محمد نعیم: میخواهیم از امروز به بعد کشورمان امن باشد /جنگ در افغانستان به پایان رسیده است + فیلم
پارسینه: سخنگوی طالبان گفت میخواهیم نظام اسلامی مستقل در کشور برقرار شود تا بتواند به نیازهای مردم پاسخ دهد و در خدمت مردم و کشور باشد.
به گزارش پارسینه به نقل از صداوسیما، محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان که در دوحه، پایتخت قطر، به سر میبرد، در گفتگوی اختصاصی با الجزیره با بیان این مطلب اظهار داشت: اطمینان میدهیم اراضی افغانستان جایی برای تهدید افراد یا گروهها علیه امنیت کشورهای دیگر نباشد. آنچه در افغانستان در پی آنیم امنیت کشور است، میخواهیم از امروز به بعد کشورمان امن باشد و مردم زندگی محترمانه و آرامی داشته باشند، میخواهیم کشور مشکل نداشته باشد و نظام اسلامی مستقل در کشور برقرار شود تا بتواند به نیازهای مردم پاسخ دهد و در خدمت مردم و کشور باشد.
به نوشته شبکه تلویزیونی الجزیره، وی افزود: نظامی که بتواند از ارزشهای مردم و کشور دفاع کند. ما در پی نظام عادلانه، منصف و پاکیم که در آن فساد اخلاقی، اجتماعی و مالی وجود نداشته باشد. اما چگونگی حکومت و نظام، چیزی است که من تا به الان نمیتوانم چیزی درباره آن بگویم انشاء الله در روزهای آتی این موضوع هم مشخص خواهد شد.
به نوشته شبکه تلویزیونی الجزیره، وی افزود: نظامی که بتواند از ارزشهای مردم و کشور دفاع کند. ما در پی نظام عادلانه، منصف و پاکیم که در آن فساد اخلاقی، اجتماعی و مالی وجود نداشته باشد. اما چگونگی حکومت و نظام، چیزی است که من تا به الان نمیتوانم چیزی درباره آن بگویم انشاء الله در روزهای آتی این موضوع هم مشخص خواهد شد.
مشروح این گفتگو به شرح زیر است:
مجری گفت: آیا طالبان در پی قبضه کردن قدرت است یا در پی آن است که قدرت را تقسیم کند؟
محمد نعیم گفت: هدف ما فقط به قدرت رسیدن نیست، دستیابی به مناصب و سمتها مقصود نیست، ما تا سال ۲۰۰۱ در قدرت بودیم، اما آنچه برای ما مهم است ارزش ها، اصول و آرامش مردم و کشور است، متاسفانه مردم افغانستان از چهل سال قبل و حتی بیشتر، زندگی سختی دارند، کشور با مشکلات و تجربیات تلخی مواجه است، شاهد جنگهای ویرانگر بودیم و حال انتظار مردم این است که کشور آرامش داشته باشد.
وی افزود: ما به این خواسته نزدیک شده ایم، کشور آرام است و جنگی را شاهد نیست، البته برخی از مناطق درگیریهای اندکی وجود دارد، ولی امیدواریم این مشکلات هم تمام شود. میدانید بزرگترین مشکل در هر سرزمینی، جنگ است. جنگ مثل آتش است که همه چیز را میسوزاند. اما وقتی آتش فرونشانده میشود و جنگ خاتمه مییابد مشکلات باقی مانده حل میشود.
مجری گفت: در عرصه سیاست چه چیزی باقی مانده است، آیا هنوز فرصتی برای تقسیم قدرت وجود دارد یا خیر؟
محمد نعیم گفت: هدف ما تقسیم قدرت و آرامش مردم است، هدف تقسیم قدرت و اشتراک برخی شخصیتها در برخی مناصب است. میخواهیم کشور در امنیت باشد و دیگر شاهد جنگ و خونریزی نباشیم. میدانیم شرایط کشور ما با بسیار از کشورهای دیگر تفاوت دارد، چون بیش از چهل سال شاهد جنگ و درگیری بوده ایم. در هر خانه، روستا و شهر شاهد درگیری و جنگ بوده ایم، اما امروز به فضل خدا، با اراده ما و کمک مردم توانستیم جنگ بیست سالهای را که اشغالگران بر افغانستان تحمیل کرده بودند پشت سر بگذاریم.
مجری گفت: چگونه کشور میتواند با حذف طیف مقابل، حتی اگر آن طیف به واسطه نیروهای بین المللی روی کار آمده باشند، روی آرامش ببیند، ما این روزها شاهد کوچ انبوهی از این مردم از کشور افغانستانیم؟
محمد نعیم گفت: شرایط اینگونه نیست که شما میگویید، این موضوع را میتوان به دو صورت بیان کرد، اول اینکه کشور ما بیش از چهل سال درگیر جنگ و آتش است چرا باید شرایط ما با شرایط کشورهایی مقایسه شود که پنجاه، صد و حتی دویست سال شاهد آرامش هستند، ما باید با کشوری قیاس شویم که شاهد جنگ بود، اگر میخواهیم به جایی برسیم که کشورهای دیگر رسیده اند باید در پی حل مشکلاتمان باشیم تا شاید به کشورهای دیگر برسیم. نکته بعدی اینکه استانهایی که تقریبا طی دو هفته اخیر به طالبان پیوستند حاکمان و مقاماتشان همچنان در کشور حضور دارند، آنان حذف نشدند، آنان میدانند که در امانند.
مجری گفت: کمیتهای با حضور حامد کرزای، حکمتیار و عبدالله عبدالله تشکیل شد تا با شما گفتگو کنند، آیا با آنها همکاری خواهید کرد؟
محمد نعیم گفت: ما آغوشمان برای گفتگو باز است، از آغاز یعنی از سال ۲۰۰۱ تا به امروز اینگونه بود، امروز هم که اینجا هستیم با گفتگو به اینجا رسیدیم. ما با نیروهای بیگانه مذاکره کردیم، پس از آن با دیگر طرفهای افغان وارد مذاکره شدیم و امروز هم درهای گفتگو باز است و میخواهیم مشکلاتمان را با گفتگو حل کنیم. هر شخصیت و هر طرفی اگر مشکلی دارد و میخواهد این مشکلات را حل کند ما آماده ایم. اگر نیاز باشد با برخی شخصیتها گفتگو شود ما آماده ایم و میخواهیم مشکلات حل شود.
مجری گفت: با چه کسی مذاکره میکنید؟
محمد نعیم گفت: سخن من کلی است، هر کسی که مشکلی دارد، نه اینکه بگویم با این فرد مشکل را حل میکنیم و با آن نه، ما آماده ایم هر کسی که در پی حل مشکلات است با او وارد تعامل شویم، آماده ایم سخنش را بشنویم و با او رایزنی و مشورت کنیم.
مجری گفت: هدف من این است که به صورت واضح با چه کسی دور یک میز مینشینید، آیا با مقامات سابق افغان مذاکره خواهید کرد؟ درباره چه چیزی گفتگو میکنید؟ آیا موضوع گفتگو میتواند تقسیم قدرت و تشکیل دولت توافقی باشد؟
محمد نعیم گفت: تاکید کردم کسی که میخواهد با ما وارد گفتگو شود، بگوید که برای چه میخواهد گفتگو کند، ما آماده ایم با او گفتگو کنیم، نمیتوان قبل از شنیدن آرای دیگران و درک اینکه چه میخواهد و چه میگوید و در پی چه چیزی است، با وی وارد گفتگو شد. ما آماده گفتگو با همگانیم، ما در دوحه نیز مدتهاست پیگیر مذاکراتیم تا کشور ما روی آرامش ببیند.
مجری گفت: آیا با اهرمهای قویتر مثل تسلط میدانی بر افغانستان، وارد مذاکرات میشوید؟
محمد نعیم گفت: ما از هر طرحی که بتواند موجب آرامش کشور و مردم ما شود استقبال میکنیم، هر طرح مثبتی که بتواند این مشکلات را حل کند ما نیز آماده بررسی آن هستیم.
مجری گفت: شیوه حکومتداری مورد نظر شما تا چه حد شما را امیدوار میکند که حکومت مورد نظرتان از جانب محافل بین المللی به رسمیت شناخته شود تا شاهد تکرار سناریوی بیست سال قبل نباشید؟
محمد نعیم گفت: ما تمام تلاشمان را برای خدمت و منفعت مردم و کشورمان به کار میبندیم، در سابق متاسفانه کانالی برای ارتباط با کشورهای منطقه و جهان نبود و همین دلیل اصلی برخی مشاکل بود، اما الحمدلله الان کانالهای خوبی برای ارتباط با کشورهای همسایه، منطقه، جهان و جامعه بین الملل وجود دارد و تلاش ما حل مشکلات است. هر کشوری، هر محفلی یا هر سازمانی اگر مشکل یا نگرانیهایی دارد ما خواستار حل مسائل با آنها هستیم.
مجری گفت: کانالهای ارتباطی از چه نوع؟ آیا از نوعی است که میتواند نتیجه اش به رسمیت شناخته شدن شما در عرصه بین المللی باشد؟ آیا بدون توافق با دیگر طرفهای افغان، میتوان به این خواسته نایل شد؟
محمد نعیم گفت: در این زمینه از جانب ما مشکلی وجود ندارد، ما حاضریم مشکلاتی را که از جانب ماست حل کنیم، میخواهیم در کنار جهان زندگی کنیم، نمیخواهیم در انزوا باشیم، میخواهیم عضوی از سازمان ملل متحد باشیم و با کشورهای همسایه، منطقه و جهان ارتباط داشته باشیم. امروز به خواست خدا روابط خوبی با کشورهای همسایه و منطقه داریم، سفرهایی هم به برخی کشورها داشتیم، خواسته ما توسعه روابط است.
وی افزود: متاسفانه در بیست سال گذشته سیبل رسانهها بودیم و شایعات و ادعاهایی علیه ما تبلیغ میشد به همین دلیل برخی طرفها نگرانیهایی دارند، اما ما در پی آنیم تا چنین مشکلاتی را حل کنیم. وقتی با برخی کشورها نشستهایی داشتیم تعجب کردند، گفتند آنچه دیدیم با آنچه شنیدیم تفاوتهای زیادی دارد. هر کشوری با ما مشکل دارد ما حاضریم با آنان بنشینیم و تفاهم کنیم. آنچه به ما مرتبط است اینکه ما در چارچوب دین و منافع عالی مردم خود، به اصول جامعه بین الملل پایبندیم، در چارچوب شریعت اسلامی و منافع عالی ملت، به حقوق زنان، حقوق اقلیت ها، آزادی بیان و دیگر حقوق شهروندان احترام میگذاریم.
مجری گفت: شما از کانال هالی ارتباطی با برخی طرفهای خارجی و از روابط بسیار خوب با برخی طرفها گفتید، آیا میتوانید این طرفها را نام ببرید؟
محمد نعیم گفت: از کشورهای همسایه گفتم و این کاملا روشن است، شش کشور با ما همسایه اند، ایران، ترکمنستان، ازبکستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، روسیه و برخی کشورهای دیگر که سفرهایی بدانجا داشته ایم و ارتباطاتی با آنان داریم، در سال ۲۰۱۲ هم سفری به فرانسه ژاپن، نروژ و کشورهای دیگر داشتیم، کانالهایی برای ارتباط با آمریکا داریم، حتی سالهاست که با آمریکا ارتباطاتی داریم، دیدارهایی متعددی هم داشتیم. الحمدلله ارتباطات وجود دارد و خواسته ما توسعه روابط و ایجاد تفاهم است.
مجری گفت: آیا ورود به کابل با این سرعت، یک اتفاق بود یا تصمیمی از قبل طراحی شده بود؟
محمد نعیم گفت: پیشرویهای ما از همان آغاز سریع بود، البته ما خودمان پیش بینی نمیکردیم با این سرعت به جلو بیاییم، این امر به ویژه برای کابل بیشتر مصداق داشت، میدانید که ما صبح بیانیه صادر کردیم که وارد کابل نمیشویم، البته آن زمان در دروازههای ورودی شهر بودیم، اما پس از ساعاتی خبرهایی شنیدیم که شهر با مشکلاتی مواجه شده است یعنی شرایط امنیتی به شدت تیره شد و مردم نگرانند.
وی افزود: حتی اخباری از غارت اموال شنیدیم که موجب نگرانی مردم شده بود به همین دلیل با دستور امارات اسلامی کابل (طالبان) تصمیم دیگری اتخاذ شد، اینکه این پیش رویها به این سرعت رخ دهد برای ما هم قابل پیش بینی نبود، اما به فضل خدا، تدبیر فرماندهان، اراده ملت و مجاهدان توانستیم بر اوضاع فائق آییم و بدون هیچ مشکلی وارد کابل شویم.
مجری گفت: از سخنان شما بر میآید سخن طالبان، سخن آرامش است، اما بسیاری از افغانها مثل زنان و اقلیت ها، با توجه به تجربیاتی که از حکومت طالبان دارند، نگرانیهایی دارند، این نگرانیها در داخل و خارج افغانستان مشاهده میشود، تفاوت طالبان امروز با طالبان بیش از بیست سال پیش چیست؟ تضمین شما برای آنانی که چنین نگرانیهایی دارند چیست؟
محمد نعیم گفت: آنچه امروز جهان در افغانستان شاهد است، به نظر من بزرگترین تضمین است، سخنها میتوانند عوض شوند، اما رفتار چیزی است که دیگران میبینند، در استانهای بزرگ مثل قندهار، هرات، هلمند، فراه، بدخشان و ... و امروز هم در کابل، همگان دیدند که مجاهدان با مردم در تعاملند، مشاهده کردند که مردم چگونه پر شور و بی سابقه از مجاهدان استقبال کردند، این اتفاقات بهترین دلیل بر گفتار ماست، انشاء الله مشکلی نخواهد بود، مردم ما را میشناسند و ما مردم را، این مردم از بیست سال پیش با ما و علیه اشغالگران بودند.
وی افزود: ما و ملت میخواهیم در آینده، متحد، همدل و سدی در برابر مشکلات باشیم، در بعد بین المللی هم باید به کشورهای همسایه و محافل بین المللی بگویم که ما با مردممان مشکلی نداریم، اینکه میگویند حکومت را اراده ملت مشخص میکند، امروز همه دیدند که مردم افغانستان در استانهای مختلف چگونه از مجاهدان استقبال کردند، امروز مردم کاملا از مجاهدان رضایت دارند، زیرا توانستیم جنگی را که شعله هایش از جانب نیروهای بیگانه روشن شده بود خاموش کنیم. بارها گفتیم هدف ما پایان جنگ است، به فضل خدا، تدبیر مقامات و کمک مردم توانستیم به این هدف برسیم.
مجری گفت: مایک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفته است بر اساس یافتههای اطلاعاتی تسلط طالبان بر کابل ممکن است موجب شود تا به سرعت گروههای تروریستی شکل بگیرند. این یعنی برخی کشورهای خارجی نگرانیهایی دارند، جو بایدن هم درباره امکان بازگشت القاعده به افغانستان هشدار داد، چگونه طالبان با این نگرانیها برخورد میکند؟
محمد نعیم گفت: بایدن وقتی تصمیم گرفت نیروهای کشورش را از افغانستان خارج کند یکی از مهمترین دلایلش این بود که نگرانیهایی که قبلا درباره افغانستان وجود داشت پایان یافته است، ضمن اینکه گفت، این نگرانی امروز تنها برای افغانستان نیست بلکه در جای جای جهان دیده میشود، به همین دلیل معتقدم سخنان او مهمتر از سخنانی است که دیگر مقامات آمریکایی میگویند. نکته دیگر اینکه ما اطمینان میدهیم اراضی افغانستان جایی برای تهدید افراد یا گروهها علیه امنیت کشورهای دیگر نباشد.
وی افزود: ما این مشکلات را پشت سر گذاشته ایم و نگرانیها در این زمینه موردی ندارد، حتی این نگرانیها میتواند ناشی از غرض ورزی باشد. میدانید که جهان اندیشههای متفاوتی را شاهد است، کشوری در جهان وجود ندارد که در مواقعی انگشت اتهام به سوی او نباشد، در واقع این مشکلی است که در جهان وجود دارد، اما سخن من این است که چنین اظهاراتی درباره ما بی اساس است و حقیقت ندارد، به خواست خدا کشور ما کشوری امن و با ثبات خواهد بود.
مجری گفت: آیا طالبان سعی میکند با برخی طرفهای خارجی ائتلاف تشکیل دهد؟ به طور کلی برای باقی ماندن در قدرت و به رسمیت شناخته شدن در عرصه بین المللی اتکای شما به کدام کشور است؟
محمد نعیم گفت: در گام اول توکل ما بر خداوند سبحان است، پس از آن اتکای ما به مردم ماست که بیش از بیست سال با ما بوده اند، آنان در کنار ما و برای آزادی و استقلال کشور جانفشانیها کردند، اما همکاری ما با کشورهای منطقه و همسایه بر اساس بغض و کینه با کشور دیگر نیست، خواسته ما همکاری با همه طرف ها، کشورها و سازمان هاست، به خاطر کینه از یک کشور، در کنار کشور دیگر نخواهیم بود، خواسته ما روابط خوب و مثبت با همه است، چون این روند به نفع ملت و کشور ماست.
مجری گفت: اگر شرط استقبال جامعه جهانی از شما این باشد که باید قدرت را اشتراکی کنید و با دیگر گروههای سیاسی در افغانستان شریک باشید، موضع شما چه خواهد بود؟
محمد نعیم گفت: ما نمیخواهیم بر اساس فرضیات پیش برویم بلکه در پی آنیم تا با واقعیتها همراه باشیم، اوضاع امروز افغانستان متفاوت با اوضاع چند ماه پیش است، در نتیجه بار دیگر میگویم هر گامی که بتواند در آرامش ملت و ثبات کشور کمک حالمان باشد از آن استقبال میکنیم، تلاش ما برای همین اهداف است، میخواهیم کشورمان آرام و باثبات باشد و مردم ما در آرامش باشند. امیدواریم مشکلات باقی مانده را بتوانیم با هم و با کمک کشورهای منطقه، همسایه و جامعه بین المللی حل کنیم در نتیجه پیش بینی ما این نیست که کشوری بخواهد شرطی را بر ما تحمیل کند که مخالف منافع ملت و کشور ماست.
مجری گفت: چه التزامی میدهید که مذاکرات شما تنها با این هدف نباشد که حاکمیتتان از جانب برخی کشورها به رسمیت شناخته شود؟
محمد نعیم گفت: تاکید کردم که مردم با ما و ما با مردم هستیم، اگر مشکلاتی میان ما و مردم باشد سعی میکنیم با گفتگو حل کنیم، اما اینکه شاهد مداخله و دیکته خارجی باشیم، شرایط فرق دارد، البته اگر رایزنی، مشورت و کمک باشد ما نیز همراهی خواهیم کرد به شرطی که به زیان کشور یا ملت ما نباشد.
وی افزود: مردم و کشور اولویتهای ما هستند و خواسته ما آرامش هر دو است، در درجه اول انتظار نداریم کسی از ما چیزی بخواهد که به زیان استقلال مردم ما باشد، اما اگر چنین خواستهای مطرح شود برداشت ما این است که مردم نخواهند پذیرفت، زیرا مردم، امروز به حل بزرگترین مشکل یعنی جنگ نزدیک شده اند و از جامعه بین الملل میخواهیم در این زمینه کمک کند، خودمان توانستیم جنگی را که جهان را متحیر کرده بود و کسی راه حلش را نمیدانست، حل کنیم. از همگان میخواهیم به ما کمک کنند، مردم ما نیازمند کمک هستند و خواسته ما نیز کمک به مردم ماست نه آنکه شاهد مداخله و دیکته دیگران باشیم، میخواهیم مردم افغانستان در مسیر تعیین سرنوشت خود آزاد باشند و بتوانند بدون مداخله دیگران زندگی کنند.
احسنت
امارت اسلامی افغانستان این روزها باید
حواسش را به شدت جمع کند تا نفوذی های امریکا و سعودی در
حکومتش نیایند