خجالتی بودن یک بیماری است؟
پارسینه: خجالتی بودن در روابط اجتماعی ما موثر است، ولی باید بدانید این حالت روحی و روانی قابلیت درمان و مرتفع شدن دارد.
خجالتی بودن چه تاثیری در روابط اجتماعی ما دارد و چه نقشی در حضور شما در میان افراد جامعه دارد از لحاظ روانشناسی این حالت روحی و روانی چگونه قابل درمان است اینگونه اختلال با چه روشهایی برطرف میشود.
دکتر سمیه شاهمرادی مشاور خانواده و مدرس دانشگاه تهران گفت: به خجالتی بودن در متون روانشناسی اختلال شخصیت اجتنابی یا دوری گزینی ِمیگویند، که در همه ابعاد و جنبههای فرد مشاهده میشود به طوری که فرد از برقراری ارتباط با دیگران به کلی پرهیز میکند، اما اضطراب اجتماعی در موقعیتهای خاص بروز پیدا میکند و زمانی شکل اختلال به خود میگیرد که فرد از حضور در جمع به خاطر انجام کار نامناسب اجتناب میکند.
وی افزود: اختلال شخصیت اجتنابی و اضطراب اجتماعی شباهت زیادی به هم دارند که با علائمی نظیر تنگی نفس، تپش قلب و گرفتگی زبان همراه است. همچنین از جمله دلایل بروز آن میتوان به اعتماد به نفس پائین، ترس از طرد شدن، احساس حقارت و انطباق نداشتن فرد با محیط اشاره کرد.
شاهمرادی در خصوص روشهای درمانی اختلال شخصیت اجتنابی تصریح کرد: برای مقابله با اختلال شخصیت، فرد باید باورهای خود را تغییر دهد در موقعیتهای مختلف حضور پیدا کند، افکار منفی خود را کنار بگذارد و شروع به برقراری ارتباط با دیگران کند.
وی درباره درمان اضطراب اجتماعی بیان کرد: فرد باید با مواجه شدن با موقعیتی که از آن میترسد کم کم به ترس خود غلبه کند یعنی فرد بپذیرد که اضطراب همیشه وجود دارد و هر چقدر بیشتر مقابله کند شدیدتر میشود پس بهتر است با رویکرد پذیرش محور که اخیراً خیلی متداول شده با آن در موقعیت خاص برخوردهای مناسب انجام دهد.
شاهمرادی خاطرنشان کرد: افراد زیادی در جامعه از این اختلال رنج میبرند که کاملاً با روشهای روان درمانی قابل درمان است و نیازی به مصرف دارو هم نیست، اما در صورت بی توجهی فرد این اختلال میتواند منجر به عوارض دیگری نظیر افسردگی شود.
منبع:
جماران
ارسال نظر