گوناگون

خط اعتباری جدید ایران برای سوریه


شرق: «دمشق» آنقدر برای «تهران» شریک استراتژیک است که چهار روز مانده تا پایان کار دولت مستقر در تهران نیز فرصت مناسبی برای انعقاد قراداد بین دو دولت است. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) از امضای توافقنامه‌ای بین ایران و سوریه به ارزش 6/3میلیارددلار خبر داد. این توافقنامه بر سر اعطای یک خط اعتباری نفتی بین ایران و سوریه است و در مقابل آن، ایران در ازای صادرات نفت خود، حق سرمایه‌گذاری در این کشور جنگ‌زده را به دست می‌آورد. این توافق بین بانک‌های مرکزی ایران و سوریه منعقد شده است.

به‌گزارش «عصر ایران» بر اساس این قرارداد، مابه‌ازای پول نفت دریافت‌شده از ایران بر اساس این خط اعتباری از طریق سرمایه‌گذاری‌های ایران در زمینه‌های مختلف در سوریه تامین خواهد شد. خبرگزاری«سانا» به نوع سرمایه‌گذاری‌های آتی ایران در سوریه اشاره‌ای نکرده‌ است. هادی حق‌شناس، نماینده سابق مجلس در مورد این توافقنامه به «شرق» توضیح می‌دهد که «با توجه به اینکه منطقه نفت‌خیز سوریه در دست مخالفان این کشور قرار دارد، احتمالا با این توافق، ایران به جای سوریه به مشتریان این کشور، نفت خواهد فروخت.»

او توضیح می‌دهد که بر اساس این توافق، ایران باید در دوره زمانی سه‌ماهه، روزانه حدود 300هزار بشکه نفت به جای دمشق بفروشد. این نماینده سابق مجلس تاکید می‌کند که این توافق بدون مصوبه و مجوز مجلس قابل اجرایی‌شدن نیست. عصر ایران در گزارشی نوشت که سوریه هم‌اکنون به دلیل جنگ داخلی، نیازمند واردات نفت از خارج از کشور شده است. اما پیش از جنگ داخلی، این کشور نه‌تنها نیازهای داخلی خود را تامین می‌کرد بلکه بخش کوچکی از نفت استحصالی خود را به خارج صادر می‌کرد. ایران پس از آغاز جنگ داخلی سوریه، میلیارد‌ها دلار از طریق اعطای خطوط اعتباری به این کشور کمک کرده است. اردیبهشت گذشته نیز خبری از رییس بانک مرکزی سوریه منتشر شده بود که اگرچه از دریافت یک خط اعتباری یک‌میلیارددلاری از ایران خبر می‌داد اما از انتظار خود برای دریافت کمک مالی بیشتر از ایران گفته بود. به‌گزارش عصرایران «ادیب میاله» رییس بانک مرکزی سوریه گفته بود: دولت دمشق چشم‌انتظار دریافت کمک‌های مالی بیشتر از متحدانش، به‌ویژه ایران و روسیه است.

در همان ‌زمان اعلام ‌شد که «روسیه اسکناس‌های «لیره» سوریه را چاپ می‌کند، کاری که پیش از تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه دولت دمشق، در آلمان و اتریش انجام می‌شد.»رییس بانک مرکزی سوریه گفته بود که جنگ داخلی سوریه تاکنون بیش از 25‌میلیارد‌یورو هزینه بر دوش اقتصاد ملی این کشور داشته؛ علاوه بر اینکه رشد اقتصادی بین شش تا هفت‌درصدی این کشور در سال قبل از آغاز ناآرامی‌ها (2010) را نیز از بین برده است. تیرماه سال ۱۳۹۱ نیز رسانه‌ها از کمک پنج‌میلیارد‌و ۸۰۰میلیون‌دلاری ایران به سوریه خبر دادند.

اندکی بعد در مهر ماه اخباری مبنی بر انتقال حدود ۱۰‌میلیارد‌دلار از ایران به سوریه منتشر شد. اخبار این کمک‌ها حتی توانست حسادت برخی از مقامات «حماس» را ‌برانگیزد که از کاسته‌شدن کمک‌های مالی ایران به این جنبش، پس از جنگ داخلی در سوریه انتقاد داشتند.

جنگ داخلی، تولید نفت در سوریه را مختل کرده و سوریه که پیش از این صادرکننده‌ای کوچک در حوزه انرژی بود حالا مجبور به واردکردن نفت شده است. بنا به اعلام سازمان‌ملل متحد، جنگ داخلی سوریه تا به‌حال بیش از ۱۰۰هزار کشته بر جای گذاشته است. اگر چه اتهاماتی از سوی کشورهای دیگر در مورد کمک‌های ایران به دمشق مطرح می‌شده اما بازرسی‌های هواپیماهای ایرانی به مقصد سوریه از چند ماه پیش در فرودگاه عراق، نشان داد که کمک‌های ایران به مقصد سوریه مواد غذایی و دارو بوده است. ایران حمایت خود از سوریه را در پشتیبانی از حوزه اقتصادی و نفت، معطوف کرده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار