گوناگون

تولد نوزاد معلول هیچ تاثیری در جوانی جمعیت ندارد

تولد نوزاد معلول هیچ تاثیری در جوانی جمعیت ندارد

یک متخصص ژنتیک معتقد است: نوزاد معلول یعنی آینده تباه، یعنی یک خانواده از هم پاشیده و هزینه های هنگفت درمان و سردرگمی والدینی که نمی دانند چطور می خواهند از پس هزینه های یک فرزند معلول بر بیایند.

به گزارش پارسینه و به نقل از تجارت نیوز، وقتی در سال 1400 به دنبال تصویب قانون جوانی جمعیت مساله حذف غربالگری مطرح شد خیلی زود مسئولان وزارت بهداشت و درمان در مقابل این موضوع جبهه‌گیری کردند و آن را تنها استانداردسازی غربالگری طبق نظر متخصصان دانستند و گفتند غربالگری حذف نشده است. اما گزارش‌های میدانی از خانه‌های بهداشت و دیگر مراکز مربوط به بارداری خلاف این ادعا را ثابت می‌کرد.

در واقع همان‌طور که وسایل پیشگیری از خانه‌های بهداشت جمع‌آوری شد، افراد شاغل در این مراکز دیگر حق نداشتند به زنان در مورد مساله غربالگری به‌خصوص در سه‌ماهه اول بارداری هشدار دهند. حتی به گفته برخی از پرستاران شاغل در این مراکز، هرکسی از این دستورالعمل تخطی می‌کرد با برخورد انضباطی و در بعضی موارد با محرومیت‌های کوتاه‌مدت از کار مواجه می‌شد.

در واقع برخلاف ادعای سخنگوی وزارت بهداشت و درمان آن زمان، وزیر بهداشت دستور به حذف غربالگری داده بود و مساله استانداردسازی به‌نوعی گمراه کردن رسانه‌ها از پیگیری ماجرا و بررسی تاثیراتی بود که این تصمیم می‌توانست بر تولد نوزادان معلول به جا بگذارد.

قانون جوانی جمعیت باعث افزایش نرخ باروری نشد/ با افزایش بی‌سابقه تولد نوزادان معلول از سال 1401 تاکنون مواجه بوده‌ایم

فرحناز ایزدی، پزشک متخصص زنان و زایمان و نازایی، دراین‌باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: «تصویب قانون جوانی جمعیت با وجود بندهایی که متاسفانه بدون نظر متخصصان حوزه بهداشت و درمان به تصویب رسید، نه‌تنها باعث افزایش نرخ باروری نشد که حالا آمار و ارقام نشان می‌دهد با افزایش بی‌سابقه تولد نوزادان معلول از سال 1401 تاکنون مواجه بوده‌ایم.»بارداری در سنین بالای 35 سال احتمال تولد نوزاد مبتلا به برخی معلولیت‌ها را افزایش می‌دهد

او می‌افزاید: «اگر بخواهیم مساله را علمی بررسی کنیم، قبل از هر چیز باید به بالا رفتن سن ازدواج در کشور اشاره کنیم. این افزایش یعنی بارداری در سنین بالای 35 سال که احتمال تولد نوزاد مبتلا به برخی معلولیت‌ها از جمله سندرم داون را افزایش می‌دهد. مساله بعدی افزایش آمار طلاق است؛ در این شرایط اکثر ازدواج‌ها درون‌فامیلی انجام می‌شود که این اتفاق هم می‌تواند در تولد نوزاد معلول بسیار تاثیرگذار باشد.»

حذف غربالگری در خانه‌های بهداشت یعنی دامن زدن به تولد نوزادانی که به ساختار بهداشت و درمان کشور هزینه تحمیل می‌کنند

دکتر ایزدی توضیح می‌دهد: «با این اوصاف، حذف غربالگری به‌خصوص در خانه‌های بهداشت که عموماً زنان بی‌بضاعت به آن مراجعه می‌کنند و توانایی تامین هزینه‌های غربالگری به صورت خصوصی را ندارند، یعنی دامن زدن به تولد نوزادانی که می‌توانند خیلی بیشتر از انتظار، به ساختار بهداشت و درمان کشور هزینه تحمیل کنند.»

سالانه نزدیک به 30 هزار نوزاد معلول در کشور متولد می‌شود

فرحناز ایزدی در پاسخ به این سوال که آیا آمار دقیقی از تولد نوزادان مبتلا به معلولیت در دسترس هست یا نه می‌گوید: «آخرین آماری که در آذر 1403 اعلام شد نشان می‌دهد سالانه نزدیک به 30 هزار نوزاد معلول در کشور متولد می‌شود. حال شما در نظر بگیرید که این تعداد کودک معلول قرار است تا پایان عمر تحت مراقبت‌های پزشکی باشند.»

وقتی نوزادی با معلولیت به دنیا می‌آید چه نفعی می‌تواند برای جامعه داشته باشد؟

او ادامه می‌دهد: «متاسفانه وقتی تصمیم‌ها بدون در نظر گرفتن عواقب آن و بدون مشورت با افراد متخصص اتخاذ می‌شود نه‌تنها نتایج موثری برای جامعه نخواهد داشت که لزوماً به دردسرهای موجود نیز دامن می‌زند. با توجه به شرایط کنونی حاکم بر حوزه بهداشت و درمان اعم از کمبود نیروی متخصص، نبود دارو، نبود اعتبار برای تامین تجهیزات پزشکی مورد نیاز بیمارستان‌ها، گرانی درمان و… وقتی نوزادی با معلولیت به دنیا می‌آید چه نفعی می‌تواند برای جامعه داشته باشد؟»

نوزاد معلول یعنی آینده تباه

پیمان اعرابی، متخصص ژنتیک، نیز دراین‌باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: «نوزاد معلول یعنی آینده تباه، یعنی یک خانواده ازهم‌پاشیده و هزینه‌های هنگفت درمان و سردرگمی والدینی که نمی‌دانند چطور باید از پس هزینه‌های یک فرزند معلول بربیایند.»

او اضافه می‌کند: «مثلاً همین کودکانی که با سندرم داون متولد می‌شوند؛ آخرین آمارها حاکی از آن است که به مدد تصمیم‌گیری‌های اشتباه مسئولان طی سه سال گذشته، ما با افزایش چشمگیر تولد این نوزادان مواجه بوده‌ایم. از نظر علمی اگر بخواهیم به سن ازدواج و بارداری توجه کنیم، خطر تولد نوزاد سندرم داون در زنان بالای 35 سال یک در 250 است. یعنی از هر 250 تولد ممکن است یکی مبتلا به سندرم داون باشد.»

مساله غربالگری می‌تواند به تولد نوزادان سالم کمک بیشتری کند

اعرابی ادامه می‌دهد: «از سوی دیگر آمارها نشان می‌دهد بیشترین نرخ فرزندآوری در کشور مربوط به همین زنان بالای 35 سال است. وقتی ما به دلایل مختلف از جمله مشکلات معیشتی و اقتصادی با افزایش سن ازدواج مواجه هستیم باید این مهم را در نظر بگیریم که توجه به مساله غربالگری می‌تواند به تولد نوزادان سالم کمک بیشتری کند تا اینکه با حذف آن تنها به فکر افزایش جمعیت باشیم.»

افزایش جمعیت به هر قیمتی نمی‌تواند باعث رشد و توسعه جامعه شود

این متخصص ژنتیک سپس توضیح می‌دهد: «وقتی در مورد جوانی جمعیت صحبت می‌کنیم باید به این مساله توجه کنیم که افزایش جمعیت به هر قیمتی نمی‌تواند باعث رشد و توسعه جامعه شود. افزایش تولد نوزادان معلول نه‌تنها هزینه‌ اضافی به خانواده و دولت و حوزه سلامت تحمیل می‌کند بلکه روند رشد و پویایی جامعه را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.»

او می‌گوید: «قانون‌گذاران به‌جای اینکه برای چگونه فرزنددار شدن افراد تصمیم بگیرند بهتر است شرایط مناسب برای یک زندگی حداقلی را در کشور فراهم کنند تا مجبور نباشند برای افزایش جمعیت به تولد نوزادان معلول هم دلخوش باشند. متاسفانه این تفسیر که همه‌چیز در کشور ما تحت تاثیر الگوهای غربی است باعث شده مسئولان به‌جای توجه به مسائل بنیادین با این توجیه شانه از بار مسئولیت خالی کنند.»

اعرابی در پایان می‌گوید: «در جامعه‌ای مانند ایران که هنوز هم خانواده‌ها بزرگ‌ترین عامل تحکیم بنیان یک ازدواج را فرزندآوری می‌دانند، اگر با بحران میانسالی جمعیت مواجه شده‌ایم به دلیل پیروی از الگوهای غربی نیست بلکه به دلیل مشکلات اقتصادی است که هر سال بیشتر و بیشتر افراد را به زیر خط فقر می‌راند.»

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار