گوناگون

باورهای غذایی غلط که باید فراموششان کنید

باورهای غذایی غلط که باید فراموششان کنید

پارسینه: در این خبر درباره مواد غذایی که باید فراموششان کنید گفته‌ایم.

تحریریه پارسینه- نیکان مدانلو: باورهای اشتباه زیادی درباره ی مواد غذایی و تغذیه وجود دارد که همه ی ما از کودکی با آن ها آشنا هستیم. با این حال، طی سالیان، تعداد بیشتری از این باورها توسط علم رد شده است. اما این بدان معنی نیست که همه از این باورهای اشتباه آگاه اند.

در ادامه با تعدادی از این باور‌های اشتباه آشنا خواهیم شد.

۱- کرفس کالری سوز است

سال‌ها است این تصور وجود دارد که برخی مواد غذایی کالری - منفی هستند، یعنی هر چه بیشتر از آن‌ها بخورید، کالری بیشتری می‌سوزانید. اما این باور اشتباه است، بنابراین کرفس هم کالری سوز نیست. کرفس به طور قطع ماده غذایی سالمی است، چون حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، پتاسیم، فیبر و البته آب است.

به خاطر داشته باشید که بدن ما برای فعالیت خود و تولید انرژی، به کالری نیاز دارد. علاوه بر آن، بدن ما حدود ۱۰ درصد از مقدار کالری دریافتی روزانه‌ی خود را طی گوارش و جذب می‌سوزاند.

۲- شکلات جوش می‌آورد

اول باید گفت که به طور قطع هیچ سند و مدرک یا پژوهشی وجود ندارد که بگوید شکلات چگونه باعث جوش می‌شود. درست است که درون شکلات، نه تنها کاکائو، بلکه قند هم وجود دارد، اما باز هم هیچ سند و مدرک محکمی که ثابت کند قند باعث جوش می‌شود، وجود ندارد. حتی اگر بعد از خوردن شکلات جوش بزنید هم احتمالاً یک تصادف بوده و چیز دیگری باعث آن بوده است. برخی علل اثبات شده‌ی جوش عبارتند از: مواد غذایی‌ای که سدیم بالایی دارند، نوشابه‌های گازدار و محصولات لبنی کم چرب.

۳- تخم مرغ‌های قهوه‌ای بهتر از تخم مرغ‌های سفیدند

تنوع رنگ تخم مرغ‌ها از گوناگونی نژاد مرغ‌ها ناشی می‌شود. جدا از تخم‌های سفید و قهوه ای، حتی بعضی نژاد‌های مرغ تخم‌های آبی یا سبزآبی می‌گذارند. محیط زندگی مرغ، رژیم غذایی آن و میزانی اضطرابی که متحمل می‌شود هم می‌تواند بر روی رنگ پوست تخم آن تأثیر بگذارد. رنگ و اندازه‌ی تخم مرغ هر چه باشد، همه‌ی آن‌ها از ارزش غذایی تقریباً یکسانی برخوردارند.

در تحقیقات صورت گرفته بر روی تخم مرغ‌های سفید و قهوه ای، هیچ تفاوتی در ترکیب یا کیفیت آن‌ها دیده نشده است. آنچه بر روی کیفیت یک تخم مرغ اثر می‌گذارد، محیط رشد مرغ است. اگر مرغ برای گردش و وقت گذرانی زیر آفتاب آزاد باشد، احتمالاً تخم هایش خوشمزه‌تر خواهد شد.

۴- قهوه جلوی رشد کودک را می‌گیرد

سال‌ها قبل این تصور وجود داشت که نوشیدن قهوه باعث از میان رفتن کلسیم بدن و بنابراین، ابتلا به پوکی استخوان می‌شود. این شایعه نگرانی‌های زیادی ایجاد کرد، به خصوص در مورد کودکان که در مرحله‌ی رشد قرار دارند. اما باید توجه داشت که افراد تا قبل از اواخر دوران نوجوانی و اوایل دوران جوانی خود، مصرف منظم قهوه را شروع نمی‌کنند. تا آن زمان، رشد آن‌ها به احتمال زیاد به حد کمال رسیده است. به همین دلیل قهوه جلوی رشد را نخواهد گرفت.

حتی اگر اینگونه بود که کودکان گهگاه چند جرعه‌ای قهوه می‌نوشیدند، باز هم این موضوع مانع رشد یا افزایش قدشان نمی‌شد. ژن ها، سلامت کلی و تغذیه‌ی مناسب، عوامل اصلی تأثیرگذار در قد آینده‌ی یک کودک هستند.

۵- ماهی و هویج بینایی را تقویت می‌کنند

اینکه ماهی می‌تواند بینایی را تقویت کند، یک باور کاملاً اشتباه است، اما چیزی که درست است این است که اسید‌های چرب امگا-۳ درون ماهی ممکن است در سنین بالاتر کمک کننده باشد. تحقیقی نشان داد کسانی که هفته‌ای دست کم ۲ وعده ماهی مصرف می‌کردند، احتمال ابتلا به تباهی لکه زرد (نوعی مشکل چشمی) بر اثر بالا رفتن سن در آن‌ها ۳۹ درصد کمتر است. حقیقت این است که ماهی برای ما مفید است، اما تأثیر جادویی در بینایی ندارد.

در مورد هویج هم این ایده که مصرف آن می‌تواند بینایی را تقویت کند، در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ میلادی و در اثر پروپاگاندا شکل گرفت. این به معنی بی فایده بودن هویج برای چشم‌ها نیست، چون هویج حاوی بتاکاروتن و لوتئین است. این دو آنتی آکسیدان می‌توانند به جلوگیری از آسیب‌های چشمی ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک کنند.

۶- شیر استخوان‌ها را محکم می‌کند

نوشیدن روزانه یک لیوان شیر می‌تواند مفید باشد، چون کلسیم مورد نیاز بدن را فراهم می‌کند. با این حال، مصرف بیشتر شیر بهتر نیست، چرا که تحقیقی نشان داده نوشیدن روزانه ۳ تا ۴ لیوان شیر، خطر شکستگی استخوان و لگن را افزایش می‌دهد. به علاوه، همان پژوهش نشان داد زنانی که روزانه ۳ تا ۴ لیوان شیر می‌نوشیدند، نرخ مرگ و میر در میان آن‌ها ۲ برابر بیشتر از زنانی بود که روزانه تنها یک لیوان شیر مصرف می‌کردند. تحقیق دیگری نیز نشان داد مصرف شیر لزوماً خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش نمی‌دهد.

۷- زرده تخم مرغ کلسترول خون را بالا می‌برد

بسیاری معتقدند خوردن زرده تخم مرغ باعث افزایش سطح کلسترول خون می‌شود، اما شواهد و مدارک کافی در اثبات این موضوع وجود ندارد. درست است که زرد تخم مرغ کلسترول بالایی دارد، اما نه آنقدر که کلسترول خون تان را بالا ببرد. بیشتر، مواد غذایی‌ای که چربی‌های ترانس و اشباع شده‌ی زیادی دارند، باعث این مسأله هستند. در حقیقت، یک فرد سالم می‌تواند هر هفته ۷ عدد تخم مرغ بخورد بدون اینکه مشکلی برای کلسترول یا قلب او ایجاد شود.

حتی اگر کلسترول خون تان اندکی بالا باشد هم خوردن روزانه یک عدد تخم مرغ، ترجیحاً به صورت آبپز، ضرری برایتان ندارد. میزان کلسترولی که بدن روزانه باید دریافت کنند ۳۰۰ میلی گرم است. یک تخم مرغ بزرگ ۱۸۶ میلی گرم کلسترول دارد و میزان کلسترول سفیده‌ی آن صفر است.

۸- همه‌ی محصولات کم چرب بی ضررند

صرف کم چرب بودن یک محصول، دلیل بر سالم‌تر بودن آن نسبت به محصول همتای پرچربش نیست. مثلاً در غلات صبحانه کم چرب شیرین شده، مقادیر زیادی قند افزوده یا فراکتوز وجود دارد که برای دستیابی به همان طعمی که یک محصول پرچرب دارد، اضافه شده اند. محصولاتی مانند ماست و سس‌های کم چرب هم مملوء از قند هستند. به طور خلاصه اینکه، اغلب محصولات کم چرب، قند افزوده‌ی بسیار بیشتری دارند.

۹- آجیل چاق می‌کند

درست است که دانه‌ها و مغز‌های خوراکی کالری زیادی دارند، اما چربی درون آن‌ها بسیار مفید است و به طور قطع، باعث چاقی نمی‌شود. بیش از ۲۰ سال تحقیق این موضوع را اثبات کرده است. برعکس، خوردن آجیل به کنترل وزن کمک می‌کند، چون شما را زودتر سیر می‌کنند و مدت طولانی تری هم سیر نگه می‌دارند. لازم به ذکر است که آجیل خام و بوداده ارزش غذایی یکسانی دارند.

آنچه که بهتر است از آن دوری کنید آجیل نمکی یا آجیل با انواع روکش‌های شیرین است. توصیه می‌شود روزانه ۳۰ گرم آجیل مصرف کنید که معادل ۲۰ عدد بادام، یا ۱۵ عدد بادام هندی و یا ۳۰ عدد پسته است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار