کاهش چشمگیر مجازات اعدام در ایران و جهان
پارسینه: گزارش تازه عفو بین الملل نشان میدهد مجازات اعدام در جهان نزدیک در سال ۲۰۱۸ میلادی نسبت به سال پیش از آن نزدیک به یک سوم کاهش پیدا کرده است.
به گزارش «پارسینه» به نقل از یورونیوز، در گزارش آمار اعدامها در سال ۲۰۱۸ که سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه ۲۱ فروردین در وبسایت خود منتشر کرد آمده است که موارد اعدام در جهان کاهش ۳۱ درصدی داشته است. سقوط چشمگیر آمار اعدام در جهان تا این حد در ده سال گذشته بیپیشینه بوده است.
بر اساس این گزارش، در حالی که بیشتر کشورها از جمله ایران شاهد کاهش شمار اعدامها در سال گذشته میلادی بودهاند در کشورهایی مانند بلاروس، ژاپن، سنگاپور، سودان جنوبی و آمریکا در همان زمانی افراد بیشتری نسبت به سال ۲۰۱۷ اعدام شدهاند. تایلند اعدام محکومان را پس از دورهای توقف از سر گرفته و مالزی تهدید کرده حکم اعدام را مجددا برقرار میکند.
کومی نایدو، دبیر کل عفو بینالملل با اشاره به کاهش کلی میزان اعدامها در جهان در سال ۲۰۱۸ میگوید: «این رویداد نشان میدهد حتی کشورهایی که همچنان مجرمان را اعدام میکنند، متوجه موضوع شده و دریافتهاند که اعدام راه چاره نیست. با وجود آن که برخی کشورها همچنان به رفتار خشن خود با محکومان ادامه میدهند، اما آمار اعدام در بزرگترین کشورهای اعدامکننده جهان به طرز محسوسی افت داشته است».
چین
در سال ۲۰۱۸ چین با حدود هزار مورد اعدام کشور نخست اعدامکننده در جهان بوده و ایران، عربستان، ویتنام و عراق از این حیث در جایگاههای پس از آن قرار دارند.
چین که پرجمعیتترین کشور جهان است در سالهای گذشته نیز همواره به عنوان بزرگترین کشور اعدامکننده جهان شناخته میشده است.
شمار اعدامیان سال ۲۰۱۸ در چین مورد تأیید مطلق کارشناسان سازمان عفو بینالملل نیست، زیرا بسیاری بر این باورند که در این کشور آمار اعدامیان گزارشنشده بسیار بیشتر از آمار رسمی است. عفو بینالملل در حاشیه آمار اعدامیان در چین مینویسد ممکن است تعداد موارد اعدام در این کشور در سال گذشته هزاران نفر باشد.
کاهش اعدامها در ایران
در پی اعمال برخی اصلاحات در نظام قضایی ایران، شمار اعدامها در این کشور در سال ۲۰۱۸ نسبت به سال پیش از آن کاهش شدیدی داشته و تقریبا نصف شده است. بر پایه گزارش عفو بینالملل شمار اعدامیان در ایران در این سال ۲۵۳ نفر بوده که نسبت به آمار سال قبل از آن دست کم ۵۰ درصد کاهش داشته است.
بر اساس همین گزارش، عربستان با ۱۴۹، ویتنام با ۸۵ و عراق با دست کم ۵۲ اعدامی در ردههای بعد از ایران قرار دارند.
مهم این نیست که شمار اعدام ها کم یا زیاد بشود یا نشود
بلکه مهم این هست که صرفا مفسدان و جانیان و قاتلان اعدام شوند
کاهش اعدام بدلیل تغییر قوانین مربوط به مواد مخدر است و به زندانیان سیاسی و سایر موارد مربوط نمی شود . ایران همچنان در صدر جدول قراردارد .