گوناگون

منتظر این بیماری‌ها در دوران سالمندی باشید

پارسینه: مشاغل پرخطر علی رغم هیجان و مقبولیت بالا در سنین جوانی، آثار سو در دوران میانسالی به دنبال دارد.

داشتن شغل‌های پرهیجان و دارای ریسک بالا برای عده‌ای از افراد بسیار جذاب و برای برخی دیگر ترسناک و دوست نداشتنی است.

پژوهش‌های جدید نشان می‌دهند، افرادی که شغل‌های پرهیجان دارند یا درشغل خود دچار استرس و نگرانی زیاد می‌شوند دو برابر بیشتر ازسایرین درمعرض خطر ابتلا به افسردگی و سایر بیماری‌های روانی قرار دارند.

پژوهشگران این نتیجه‌ها را در پژوهشی ۶۰ ساله بر روی بیش از ۷ هزار بزرگسال در کشور انگلستان که دارای شغل‌های پراسترس، با هیجان بالا، شرایط سخت گیرانه محیط کار و زمان استراحت کم بودند به دست آورده اند که بر اساس آن شاغلان در حرفه‌های با استرس کمتر، به میزان کمتری دچار استرس می‌شوند.

کارشناسان اعتقاد دارند تمامی افراد نمی‌توانند شغل‌هایی بدون استرس و هیجان داشته باشند و حتی کارکنان درطول سال‌های کاری با ترفیع درجه و رسیدن به پست‌های مدیریتی سطح بالایی از فشارکاری و حساسیت شغلی را تجربه می‌کنند که درصورت برنامه ریزی نکردن برای حفظ سلامت جسم و روان می‌تواند سبب ابتلای آن‌ها به انواع بیماری‌ها شود.

برای مدیریت استرس و بهبود وضعیت سلامت روان راهکار‌های زیر به صاحبان شغل‌های پراسترس توصیه می‌شود.

نفس کشیدن عمیق

هورمون آدرنالین به شکل طبیعی در زمان بروز استرس دربدن ترشح می‌شود که بر اثر آن مردمک چشم گشاد، نفس کشیدن سریع و ضربان قلب افزایش پیدا می‌کند.

طولانی شدن این حالت می‌تواند سبب آسیب به سلامت بدن شود، برای آرام کردن ضربان قلب، از تنفس عمیق استفاده کنید و تا ۵ دقیقه بر تنفس خود تمرکز کنید و اثرآن بر آرامش خود را نظاره گر شوید.

راه بروید

در زمان استرس و هیجان ننشینید، بلکه راه بروید یا قدم بزنید، ایستادن بدون اینکه قوز کنید سبب می‌شود تا ریه‌ها حجم بالایی از هوا را دریافت کنند، بالا رفتن درصد اکسیژن خون سبب کاهش ترشح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) می‌شود و به این ترتیب فرد کمتر دچار استرس و عارضه‌های اثرگذار بر سلامت ناشی ازآن می‌شود.

غذا‌های ضد استرس

افراد برای کنترل استرس باید در رژیم غذایی خود دگرگونی ایجاد کنند، مصرف مواد غذایی محرک به ویژه قهوه و نوشیدنی‌های حاوی کافئین می‌تواند سبب بی خوابی، احساس نگرانی، افزایش ضربان قلب و به طور کلی ایجاد استرس شود.

مصرف مواد غذایی سالم شامل میوه و سبزیجات، دانه‌های آجیل، چای سبز، شکلات تلخ، مواد پروتئینی و لبنی کم چرب و دانه‌های حبوبات به دلیل دارا بودن انواع ویتامین و مواد مغذی سبب افزایش سلامت جسمی و به دنبال آن بهبود سلامت روان می‌شوند.

ورزش دشمن افسردگی

افراد افسرده یا دچار استرس معمولاً تمایل چندانی به انجام ورزش ندارند، این دسته از افراد به جای تحرک و فعالیت گوشه گیر و در افکار خود غرق می‌شوند.

انجام ورزش و فعالیت‌های فیزیکی منظم، با ترشح هورمون شادی و احساس خوب به نام آندروفین دربدن مانع از ایجاد استرس و نگرانی در افراد می‌شود.

افزون بر شغل پراسترس موارد دیگری، چون مشکل‌های خانوادگی، مالی، بی ثباتی مسکن، حسادت، ناراحتی ازدیگران و ابتلا به برخی بیماری‌ها نیز می‌تواند سبب افسردگی و ابتلای فرد به بیماری‌های روانی شود.

استرس و افسردگی افزون بر آسیب به سلامت روان، با افزایش ترشح هورمون کورتیزول می‌توانند زمینه ساز ابتلای افراد به بیماری‌های قلبی عروقی و سکته مغزی یا قلبی شوند.

کارشناسان اعتقاد دارند ایجاد آرامش روانی درمحل کار و کاستن از میزان استرس و هیجان کارکنان می‌تواند تا ۱۴ درصد از ابتلای آن‌ها درمیان سالی و سالمندی به انواع بیماری‌ها جلوگیری کند.

محققان به افراد شاغلی که دچار استرس و هیجان بیش از حد هستند و این موضوع بر سلامت آن‌ها اثرگذاشته است توصیه می‌کنند از راهنمایی مشاور بهره بگیرند و درصورت امکان بازنگری درشغل خود انجام دهند.
منبع: باشگاه خبرنگاران

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار