گوناگون

قلیان، قل قل‌هاي مرگ آور

پارسینه: قليان اين روزها به يكي از رايج ترين ابزارهاي تفريح در بين برخي از دختران و پسران نوجوان و جوان تبديل شده است، تفريحي كه هر روز فاصله آنان را به مرگ و نيستي كمتر مي‌كند و با هر قل قل قليان‌ها در خانه، پارك يا قهوه خانه فرد يك قدم به مرگ نزديك تر مي‌شود.

قليان يكي از مواد دخاني اعتياد آور است كه آسيب بسياري به سلامت افراد وارد مي‌كند و دود ناشي از سوختن تنباكو سرطان زاست و آب موجود در قليان نيز موجب تصفيه و ايجاد محافظت در مقابل اين دود نمي‌شود.

با اين حال متاسفانه بسياري قليان كشيدن را براي فرزندان خود منع نكرده و آن را جزو مواد مخدر نمي‌دانند، بلكه حتي يك تفريح و سرگرمي دوستانه مي‌پندارند.

بر اساس گزارش سازمان جهاني بهداشت، سالانه پنج ميليون نفر به دليل مصرف قليان مي‌ميرند و آخرين آمار منتشر شده از سوي وزارت بهداشت نيز گوياي آن است كه 15 درصد جوانان كشور مصرف كننده قليان هستند و سالانه در مجموع 35 هزار تن تنباكو دود مي‌شود.قليان و مصرف آن از ‌سال 942 ميلادي، يعني 29 سال پس از ورود پرتقالي‌ها به خليج فارس، در ايران رواج يافت.

قليان كه با طعم‌هاي گوناگون ميوه در قهوه خانه ها، كافي شاپ و حتي برخي رستوران‌ها مشاهده مي‌شود، در بردارنده سمي نامريي و كشنده است و متاسفانه بسياري از جوانان نسبت به عوارض مصرف اين ماده دخاني اطلاعي ندارند.

براساس تحقيقات پزشكان،‌ دود قليان كه وارد بدن مي‌شود، مسير ورود بسياري از بيماري‌ها از جمله سرطان‌هاي مختلف و حتي تخريب قلب و ريه را هموار كرده و افراد مصرف كننده ناخواسته به اينگونه بيماري‌ها مبتلا مي‌شوند.

بسياري از مردم تصور مي‌كنند آب موجود در قليان موجب تصفيه و ايجاد محافظت در مقابل دود ناشي از سوختن تنباكو مي‌شود درحالي كه به گفته پزشكان، مواد موجود در قليان، اعتياد آور بوده و عوارض زيانباري براي انسان در پي دارد.

برخي پزشكان نيز هشدار مي‌دهند مقدار تنباكوي مصرفي در يك وعده قليان معادل مصرف 20 تا 50 نخ سيگار است.

اما زنان مصرف كننده قليان در يك سال اخير همواره رو به افزايش بوده بطوريكه بر اساس گزارش وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكي حدود 28 درصد مصرف كنندگان قليان را زنان تشكيل مي‌دهند كه در سنين زير 25 سال قرار دارند.

محمدرضا مسجدي دبيركل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات در اين زمينه گفت: مصرف قليان و پيپ هيچ تفاوتي با مصرف سيگار ندارد، بلكه علاوه بر مضرات سيگار، زيان‌هاي خاص خودش را نيز دارد.وي با اشاره به اينكه ابتلا به سرطان زبان در افرادي كه به مقدار فراوان پيپ مي‌كشند، ثابت شده است، اظهار مي‌دارد: در توتون‌هاي ميوه‌اي مواد معطري افزوده مي‌شود كه شناخته شده نيست و اين مواد ممكن است در آينده مسائل خاص خودش را داشته باشد.

مسجدي با بيان اينكه هر نوع ماده مخدري كه منشاي آن تنباكو باشد براي بدن زيان‌آور است، ادامه مي‌دهد: موادي كه بر اثر دود حاصل از تنباكو به داخل بدن منتقل مي‌شود، باعث بيماري‌هاي قلبي، عروقي مي‌شود.

اين متخصص بيماري‌هاي ريه ادامه داد: توتون‌هاي استفاده شده در قليان علاوه بر مضراتي كه مشابه سيگار دارد به خاطر مواد افزودني ديگري كه براي طعم بخشيدن و بو به آن اضافه مي‌شود، باعث ايجاد علايم حساسيت پوستي و تنفسي شده و حتي ممكن است باعث نمايان شدن آسم خفته در افراد شود.

مسجدي تصريح كرد:دود قليان در مراحل اوليه باعث ايجاد تنگي در مجاري هوايي كوچك و بتدريج با افزايش ميزان مصرف باعث تنگي مجاري هوايي بزرگتر و تشديد تنگي نفس مي‌شود.

مسئول دبيرخانه كنترل دخانيات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نيز در اين زمينه گفت: كشيدن قليان به دليل وجود تركيبات شيميايي زياد اثرات مخرب تري در مقايسه با سيگار بر روي سلامتي مصرف كنندگان مي‌گذارد.

خديجه محصلي افزود: كشيدن تنباكو از طريق آب، مواد شيميايي سرطان زاي آن را تصفيه نمي‌كند و اين دود مي‌تواند بيش از دود سيگار اثر مخرب تري بر ريه و قلب داشته باشد.

وي با بيان اينكه دود قليان وقتي استنشاق مي‌شود، ريه‌ها را نمي‌سوزاند، اظهار داشت: تنباكوي قليان مانند تنباكوهاي معمولي حاوي نيكوتين است و از نظر ميزان مواجهه و استنشاق دود، هر فرد مصرف كننده قليان در هر وعده معادل 100 نخ سيگار، دود دريافت مي‌كند.محصلي تصريح كرد: حدود 12 درصد جمعيت بالاي 15 سال كشور محصولات دخاني را مصرف مي‌كنند و 15درصد نوجوانان بين 13 تا 15 سال نيز كشيدن قليان را تجربه كرده‌اند.

وي با اشاره به اينكه قليان دروازه ورود نوجوان به مصرف ساير مواد دخاني است، خاطرنشان كرد:اين آمار هشدار دهنده است.

سردار اسماعيل احمدي‌مقدم فرمانده نيروي انتظامي نيز در زمينه جمع‌آوري قليان‌ها از سطح اماكن عمومي، اعلام كرده بود، متولي برخورد با قليان وزارت بهداشت است كه بايد با قليان در اماكن عمومي برخورد كند.

وي تصريح كرد:نيروي انتظامي نيز آمادگي كامل دارد كه در اين مقوله وارد شود ولي نيروي انتظامي اولين دستگاهي نيست كه بايد با قليان برخورد كند.


منبع:ابتکار

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار