باورهای اشتباه درباره سرطان که باید نادیده بگیرید
پارسینه: توجه کردن به باورهای نادرست درباره سرطان فقط میتواند استرس و نگرانی را افزایش دهد.
باورهای نادرست در مورد بیماریها معمولا به این دلیل در میان مردم رایج میشوند که ظاهرا منطقی و قابل باور به نظر میرسند. فضای اینترنت پر است از این باورهای نادرست و دوستان و افراد خانوادهی بیمار مبتلا به سرطان که میخواهند به او کمک کنند، این اطلاعات غلط را همواره به یکدیگر منتقل میکنند.
حقیقت این است که هیچ مدرک تاییدکننده علمی و قابل اعتمادی برای این ۵ باور اشتباه درباره سرطان وجود ندارد. در ادامه به این باورهای نادرست دربارهی سرطان اشاره میکنیم و توضیح میدهیم که چرا باید این شایعات را از ذهن خود خارج کنید.
۱. استفاده از داروهای گیاهی و طبیعی امنتر و موثرتر است
افراد معمولا فکر میکنند محصولات طبیعی نظیر مکملها و داروهای گیاهی بسیار بیخطر و همچنین کاملا موثر هستند؛ ولی بسیاری از گیاهان و محصولات دارویی حاوی آنها میتوانند سمی یا حتی کشنده باشند. برخی از محصولات دارویی گیاهی میتوانند در اثربخشی داروهای سرطان اختلال ایجاد کنند. برای مثال، گل راعی باعث کماثر شدن شیمیدرمانی و وخامت مشکلات پوستی ناشی از پرتودرمانی میشود.
شواهد و مدارک متنوعی درباره محصولات طبیعی و گیاهی وجود دارند. در بهترین حالت، بر اساس مطالب کتاب سفر سلامتی: راهنمای مراقبت جامع از بیماران مبتلا به سرطان سینه ، شواهدی وجود دارند که نشان میدهند برخی از مکملها و داروهای گیاهی خاص میتوانند برای مقابله با برخی عوارض جانبی ناشی از درمانهای سرطان کارساز باشند. برای مثال، زنجبیل میتواند حالت تهوع و استفراغ ناشی از شیمیدرمانی و همچنین، جینسینگ میتواند خستگی مفرط را کاهش دهد.
هیچگونه مدرک علمی وجود ندارد که ثابت کند محصولات گیاهی بتوانند سرطان را درمان کنند؛ بنابراین پیش از مصرف هرگونه محصولات گیاهی حتما با پزشکتان مشورت کنید.
۲. مصرف مکملهای غذایی در کنار درمانهای سرطان مضر نیست
مصرف مکملهای غذایی در طول دوره درمان سرطان میتواند خطرناک باشد. مکملهای غذایی میتوانند با داروها و سایر فرایندهای لازم در دوره درمان سرطان تداخل ایجاد کنند و باعث کماثر شدنشان بشوند.
مکملهای غذایی شامل ویتامینها، مواد معدنی و ادویه محصولاتی هستند که از گیاهان، بدن حیوانات، جلبک، غذاهای دریایی یا مخمرها ساخته میشوند. کیفیت مکملهای غذایی از محصولی به محصول دیگر متفاوت است.
به جای مصرف مکملهای غذایی به دنبال مصرف مواد غذایی کاملی باشید که سرشار از مواد شیمیایی گیاهی و مواد مغذی موثر برای مبارزه علیه سرطان باشند. مواد غذایی کامل عبارت هستند از سبزیها و میوهها، غلات کامل، آجیل و حبوبات. با این حال، در صورت تمایل به مصرف هر گونه مکمل غذایی در طول دوره درمان سرطان، حتما پیشتر با تیم پزشکیتان مشورت کنید.
۳. قند باعث رشد سرطان نمیشود
قند باعث تسریع در رشد سرطان نمیشود و به همین ترتیب، نخوردن قند نیز سرطان را درمان نمیکند ولی در طول دوره درمان سرطان نباید بیش از اندازه قند مصرف کنید، زیرا این کار اساسا برای سلامتی مناسب نیست.
مصرف مواد غذایی سالم کمکتان میکند حال بهتری داشته باشید و سرعت درمان و بازیابی بدنتان را افزایش میدهد همچنین اثربخشی برخی از روشهای درمانی سرطان در صورت تغذیه مناسب و مصرف کالری و پروتئین به اندازهی کافی افزایش مییابد. در طول دوره درمان سرطان، مواد غذایی سالم را به ترتیب زیر مصرف کنید:
الف. مقداری زیادی سبزی و میوه نوش جان کنید.
ب. به اندازه متعادل از غلات کامل و پروتئینهای گیاهی نظیر مغزیات، لوبیا و عدس، مصرف کنید.
پ. به اندازهی متعادل ماهی، گوشت مرغ، گوشت قرمز کم چرب، و لبنیات کم چربی یا بدون چربی نیز مصرف کنید.
۴. نگرش مثبت یا منفی بیماران در کاهش یا افزایش احتمال درمان سرطان
نگرش و طرز فکر یک بیمار تاثیری بر خطر پیشرفت سرطان یا مرگ او بر اثر این بیماری ندارد. به گفته موسسه ملی سرطان ایالات متحده، یک فرد در صورت ابتلا به سرطان، به طور طبیعی ممکن است گاهی اوقات ناراحت، خشمگین یا ناامید و گاهی نیز خوشبین و پرانرژی باشد.
بهرهمندی از حمایت اجتماعی میتواند به تقویت نگرش مثبت در آدمها کمک کند و باعث میشود در طول دوره درمان حس بهتری داشته باشند. حمایت اجتماعی از طریق موارد زیر ایجاد میشود:
الف. دوستان و اعضای خانواده
ب. گروههای حامی
پ. مشاوره رو در رو
ت. انجمنهای مجازی
ث. ابزارهایی برای برقراری ارتباط میان بیمار و اعضای خانواده و دوستان او در طول دوره درمان
۵. پزشکان نمیخواهند بیماران سرطانی از درمانهای مکمل استفاده کنند
آنکولوژیستها یا همان متخصصان سرطان میخواهند بیمارانشان از موثرترین و بیخطرترین روشهای درمانی بهرهمند شوند - چه درمانهای داروهایی و رایج، چه درمانهای جایگزین و مکمل ولی برخی از درمانهای مکمل میتوانند با درمانهای دارویی سرطان تداخل داشته باشند. همچنین، سایر این قبیل روشهای درمانی نیز ممکن است اثربخش نباشند یا حتی به بیمار آسیب برسانند.
آنکولوژیستها میخواهند مطمئن شوند که بیمارشان روشهای درمانی مکمل را در کنار درمانهای دارویی و بیمارستانی پیگیری میکند. به این روش، مراقبت جامع از بیماران سرطانی گفته میشود.
بسیاری از مراکز پیشرفته در زمینه مراقبت از بیماران سرطانی به ارائه خدمات جامع آنکولوژی یا خدمات و برنامههای پزشکی جامع به مراجعهکنندگان خود میپردازند.
مراقبت جامع از بیماران سرطانی چیست؟
بسیاری از مراکز تخصصی سرطان تحت نظارت مؤسسه ملی سرطان ایالات متحده خدمات جامع آنکولوژی یا خدمات و برنامههای مرتبط با پزشکی جامع را ارائه میدهند.
اگر در هر نقطه دیگری از جهان هستید که به چنین خدماتی دسترسی ندارید، درباره نحوه افزودن روشهای درمانی مکمل و اعمال تغییراتی در سبک زندگیتان در کنار پیگیری برنامههای دارویی و بیمارستانی با پزشک معالج خود مشورت کنید.
مراقبت جامع از بیماران سرطانی میتواند:
الف. استرس، اضطراب و افسردگی را به حداقل برساند.
ب. سایر علائم سرطان و عوارض جانبی ناشی از روشهای درمانی را تسکین دهد.
پ. سلامت عمومی بیمار را بهبود ببخشد.
ارسال نظر