نکاتی برای جلوگیری از گازگرفتگی
پارسینه: باید بدانیم که این روزهای سال مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در کمین ماست، پس اگر از وسایل گرمایشی استفاده میکنید باید به صورت ویژهای به ایمنی آنها توجه کنید.
محسن حسینخانی- کارشناس HSE و ایمنی ساختمان در این باره اظهار کرد: فراموش نکنید که برخی از علایم ابتلا به ویروس کرونا و مسمومیت با گاز مونوکسید کربن مثل بی حالی مشترک هستند، پس باید دقت بیشتری در تشخیص وضعیت جسمی خودمان داشته باشیم، اگر این علایم بین شما و سایر افرادی که در خانه حضور دارند مشترک بود احتمال اینکه دچار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن شده باشید زیاد است.
به یاد داشته باشید که زمانی که متوجه ظاهر شدن علایم گازگرفتگی شدید همزمان با نیروهای امدادی تماس بگیرید و درها و پنجرهها را باز کنید که هوا جریان داشته باشد.
وی افزود: حالا که کرونا باعث شده ساعات بیشتری را در خانه بمانیم این چند نکته را برای اینکه دچار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن نشوید به خاطر بسپارید.
خسینخانی گفت: طبق بررسیهایی که انجام شده بخاریها درصد بالایی از موارد گازگرفتگی را به خود اختصاص میدهند، یکی از مواردی که ضروری است بدانید این است که هرگز به شعله آبی بخاری اطمینان نکنید، این مورد لازم است، اما کافی نیست، همراه با اولین فاکتور که همان شعله آبی است، دومین فاکتور این است که لوله بخاری حتما باید داغ باشد. پس هیچگاه فقط به رنگ شعله آبی اطمینان نکنید.
وی ادامه داد: مونوکسید کربن، این گاز بی بو، بی رنگ و بی مزه اگر در محیطی بسته منتشر شود خطر بسیار زیادی دارد، چرا که به سرعت منتشر میشود و، چون هموگلوبین خون میل ترکیبی زیادی با این گاز دارد، مانع رسیدن اکسیژن به بافتهای بدن شده و به سرعت موجب مسمومیت میشود.
این کارشناس ایمنی اظهار کرد: بر اساس اعلام کارشناسان ماههای آذر، دی و بهمن از ماههایی هستند که آمار گازگرفتگی بالایی دارند، پس اگر به تازگی قصد راه اندازی وسایل گرمایشی دارید حتما از متخصصان این زمینه کمک بگیرید، هر بی توجهی و بی احتیاطی در زمینه نصب یا راه اندازی وسایل گرمایشی میتواند جبران ناپذیر باشد.
وی گفت: همچنین قبل از اینکه وسیله گرمایشی را وصل کنیم، باید درپوش دودکش روی دیوار را برداشته و شمع یا فندک روشن را به آستانه دودکش نزدیک کرد؛ اگر شعله به سمت داخل دودکش متمایل شد مشخص میشود که دودکش به درستی کار میکند، در غیر این صورت، دودکش جریان مکش ندارد و نصب وسیله حرارتی به آن بسیار خطرناک است.
این کارشناس HSE در ادامه برخی از وسایل و مهمترین منابع تولید گاز مونوکسید کربن را برشمرد که عبارتند از بخاری، اجاق گاز، آبگرمکن چراغهای گازی خوراک پزی، دیزلهای تولید برق خانگی در زمان قطع برق، بخاری گازی، شومینه و حتی روشن بودن خودرو در محیط بسته پارکینگ خانه. همچنین علاوه بر گاز، وسایلی همچون بخاری هیزمی و شومینه نیز از عوامل تولید مونوکسید کربن هستند که به خاطر سوختن ناقص و وجود نداشتن تهویه مناسب هوا، میتوانند موجب مسمومیت افراد میشوند.
به گفته وی در واقع هر وسیله گرمازای سوختنی که به طریقی با سوختهای فسیلی مثل نفت، گاز و ذغال سنگ کار کند، میتواند موجب تولید گاز مونوکسید کربن شود.
حسینخانی این را هم گفت: این روزها که شاهد بارش باد و باران نیز هستیم بد نیست که بدانید در زمان بارش بارش باران یا برف شدید امکان آسیب دیدن کلاهک دودکش وجود دارد، همچنین گاهی پرندهها بر روی آن آشیانه درست میکند که باعث مسدود شدن دودکش میشود، پس باید از باز بودن راه دودکش و استاندارد بودن آن نیز اطمینان حاصل شود. همچنین به هیچ عنوان نباید از لولههای آکاردئونی خرطومی به جای لوله بخاری استفاده کرد و آنها نیز باید استاندارد باشند، چرا که لولههای غیر استاندارد، اتصال محکمی ندارد.
این کارشناس ایمنی در خاتمه همچنین گفت: بر اساس اعلام سازمان آتش نشانی تهران شهروندان میتوانند برای پرسیدن سوالات خود درباره گاز مونوکسید کربن و ایمنی وسایل گرمایشی در ساعات اداری با شماره تماس ۶۴۳۲۳۲۳۲ تماس بگیرید یا در صورت ضرورت در ساعات غیر اداری به شماره ۱۲۵ زنگ بزنید.
ارسال نظر