و حمل و نقل کشوري از مازندران آغاز شد.»
مدير کل تامين و توزيع کالاي وزارت صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به اين سوال که چرا ميادين در روزهاي اول و دوم سال تعطيل شدند گفت: ميادين يک ظرفيتي دارند و در طول سال 120 باب از ميادين ميوه عرضه مي کنند.
عمده نياز کشور تا بيستم اسفند ماه تامين شد و 10 تا 15 هزار تن ميوه به صورت مستمر در طول عيد عليرغم محدوديت هاي حمل و نقل به استان هاي کشور منتقل شد.
بر اساس گزارش ايسنا اظهارات فوق در حالي است که قيمت گوجه فرنگي و نارنگي در بازار روند رو به رشدي دارد، به نحوي که قيمت گوجه فرنگي مرغوب 6000 تا 8000 تومان و نارنگي 8000 تا 9000 تومان است.
قيمت هر کيلو پياز نيز 3800 تومان، پرتقال 4000 تومان، کاهو 2750 تومان و خيار 3200 تومان است.
دلايل گراني موز، پياز و گوجه فرنگي
رئيس اتحاديه ميوه و تره بار تهران با بيان اينکه «سايه وزارت جهاد بر سر کشاورزان نيست»، گفت: «سال قبل و در اين ايام گوجه فرنگي بازار مناسبي نداشت و به همين دليل کشاورزان امسال اقدام به کاشت نکردند.»حسين مهاجران در گفت وگو با فارس در پاسخ به اين سؤال که قيمت گوجه فرنگي روز گذشته در خرده فروشي هاي سطح شهر 5500 تومان بود، دليل آن چيست گفت: «در برخي نقاط تهران قيمت گوجه فرنگي تا 7 هزار تومان نيز رسيده است چرا که در ميدان بارفروشان قيمت هر کيلوگرم گوجه فرنگي مرغوب 5 هزار تومان است.»وي در تشريح دلايل گراني گوجه با بيان اينکه «سال قبل و در اين ايام گوجه فرنگي بازار مناسبي نداشت و به همين دليل کشاورزان اقدام به کاشت نکردند در اين شرايط انتظار مي رود تا وزارت جهاد به کشاورزان اعلام کند تا محصولات خود را بکارند و تعطيل نکنند اما سايه وزارت جهاد بر سر کشاورزان نيست.» افزود: «چابهار، کنگان، بوشهر و بندرعباس گوجه زمستاني را توليد مي کنند و گوجه بهاره که از جيرفت مي آيد تا 25 فروردين ماه قيمت ها را متعادل مي کند.»او در خصوص افزايش قيمت پياز گفت: «پياز در دو استان اصفهان و آذربايجان توليد مي شود که در استان اصفهان با کم آبي مواجه بوديم به همين دليل کمبودي در بازار احساس شد.»مهاجران گفت: «دليل ديگر آن فروش پياز جيرفت به عراقي ها است زيرا عراقي ها پياز را بر روي خاک هر کيلوگرم 1400 تومان به صورت نقدي مي خرند اما بار فروشان برخورد مناسبي با کشاورزان نداشته اند به همين دليل کشاورزان هم با آن ها همکاري نمي کنند. » وي افزود: «تا 15 روز آينده پياز ارزان از دزفول مي آيد و بايد توجه داشته باشيم که همه محصولات دزفول پيام ارزاني دارند.»
ارسال نظر