گوناگون

نیمی از معلولیت‌ها، ژنتیکی است

پارسینه: مدیر کل بهزیستی استان یزد با اشاره نقش پررنگ مسائل ژنتیکی در بروز معلولیت‌ها، خواستار قانونی و اجباری شدن مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج شد.

دکتر جلیل عفتی در آستانه روز جهانی معلولان، در نشست با خبرنگاران با بیان این که در حال حاضر قریب 50 هزار معلول به طور مستمر و غیر مستمر از خدمات بهزیستی استان برخوردار هستند، اظهارکرد: یکی از عمده دلایل بروز معلولیت‌ها در استان که نیمی از معلولیت‌های استان را شامل می‌شود مربوط به مباحث ژنتیکی است و مابقی به موضوعات غیرژنتیکی از جمله سوانح و تصادفات، بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و سرطان‌ها مرتبط است.

وی تصریح کرد: متاسفانه قسمت ناپیدای بسیاری از بیماریی‌ها که منجر به معلولیت می‌شود، بعد از ترخیص از بیمارستان و ورود فرد معلول به جامعه بروز می‌کند. در این شرایط نیازهای متعدد برای دریافت خدمات وجود دارد. با وجود توجه بسیار کم به این بخش، همیشه بیشترین توقعات و گلایه‌ها را از آن داریم.

عفتی با گلایه در مورد جا نیفتادن فرهنگ پیشگیری در کشورمان، ادامه داد: متاسفانه حتی در بحث طرح تحول نظام سلامت نیز بیشترین رویکرد به جای پیشگیری به مقوله درمان است و با وجود حجم و پیچیدگی خدمات بهزیستی در قیاس با خدمات درمانی، منابع اعتباری بسیاری ناچیزی به این بخش تعلق می‌گیرد.

عفتی، یکی از استراتژی‌های سازمان بهزیستی در قبال معلولیت‌ها را پیشگیری ذکر کرد و افزود: در همین راستا در حال حاضر چهار شهرستان استان شامل میبد، مهریز، اشکذر و بافق از امکان انجام مشاوره‌ ژنتیکی قبل از ازدواج برخوردار هستند و بهزیستی استان این توانایی را دارد که در صورت تامین اعتبارات، تمام استان را از این لحاظ تحت پوشش قرار دهد.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه با توجه به اینکه قانونی را در این رابطه نداریم هیچ اجباری برای زوجین در این خصوص وجود ندارد که ضرورت دارد نظر به نقش بسزای ژنتیک در بروز معلولیت‌ها، مشاوره ژنتیکی قبل از ازدواج قانونی شود.

این مسئول با اشاره به 20 مورد سقط درمانی در استان طی یکسال اخیر با مجوز پزشکی قانونی به دلیل معلولیت جسمی جنین، عنوان کرد: سالیانه 10 هزار مراجعه در رابطه با بحث‌های ژنتیکی و موضوعات مرتبط با سلامت دوران بارداری به مراکز بهزیستی استان اتفاق می‌افتد که با ارجاع به مراکز مربوطه و اقدامات آزمایشگاهی تلاش می‌شود تا حد امکان از بروز معلولیت‌ها در استان جلوگیری شود.

وی از دیگر اقدامات در راستای پیشگیری از معلولیت‌ها در جامعه را طرح‌ غربالگیری ناشنوایی و طرح پیشگیری از تنبلی چشم ذکر کرد و در این باره تصریح کرد: طرح غربالگیری ناشنوایی در بیمارستان‌های استان از سال 1384 به روی 130 هزار کودک صورت گرفته که منجر به شناسایی 200 کودک کم‌شنوا و ارجاع آنها به سیکل درمانی شده است.

مدیر کل بهزیستی استان عنوان کرد: طرح پیشگیری از تنبلی چشم در مدت 20 سال گذشته از اجرای آن برای حدود 490 کودک سه تا 6 سال در استان صورت گرفته که منجر به شناسایی 4200 کودک شده و اقدامات درمانی در مورد آنها نیز بلافاصله آغاز شده است.

وی بر لزوم توجه به مقوله آموزش و فرهنگ‌سازی به ویژه برای زوجین و در موضوعات خانواده تاکید کرد و گفت: در این بخش ضرورت دارد که بخشی از آموزش‌ها به صورت اجباری انجام شود.

عفتی در رابطه با رویکرد بهزیستی در موضوع مراقبت‌ها و ارائه خدمات اظهار کرد: سیاست بهزیستی در این رابطه نگهداری معلولان در محیط منزل و ارائه خدمات به آنها در فضای منزل آنهاست.

وی با تاکید بر این نکته که خوشبختانه در این بخش تعامل بخش‌های غیردولتی و خیری، فعالیت یک‌هزار موسسه همکار در بخش‌های مختلف و بیش از 2500 نفر نیروی انسانی، کمک‌یار بهزیستی استان است، به وجود 9 مرکز شبانه‌روزی، 22 مرکز ویزیت در منزل و 11 مرکز روزانه مراقبتی برای معلولان ذهنی، بیماران روانی مزمن، بیماران جسمی حرکنی و سالمندان اشاره کرد.

عفتی، حمایت‌های مالی از دانش‌آموزان و دانشجویان معلول استان، صدور پلاک برای خودوری معلولان، پرداخت حق پرستاری بیماران ضایعه نخاعی و پوشش خدماتی برای بیماران متابولیکی را از دیگر اقدامات بهزیستی برای معلولان ذکر کرد.

این مسئول از دیگر اقدامات بهزیستی در این رابطه را توانبخشی مبتنی بر جامعه به ویژه در روستاهای استان ذکر کرد و گفت: براساس بررسی‌ها از مجموع 185 هزار نفر جمعیت روستایی استان تا پایان سال گذشته تعداد 5893 نفر معلول شناسایی شده است لذا منظور توانبخشی این افراد، شوراهای توانبخشی روستایی با مشارکت افراد معتمد روستاها و اعضای دهیاری‌ها و غیره شکل گرفته تا با توجه به امکانات روستا در این خصوص اقدام شود.

وی همچنین به تامین و واگذاری 1115 واحد مسکونی برای معلولان استان تاکنون خبر داد و ابراز امیدواری کرد که تا پایان سال تعداد 430 واحد مسکونی دیگر آماده بهره‌برداری و واگذاری شود.

عفتی بیان کرد: با توجه به محدودیت‌های معلولان در مشاغل مختلف، 9 کارگاه حمایتی برای آموزش و اشتغال معلولان در استان فعالیت می‌کنند که علاوه بر آموزش مشاغل مختلف، حتی منجر به خوداشتغالی معلولان نیز می‌شود. هم‌اکنون نیز طرفیت‌های خالی برای پوشش افراد معلول در این رابطه وجود دارد.

وی به پرداخت سهم بیمه کارفرمایی برای کارفرمایانی که معلولان را بکار می‌گیرند نیز خبر داد.

انتهای پیام
منبع: خبرگزاری ایسنا

ارسال نظر

  • ناشناس

    مثل ماژیک فردین ناشناس مطلا قرتی اونم از نوع معلول ذهنی

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد