گوناگون

قیمت بنزین، مسافر جا مانده از پرواز دلار

خبرگزاری آنا: از آن روزهایی که محمود احمدی نژاد فاز اول هدفمندی یارانه ها را اجرایی کرد، تنها نزدیک به 4 سال گذشته است و در طی این 4 سال بنزین لیتری 100 تومانی به بنزین لیتری 1000 تومان رسیده است.

نرخی که هنوز با توجه به نرخ دلار با قیمت فوب خلیج فارس فاصله بسیاری دارد، اما از سوی دیگر تحمل شیب قیمتی آن برای اقشار متوسط و ضعیف جامعه نیز چندان آسان نیست، چرا که تجربه نشان داده هر افزایش قیمتی در نرخ بنزین خواه و نا خواه افزایش قیمت سایر کالاهای اساسی را به همراه خواهد داشت.

در هر حال از آذر ماه 1389 که نرخ بنزین هدفمند شد و به صورت نیمه یارانه ای و آزاد عرضه شد تا امروز که با قیمت 700 تومان نیمه یارانه ای و 1000 تومان آزاد عرضه می شود، هنوز راه درازی مانده تا اهداف هدفمندی یارانه ها که رساندن نرخ حامل های انرژی به خصوص قیمت بنزین به فوب خلیج فارس یعنی پایین ترین نرخ آزادی که برای بنزین مصوب شده، وجود دارد.

به معنی ساده‌تر قیمت "فوب" ارزان‌ترین قیمتی است که هر خریداری ممکن است به آن کالا در معاملات بین‌المللی دسترسی داشته باشد.

در حال حاضر نرخ بنزین فوب خلیج فارس 1 دلار تخمین زده می شود که با توجه به شاخص های اقتصادی کشور، افزایش ماهیانه نرخ تورم که البته چند ماهی است رشد آن متوقف شده است و افزایش نرخ دلار تا 3300 تومان امروز(نرخ مصوب بودجه 2650 تومان)، بین نرخ مصوب بنزین آزاد با نرخ دلار در ایران فاصله زیادی وجود دارد.

فاصله ای در حدود 1650 تومان که البته دولتی ها اعلام کرده اند طی 7 سال از آن گذر خواهند کرد اما مقایسه 4 سال گذشته نشان می دهد که با توجه به وضعیت تورمی کشور و شیب افزایش نرخ دلار چنین چیزی عملا امکان پذیر نیست، چرا که نمی توان از این نکته ساده گذشت که نرخ دلار طی 7 سال آینده به طور حتم تغییر خواهد کرد و با توجه به وضعیت اقتصادی کشور افزایش چشم گیری خواهد داشت.

در واقع، نرخ بنزین در مرحله اول هدفمندی یارانه ها با افزایش 4برابری که پیدا کرد، نسبت خود را با قیمت های فوب خلیج فارس به 47درصد رساند و فاصله بین قیمت های دا خلی و خارجی را به نحو معناداری کاهش داد اما هر چند دولت دهم به طور خاص از نظر تغییر قیمتی موفق بود، در فاصله سال 89 تا به امروز به دلیل افزایش تورم حاصل از اجرای نادرست مرحله اول هدفمندی توسط دولت دهم به دلیل چاپ اسکناس برای توزیع یارانه در بین مردم و همچنین افزایش قابل ملاحظه نر خ ارز، میان قیمت انرژی در داخل و خارج کشور فاصله افتاده است،به گونه ای که هنوز هم زمینه برای قاچاق مواد سوختی به خارج از کشور فراهم است و حتی تشدید هم شده تا با اهداف فاز دوم هدفمندی فاصله بسیار باشد.

به این ترتیب هر چند شرایط اقتصادی موجود جامعه دیگر توان افزایش چند برابری قیمت حامل های انرژی را ندارد اما تداوم وضع موجود هم تنها به پیچیده تر شدن اوضاع اقتصادی کشور در سال های آینده منجر خواهد شد تا جایی که حتی حذف پردرآمدها از دریافت یارانه نقدی هم نمی تواند تمام این شکاف درآمدی را برای دولت پر کند.

هر لیتر بنزین آزاد در فاز اول هدفمندی یارانه‌ها از 400 تومان به 700 تومان افزایش قیمت پیدا کرد که به معنای 75 درصد افزایش قیمت در یک شب بود اما در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها، با افزایش قیمت بنزین آزاد از 700 به یک هزار تومان در هر لیتر، شیب افزایش قیمت این حامل انرژی، 43 درصد بوده است.

ارسال نظر

  • ناشناس

    آقا جون اگه قيمت فوب بنزين درخليج فارس يك دلاره ببينيد با همين يك دلار در تركيه كه بنزين بسيار گران است چه چيزهاي ديگري ميشود خريد چقدر از مايحتاج مردم با همين يك دلار در تركيه تامين ميشود اما در ايران با يك دلار چي ميشه خريد پس كسي كه اين حرف و ميزنه قيمت فوب كمترين قيمتي كه هركسي بايد براي بنزين پرداخت كنه به بقيه مقولات نگاه نميكنه و بي سواد ترين فردي كه اظهار نظر ميكنه هروقت شما با يك دلار تونستي لباس بخري ساندويج بخوري كرايه مترو تراتموا هم بدي اونوقت حرف بنزين 3300رو بزن در تركيه بايك دلار شما ميتوني اين چنين خريد كني بياييد ببرم بهتون نشون بدم دونر كباب 2.5 لير كرايه3 لير تي شرت 5 ليرپس هست البته كف قيمتيه پس با درآمد 1400دلاري اونجا بنزين هم مناسبه
    كه يك كارگر معمولي حقوق ميگيره

  • ناشناس

    هدفمندی یارانه ها دور باطلی است که هیچگاه کشور را به سرمنزل مقصود نخواهد رساند و جز تشدید گرانی فلج کننده حاصلی برای کشور در بر نخواهد داشت.
    سال 84 بنزین لیتری 100 تومان و متوسط بهای خرید مسکن در تهران متری پانصد هزاران تومان بود و امروز بنزین لیتری 1000 تومان یعنی 10 برابر قیمت و متوسط قیمت مسکن در تهران متری 6 میلیون تومان که باز یعنی 12 برابر قیمت افزایش پیدا نموده است و دولت هم با کمری شکسته تلاش می کند تا راهی پیدا کند تا از پرداخت این 45 هزار تومان سرباز زند و مردم هم گرفتار چه کنم چه کنم که زندگی را با این تورم و گرانی ویرانگر چگونه سپری نمایند.
    و این بود مسیر و نتیجه یک طرح از پیش شکست خورده دولت احمدی نژاد و بلایی که بر سر مردم آوردند و هنوز هم ول کن معامله نیستند.
    پیشنهاد می کنم برای برون رفت از این کلاف سردرگم نظام کاری را انجام دهد که کشور آلمان انجام داد و مردم المان شب خوابیدند و صبح دیدند که دولت کل پول المان از گردونه خارج نموده و دیگر غنی و فقیر معنایی ندارد و مردم المان همگی با 100 مارک به طور برابر زندگی جدیدی را اغاز کردند و المان ورشکسته را به المان قدرتمند امروز تبدیل نمودند.

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد