فشار خون چه ارتباطی با دیابت دارد؟+فیلم
دکتر بهنام واقفی ، فوق تخصص قلب و عروق گفت: تحقیقات نشان داده است که تقریباً دو سوم دیابتیها فشار خون دارند.
به گزارش پارسینه، دکتر بهنام واقفی فوق تخصص قلب و عروق درباره ارتباط فشار خون و دیابت بحث مهمی را مطرح کردند.
وی درباره وجود فشار خون در افراد دیابتی گفت: فشار خون در افراد دیابتی بسیار شایعتر است. هم به خاطر این است که دیابت در طولانی مدت می تواند باعث رسوب در عروق شود و آن استیفنسی که به وجود میآید، خودش ریسک فشار خون را افزایش میدهد. همچنین تاثیرات منفی که دیابت برای کلیه دارد و میتواند باعث نارسایی کلیه شود، اینها میتواند در نهایت درجاتی از فشار خون را در افراد دیابتی ایجاد کنند. تحقیقات نشان داده است که تقریباً دو سوم دیابتیها فشار خون دارند. یعنی در واقع همه دیابتیها باید یک جور حساب کنند که همگی فشار خون دارند.
دکتر واقفی افزود: فشار خون در دیابتیها چندین نکته دارد؛ یکی اینکه حتماً باید فشار خون کنترل شود و اصلاً آن را دست کم نگیرید. مثلاً اگر فشار ۱۴ بر روی ۹ بود نباید بگویید که اصلاً مشکلی وجود ندارد و به طور مثال سردرد و سرگیجه هم دیده نمیشود پس رهایش کنید. نه فشار خون بیماری است که به او میگویند قاتل خاموش. یعنی حتی در درجات کم هم عوارض قلبی مغزی و کلیوی را به جا میگذارد ولی شما متوجه نمیشوید تا زمانی که به عارضه بیفتد که در این صورت خیلی دیر شده است.
نکته دوم اینکه داروهایی که در فشار خون تجویز میشوند، مدلهای مختلف همراه با عوارض و همچنین خاصیتهای مختلفی دارد. مهم این است که فشار خون شما با دارویی که حداقل عارضه را دارد کنترل شود. حالا که این دارو چه هست اصلاً مهم نیست. به طور کلی در دیابتیها داروهایی مثل والزارتان و خانواده هایی که در این دسته هستند، خواص خیلی بهتری دارند اما اگر شما به این دسته جواب ندادید و با داروی دیگری از خانواده دیگری فشارتان در حال کنترل است اصلاً نگران نباشید. مهم این است که فشار خون شما در یک رنج خوبی باشد. رنج خوب فشار خون برای دیابتیها این است که فشار سیستول و یا ماکسیموم آن بین ۱۲ تا ۱۳ باشد و فشار مینیمومشان هم حدود ۸ تا نهایتا هشت و نیم باشد. این رنج فشار خون خوب است و نه بالای آن و نه پایین آن خوب است. یعنی نه ۱۴ روی ۹ و نه زیر این مقدار خوب است. یعنی فکر نکنید که اگر مقدار فشار شما آمد روی ۱۰ روی ۷ این یعنی خوب است نه اینگونه فکر نکنید. اگر به طور ذاتی و به طور ژنتیکی فشار پایین باشد اشکالی ندارد مخصوصاً در خانمها. اما اگر این مقدار پایین بیاید عوارض افت فشار هم به آن اضافه میشود.
یک نکته دیگری که در مورد فشار خون وجود دارد این است که فشار خون برای خود دیابت عوارض دیگری دارد یا خیر؟
نگران عوارضشان نباشید مثلا یکسری داروها مثل دیورتیک ها و یا داروهای بعضی از بتا بلاکرها مثل پروپرانولول و آتنولول ممکن است بیایند بر روی لیپید پروفایل، سطح قند و اوره تا یک حدی اثر بگذارند، اما این تاثیرات آنقدر جزئی هست که ما تاثیرات منفی جزئیاش را تادیده میگیریم. اما اگر دیدیم که فردی در آزمایشهایش خیلی تغییرات دارد، دارویش را تغییر و جایگزین میکنیم.
یک داروی خیلی رایج در فشار خون هم آملودیپین هست که بسیار تجویز میشود و خیلی وقتها هم به صورت ترکیبی با والزارتان وجود دارد که شرکتهای مختلفی آن را تولید میکنند. این دارو یکی از مشکلاتی که دارد با اینکه خیلی داروی خوبی است اما ورم پا میدهد. البته که چیز نگران کنندهای نیست اما به پزشکتان اطلاع بدهید. خیلی وقتها با تغییر دوز آملودیپین یا اضافه کردن داروهای کمکی میتواند فشار خونتان کنترل شود و بهتر شود و آن ورم پایتان هم کم شود. اما اگر به هر دلیلی دیدید که آملودیپین دارد اذیتتان میکند و یا ادم (همان ورمی که در پایتان ایجاد شده است) که ایجاد شده است اذیتتان می کند، میتوان آن دارو را قطع کرد و با داروی دیگر جایگزین کرد.
ارسال نظر