دیابت سراغ دانش آموزان آمده است
پارسینه: کودکان دیابتی با پیروی از الگوی غذایی سالم و با تزریق منظم انسولین، می توانند همانند سایر کودکان زندگی شاد و آرام را تجربه کنند.
با شروع فصل پاییز هیاهوی دانش آموزان از هر کوی و برزن به گوش می رسد. کودکانی که در زنگ تفریح مدرسه انواع کیک های گوناگون و شیرینی های خوشمزه و رنگارنگ را جایگزین میان وعده های سالم و مقوی می کنند، کمی آن طرف تر دانش آموز دیگری را می بینیم که لقمه ای نان و پنیر همراه با گردو را میل می کند، اگر کمی به درد و دل این دانش آموز گوش کنیم، درمی یابیم که با بیماری دیابت دست وپنجه نرم می کند. بنابراین تصمیم گرفته که برخلاف میل باطنی اش، این خوراکی مغذی را نوش جان کند.
روند توزیع سنی دیابت دانش آموزان
شاداب صالح پور فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم کودکان، ابراز کرد: بیماری دیابت از جمله بیماری های خودایمن محسوب می شود که در آن بدن علیه قسمت هایی از لوزالمعده که مسئول تولید انسولین هستند، آنتی بادی می سازد.
این فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم کودکان با اشاره به اینکه شروع دیابت بیشتر در سنین ۵ تا ۷ سالگی یا در دوران بلوغ اتفاق می افتد؛ عنوان کرد: به تازگی این بیماری در کودکان زیر ۳ سال هم مشاهده می شود.
وی افزود: از دلایل اینکه دیابت نوع۱ بیشتر در سنین ۵ تا ۷ سالگی شیوع دارد وقوع بیشتر عفونت های ویروسی در سنین ورود به مدرسه است. کودکان دیابتی باید واکسن آنفولانزا را برای جلوگیری از بیماری هایی مانند گوش و گلو درد و سینوزیت تزریق کنند همچنین تزریق واکسن "پرونار" که ضد بیماری های پنوموکوکی بوده، ضروری است.
زنگ ورزش دانش آموزان دیابتی
سارا صداقت مدیر علمی انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک، ابراز کرد: دانش آموزان دیابتی باید قبل از انجام هرگونه فعالیت فیزیکی قند خون خود را اندازه گیری کنند و در صورتی که قند خونشان پایین تر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر یا بیش از ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر بود، از انجام ورزش خودداری کنند.
وی بیان کرد: اگر قند خون دانش آموز دیابتی کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر بود، کودک ابتدا میان وعده ای حاوی کربوهیدرات مصرف کند، سپس با اندازه گیری مجدد قند خون خود و در صورتی که در محدوده طبیعی بود منعی برای ورزش با سایر دانش آموزان ندارد. اگر قند خونش بالاتر از ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر بود، باید با توجه به میزان افزایش قند خون دوز انسولین مصرفیش را تنظیم کند.
صالح پور عنوان کرد: اگر دانش آموز دیابتی به طور مرتب انسولین خود را تزریق نکند یا به رژیم غذایی اش توجه نکند، در این صورت از انجام ورزش محروم می شود.همچنین هنگام انجام فعالیت ورزشی شدید، باید دوز انسولین مصرفی اش را کاهش دهد.
دانش آموزان دیابتی صبحانه را فراموش نکنید!
مدیر علمی انجمن اطلاع رسانی دیابت گابریک با بیان اینکه تغییر فصل از تابستان به پاییز سبب بروز تغییرات اندکی در قند خون دانش آموزان دیابتی می شود؛ اظهار داشت: دانش آموزان دیابتی باید توجه داشته باشند که صبح ها به موقع از خواب بیدار شوند تا فرصت کافی برای صرف صبحانه و تزریق انسولین داشته باشند زیرا صرف صبحانه مانع از افت یا افزایش قند خون در طی ساعات حضور دانش آموزان در مدرسه می شود.
وی در خصوص تغذیه دانش آموزان دیابتی، اظهارکرد: دانش آموزان دیابتی باید با در نظر گرفتن زمان تزریق انسولین و به اوج اثر رسیدنش، با مصرف میان وعده دارای کربوهیدرات بیشتر در زمان به اوج اثر رسیدن انسولین، از بروز حمله هایپوگلایسمی (افت قند خون) جلوگیری کنند. بنابراین با نزدیک شدن زنگ تفریح دانش آموز دیابتی به زمان صرف ناهار، نیاز به دریافت کربوهیدرات کمتر می شود.
صداقت عنوان کرد: در صورتی که دانش آموز دیابتی انسولین منظم مصرف کند، حدود ۲ تا ۴ ساعت بعد انسولین به اوج اثر خود می رسد ولی در صورتی که به صورت نامنظم آن را تزریق کند، این زمان به ۱.۵ تا ۲ ساعت می رسد. گاهی لازم است که دانش آموز دیابتی در زمان حضور در کلاس، خوراکی حاوی کربوهیدرات دریافت کند.که این امر مستلزم همکاری ویژه معلم مدرسه با دانش آموز دیابتی است.
والدین کودکان دیابتی باید مسئولان مدرسه مانند مربی بهداشت و معلم مدرسه را از بیماری فرزندشان مطلع کنند.همچنین کارکنان مدرسه باید آموزش های لازم را در زمینه طرز کار با دستگاه اندازه گیری قند خون و تزریق انسولین را ببینند تا در مواقع ضروری به دانش آموز کمک کنند. امروزه با افزایش روند چاقی در کودکان و نوجوانان، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در این گروه از افراد در حال افزایش است، بنابراین امکان مشاهده این بیماری در کودکان نیز وجود دارد. چه خوب است سایر دانش آموزان همگام با دانش آموزان دیابتی با رعایت از الگوی تغذیه سالم، سلامتی را برای خود به ارمغان آورند.
منبع:
باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر