چند نوع بیماری مخفی کار را میشناسید؟
پارسینه: هپاتیت C. ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند به شکل گیری سرطان کبد، سیروز، نارسایی کبد یا حتی مرگ منجر شود. حدود ۸۰ درصد از افراد مبتلا به هپاتیت C. در ابتدا هیچ نشانهای ندارند.
وقتی بیمار میشوید از این مساله آگاه هستید، این گونه نیست؟ شاید پرسش مسخرهای به نظر برسد، اما فهرست بلند بالایی از بیماریهای جدی وجود دارند که میتوانند برای سالها در بدن شما به صورت کاملا پنهان باقی بمانند، پیش از آن که متوجه آنها شوید.
گاهی اوقات ممکن است زمانی متوجه ابتلا به یک بیماری شوید که دیگر خیلی دیر شده و امیدی به درمان موثر باقی نمانده است. در بسیاری از موارد انجام آزمایش و غربالگری تنها راه برای آگاهی از این است که آیا مشکلی وجود دارد یا خیر.
هرچه پزشک زودتر مشکل را تشخیص دهد، روند درمان زودتر آغاز میشود و از شانس بیشتری برای کند کردن پیشرفت بیماری یا درمان آن برخوردار هستید. در ادامه با برخی از بیماریها که بدون نشانهای مشخص در بدن گسترش مییابند بیشتر آشنا میشویم.
فشار خون بالا
فشار خون بالا به عنوان یک «قاتل خاموش» شناخته میشود و دلیل خوبی برای این لقب وجود دارد، زیرا اغلب این بیماری هیچ نشانهای ندارد. در صورت عدم درمان، فشار خون بالا میتواند به بیماری قلبی و سکته مغزی منجر شود.
در شرایطی که داروهایی برای درمان وجود دارند، یکی از موثرترین تغییراتی که میتواند برای کاهش فشار خون مد نظر قرار بگیرد دنبال کردن رژیم غذایی دش (DASH) است. این رژیم غذایی شامل میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و چربیهای سالم میشود و از محتوای چربی اشباع، کلسترول و سدیم کم سود میبرد.
در شرایطی که دارو میتواند به کاهش فشار خون کمک کند، اما نباید تغییرات سبک زندگی را نیز فراموش کنید.
کلسترول بالا
کلسترول مادهای است که توسط کبد تولید میشود و از طریق جریان خون به نقاط مختلف منتقل میشود. کلسترول در مواد غذایی، به ویژه گوشت قرمز و محصولات لبنی پر چرب نیز یافت میشود.
کلسترول بد (LDL) به شکل گیری پلاک منجر میشود. پلاک رسوباتی را داخل رگهای خونی ایجاد میکند و میتواند موجب سختی و تنگ شدن آنها شود. این شرایط میتواند به بروز حمله قلبی یا سکته مغزی منجر شود.
کلسترول خوب (HDL) با جمع آوری کلسترول بد از جریان خون آن را به کبد ارسال میکند که در این اندام تجزیه شده و از بین میرود.
در شرایطی که یک رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی کم ارزش و تحرک بدنی کم میتواند به کلسترول بالا منجر شود، یک پیوند ژنتیکی قوی نیز در این زمینه موثر است. روش درمان به فرد بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر فردی سابقه خانوادگی بیماری قلبی داشته باشد، احتمال تجویز دارو افزون بر تغییر در رژیم غذایی و ورزش به منظور حصول اطمینان از کنترل سطوح کلسترول بیشتر است.
دیابت
دیابت یکی از بیماریهای شایع، فوق العاده جدی و البته خاموش در دنیای امروز است. در حقیقت، زمانی ممکن است متوجه مشکل شوید که با یک حمله قلبی، از دست دادن بینایی یا نیاز به قطع پا مواجه شوید. بر همین اساس است که زیر نظر داشتن سطوح قند خون از اهمیت ویژهای برخوردار است.
توصیه میشود افرادی که دارای اضافه وزن هستند، آزمایشهای بررسی ابتلا به پیش دیابت - وضعیتی که در آن سطوح گلوکز بالاتر از حد عادی هستند، اما نه به اندازهای بالا که به عنوان دیابت تشخیص داده شود - را از ۴۰ سالگی آغاز کنند.
هر چه زودتر نیاز به تغییر در رژیم غذایی، انجام ورزش و یا استفاده از دارو مشخص شود، از شانس بیشتری برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع ۲ برخوردار خواهید بود.
سرطان ریه
سرطان ریه یکی از مرگبارترین انواع سرطان است و ۵۰ درصد افراد طی یک سال از زمان تشخیص بیماری جان خود را از دست میدهند.
یکی از دلایل مرگبار بودن سرطان ریه این است که نشانههای آن زمانی نمایان میشوند که دیگر گزینههای درمان محدود شده و از کارایی کمتری برخوردار هستند.
افراد سیگاری باید توجه ویژهای به سرطان ریه داشته باشند و با انجام آزمایشهای منظم نسبت به عدم ابتلا به این بیماری اطمینان حاصل کنند.
هپاتیت C. هپاتیت C. ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند به شکل گیری سرطان کبد، سیروز، نارسایی کبد یا حتی مرگ منجر شود. حدود ۸۰ درصد از افراد مبتلا به هپاتیت C. در ابتدا هیچ نشانهای ندارند.
امروزه، گسترش هپاتیت C. به واسطه سوزنها و سرنگهای آلوده که برای مصرف مواد مخدر استفاده میشوند، شایعتر از روشهای دیگر است.
خوشبختانه در حال حاضر برخی داروهای جدید و بسیار موثر در دسترس هستند که میتوانند پیشرفت بیماری را متوقف کرده و حتی نیاز به عمل پیوند کبد را مرتفع سازند.
سرطان روده بزرگ
برای افرادی که مرحله نخست سرطان روده بزرگ در آنها تشخیص داده میشود، نرخ بقای پنج ساله حدود ۹۲ درصد است. در مقام مقایسه، افرادی که مرحله چهار سرطان روده بزرگ - بیماری به اندامهای دیگر بدن گسترش مییابد - در آنها تشخیص داده میشود تنها ۱۱ درصد شانس دارند.
با انجام کلونوسکوپی پزشک نه تنها در پی نشانههای سرطان است، بلکه اگر پولیپ - توموری غیر طبیعی که میتواند به سرطان منجر شود - داشته باشید، پزشک میتواند آن را از بین ببرد.
در شرایطی که دستورالعمل کلی بر انجام کلونوسکوپی در فواصل زمانی ۱۰ ساله از ۵۰ سالگی به بعد اشاره دارد میتوانید با پزشک خود درباره این که چه زمانی آزمایشها را آغاز کنید، صحبت کنید، به ویژه اگر از سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده برخوردار هستید.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
ویروس پاپیلومای انسانی یک عفونت مقاربتی شایع است که تقریبا تمام افرادی که از نظر روابط جنسی فعال هستند، در برههای از زندگی خود به آن مبتلا میشوند. برای بیشتر افراد، این شرایط هیچ نشانهای ایجاد نمیکند و به خودی خود برطرف میشود.
با این وجود، ویروس پاپیلومای انسانی میتواند تغییراتی در سلولها را موجب شود که در نهایت به سرطان منجر شود. پیوند بین ویروس پاپیلومای انسانی و سرطان دهانه رحم توجهات بسیاری را به سوی خود جلب کرده است، اما این ویروس مسئول ۹۵ درصد از سرطانهای مقعد، ۷۰ درصد سرطانهایی که دهان را تحت تاثیر قرار میدهند، ۶۵ درصد از سرطانهای واژن و ۳۵ درصد از سرطانهای آلت تناسلی مردان نیز است.
آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص ویروس پاپیلومای انسانی و نشانههای سرطان دهانه رحم استفاده میشود.
پوکی استخوان
شکستن یک استخوان به واسطه زمین خوردن نخستین نشانهای است که بسیاری از مردم، به ویژه افراد مسن، را متوجه ابتلا به پوکی استخوان میکند.
افزون بر افزایش سن، پوکی استخوان میتواند به واسطه سیگار کشیدن، مصرف الکل، چاقی، و استفاده بلند مدت از داروهایی خاص، از جمله استروئیدها، شکل بگیرد.
توصیه میشود بانوان آزمایشهای تراکم استخوان به منظور شناسایی پوکی استخوان را از سن ۶۵ سالگی آغاز کنند. برای آقایان توصیههایی استاندارد وجود ندارد، از این رو، با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید.
برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان، به میزان کافی کلسیم و ویتامین D. مصرف کنید و انجام چند جلسه تمرینات مقاومتی در هفته را فراموش نکنید. انجام تمرینات قدرتی به طور قابل توجهی نرخ کاهش تراکم استخوان را کاهش میدهد.
ارسال نظر