گوناگون

طلا پس از سقوط بزرگ

پارسینه: قیمت جهانی طلا بالاترین میزان سقوط در دو سال گذشته را تجربه کرد تا آینده این فلز گرانبها با اما و اگرهای جدی روبه‌رو شود. هر اونس طلا در پايان هفته بازارهای جهانی با قیمت ۱۴۷۷ دلار بسته شد كه این میزان قیمت نسبت به قیمت روز چهارشنبه بیش از۱۰۰ دلار کاهش در هر اونس نشان می‌دهد. اتفاقی که در دو سال گذشته سابقه نداشته است. کاهش قیمت طلا از روز چهارشنبه به‌واسطه توقف سیاست‌های فوق انبساطی در ایالات متحده آغاز شد و با فشار بانک مرکزی اروپا به قبرس برای فروش ذخایر ۵۳۰ میلیون دلاری طلاي خود جهت بازپرداخت زیان بانک‌های تجاری این کشور به اوج خود رسید. در کنار این دو عامل، از کاهش معاملات در بازار طلا و انتقال سرمایه‌ها به سمت بازارهای بورس به عنوان دیگر دلایل افت قیمت اونس یاد می‌شود. در چنین شرایطی تحلیلگران بازار، پیش‌بینی بینابینی برای آینده معاملات بازار فلز زرد دارند. در حال حاضر دو دسته نگاه به بازار وجود دارد که تقریبا به یک میزان شانس جهش یا افت دوباره در بازار قائل هستند. از دیدگاه گروه بدبین ادامه انتقال سرمایه‌ها به سمت بورس شانس جهش‌های دوباره قیمت طلا را کاهش می‌دهد؛ اما از سوی دیگر گروهی با امیدواری به احتمال اجرای سیاست‌های فوق انبساطی در آمریکا تقویت قیمت طلا را پیش‌بینی می‌کنند.

قیمت طلا در بازارهای جهانی به روند کاهشی خود ادامه داد و پیش از تعطیلات شنبه و یکشنبه تا سطح ۱۴۷۷ دلار در هر اونس سقوط کرد.



این بزرگ‌ترین کاهش قیمت طلا در بازارهای جهانی از ماه جولای ۲۰۱۱ میلادی (تیر ۱۳۹۰) تاکنون بوده است. روند کاهشی قیمت جهانی طلا از روز چهارشنبه هفته گذشته آغاز شد و با ثبت قیمت ۱۵۳۰ دلار در هر اونس در بازار نیویورک، بسیاری از فعالان بازار را غافلگیر کرد.



موج اولیه کاهش قیمت جهانی طلا، با افت ۵۰ دلاری قیمت هر اونس طلا آغاز شد؛ اما روز جمعه نیز افت قیمت‌ها در بازارهای جهانی ادامه یافت و این بار طلا در هر اونس بیش از ۶۰ دلار کاهش قیمت داشت. تحلیلگران بازارهای مالی، دلایل متفاوتی را برای ثبت رکوردهای کاهشی قیمت اونس جهانی طلا عنوان می‌کنند.


«بلومبرگ» در گزارشی پیرامون این رخداد، به فشار بانک مرکزی اروپا به قبرس برای استفاده از ذخایر طلا جهت بازپرداخت زیان بانک‌های تجاری این کشور اشاره کرده و نوشته است:« ماریو دراگی، ريیس بانک مرکزی اروپا، از بانک مرکزی قبرس درخواست کرده که بخشی از ذخایر طلای خود را برای جبران زیان‌های ناشی از تعهدات ارزی بانک‌های تجاری قبرس، به فروش برساند.»


اما به نوشته «بلومبرگ» بانک مرکزی قبرس از این کار سر باز زده و یک پاسخ صریح داده است: «قبرس برنامه‌ای برای فروش ذخایر طلای خود ندارد.» تخمین زده می‌شود که میزان ذخایر طلاي قبرس که مورد نظر بانک مرکزی اروپا برای فروش است؛ به ۵۳۰ میلیون دلار (۴۰۰ میلیون یورو) بالغ شود.


به گفته «بلومبرگ» انتظار برای ورود این میزان ذخایر طلا به بازار، به ثبت رکوردهای کاهشی قیمت فلز زرد کمک کرده است. از سوی دیگر، در بازار سهام آمریکا نیز رکوردهای جالب توجهی به ثبت رسیده و همزمانی رشد سهام شرکت‌های آمریکایی در بازار بورس این کشور، با سیاست‌های فوق انبساطی فدرال رزرو آمریکا در ماه‌های آینده، انتظارات برای بالا ماندن قیمت طلا را کاهش داده است؛ چراکه بسیاری از سرمایه‌گذاران آمریکایی حالا ترجیح می‌دهند که پول خود را از بازار طلا خارج و به سمت دیگر بازارها منتقل کنند.



پیش‌بینی بازار در روزهای آینده
با اینکه روند قیمت‌ها در بازارهای جهانی رو به کاهش گذاشته است، اما همچنان تحلیلگران بازار به آینده قیمت طلا خوش‌بین هستند و پیش‌بینی بینابینی برای قیمت فلز زرد دارند.


چنان که بر اساس یک آمارگیری که از سوی «کیتکو» در میان ۲۱ نفر از تحلیلگران صورت گرفته است، ۱۰ نفر به افزایش قیمت، ۱۰ نفر به کاهش و فقط یک نفر ثبات قیمت در هفته آینده را پیش‌بینی کرده‌اند.


استدلال طرفداران افزایش قیمت طلا، احتمال اجرای سیاست‌های پولی فوق انبساطی فدرال رزرو آمریکا و افزایش شدید تقاضای طلا از سوی چین است که به رشد قیمت طلا کمک می‌کند. گرچه بسیاری از همین تحلیلگران که طرفدار افزایش قیمت طلا در هفته آینده هستند، پیش‌بینی می‌کنند که افزايش قیمت طلا در روند محدودی رخ خواهد داد.



استدلال آنها این است که «چند چرخش معاملات از بازار طلا به سمت بازارهای بورس آمریکا و طلا نسبت به دیگر دارایی‌های سرمایه‌ای نسبت به ماه نوامبر ۲۰۱۲ (آبان ماه ۱۳۹۱) ۲۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است؛ اما احتمال چاپ پول در کشورهای جنوبی منطقه یورو یا توقف سیاست‌های فوق انبساطی فدرال رزرو آمریکا، نمی‌تواند به صعودی شدن دوباره قیمت در بازار طلا بینجامد.»


اما در دیگر سو، برخی تحلیلگران نیز به افزایش ارزش دلار در مقابل یورو اشاره کرده و معتقدند «انتظارات برخی از سرمایه‌گذاران بزرگ در بازار طلا مانند گذشته افزایشی نیست و بازار نیز تحت تاثیر اخبار فروش طلا توسط کشور قبرس به منظور تامین کمک‌های مالی دریافتی این کشور است. بنابراین قیمت‌ها در بازار طلا همچنان، کاهشی خواهد بود.»



تحلیلگران معتقدند که «هم‌اکنون طلا سهم بسیار اندکی در سبد دارایی‌های سرمایه‌ای دارد و به همین دلیل علاقه چندانی به سرمایه‌گذاری روی طلا وجود ندارد.» گرچه طرفداران تداوم روند کاهشی قیمت طلا معتقدند که کاهش بعدی قیمت‌ها، شدید نخواهد بود.


در بازار داخلی

همزمان با روند نزولی قیمت‌ها در بازارهای جهانی، نرخ انواع سکه نیز در بازارهای داخلی افت محسوسی داشت. روز شنبه، همزمان با تعطیلی بازارهای جهانی، در ابتدای معاملات بازارهای داخلی، قیمت هر سکه بهار آزادی طرح جدید از حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به حدود یک میلیون و ۳۳۰ هزار تومان کاهش یافت، اما در ادامه دوباره قیمت‌ها افزایش یافت و به یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان هم رسید.



نیم سکه ۶۸۵ هزار تومان ، ربع سکه ۴۱۵ هزار تومان و سکه یک گرمی نیز ۲۹۰ هزار تومان فروخته شد. وب‌سایت «خبرآنلاین» در گزارشی از جمع‌آوری سکه توسط برخی از فعالان بازار خبر داده که یا انتظار افزایش قیمت را دارند یا به دنبال جلوگیری از کاهش شدید قیمت سکه در بازار هستند تا ارزش دارایي‌شان کاهش نیابد، بنابراین با جمع آوری سکه از بازار در مقابل سقوط قیمت مقاومت می‌کنند. البته گزارش‌ها نشان می‌دهد که در روز شنبه حجم فروش بازار کاهش داشته و فعالان بازار بیشتر به خرید سکه تمایل داشته اند تا فروش آن. در عین حال قیمت دلار در بازار آزاد نیز نوسان عمده‌ای نداشت.



روز پنج شنبه گذشته نرخ دلار با ۴۰ تومان افت نسبت به روز قبل خود، تا هنگام ظهر با قیمت ۳۵۰۰ تومان بر تابلوها افت ثبت شد؛ اما در ادامه قیمت خرید آن تا ۳۴۵۰ تومان نیز افت کرد، اما روز شنبه دلار حدود ۱۰۰ تومان افزایش قیمت داشت و ۳۵۴۰ تومان فروخته شد.



منبع:دنیای اقتصاد

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار