اوباما چقدر آسیب دیده است؟
پارسینه: سوالی که در ذهن رهبران آسیایی در طول نشست «همکاری اقتصادی آسیا-پاسفیک» در چین، «نشست آسیا شرقی» در برمه و گردهمایی گروه 20 در استرالیا، مطرح است، این که: چقدر اوباما آسیب دیده و چقدر ضعیف شده است؟
در پی سفر رئیس جمهور باراک اوباما به آسیا، «اد رویس»، نماینده جمهوریخواه کالیفرنیا، خواستار تمرکز بیشتر رئیس جمهور اوباما بر مذاکرات تجاری با آسیا شد.
به نقل از سایت کمیته امور خارجه مجلس، این نماینده جمهوریخواه که رئیس کمیته روابط خارجه مجلس نمایندگان است با انتشار بیانیه ایی در رابطه با سفر رئیس جمهور اوباما به آسیا گفت: «سفر رئیس جمهور به چین، برمه و استرالیا فرصت های مهمی را در اختیار ایالات متحده در جهت گسترش روابط مان در منطقه آسیا-پاسفیک می گذارد. در ملاقات با رهبران اجلاس «آپک» و روسای دیگر در چین، رئیس جمهور این فرصت را دارد که تمرکزی اساسی بر تجارت که مولفه اصلی مشارکت ما با آسیاست، داشته باشد. بسیاری از چالش ها و فرصت های آسیا در انتظار رهبری آمریکا نمی مانند.»
وی در ادامه تاکید می کند: «ضروری است که رئیس جمهور در «نشست آمریکا- آسه آن» در برمه بر دستور کار قوی تجاری تاکید داشته باشد. پیش بینی می شود در حدود نیمی از رشد اقتصادی جهان در طول پنج سال آینده در آسیا اتفاق بیفتد. اما درحالیکه اقتصاد آسیا با ایجاد لیبراسیون تجاری در بین خودشان در حال پیشرفت است، ایالات متحده در حاشیه ایستاده است. رئیس جمهور اوباما باید پیشرفتی قابل توجه در این بازارهای حیاتی داشته باشد و تلاش برای مذاکره موفق در مورد «مشارکت فراپاسفیک» را که توافقنامه تجارت آزاد بین ایالات متحده و یازده کشور منطقه اسیا-پاسفیک است، دو برابر نماید.»
این نماینده جمهوریخواه در ادامه از رئیس جمهور می خواهد که در ملاقات دوجانبه با رئیس جمهور برمه «تین سین» به موضوع حقوق بشر هم بپردازد و اعلام کند که ادامه خشونت، شکنجه و دستگیری های بومی در این کشور غیر قابل قبول است.
وی در مورد سفر اوباما به استرالیا اذعان می دارد: «در استرالیا هم رئیس جمهور این شانس را دارد که روابط قوی بین ایالات متحده و استرالیا که بیش از 60 سال متحد ما بوده است را اثبات نماید. استرالیا از جنگ جهانی اول تاکنون در هر درگیری کنار آمریکا بوده است. اوایل امسال من شانس میزبانی نخست وزیر این کشور «تونی ابوت» را در بازدیدش از کنگره داشتم. امروز استرالیایی ها در نبرد علیه داعش با ما هستند.»
در همین حال مجله اقتصادی بررسی آسیا هم در این باره نوشت: اما باید به این نکته هم توجه داشت که پس از انتخابات 4 نوامبر و شکست همحزبی های این رئیس جمهور، وی به عنوان رهبری صدمه دیده و تضعیف شده در خانه، چقدر می تواند برای رهبران آسیایی قابل اعتماد باشد.
سوالی که در ذهن رهبران آسیایی در طول نشست «همکاری اقتصادی آسیا-پاسفیک» در چین، «نشست آسیا شرقی» در برمه و گردهمایی گروه 20 در استرالیا، مطرح است، این است: چقدر اوباما آسیب دیده و چقدر ضعیف شده است؟
آیا هنوز رئیس جمهور آمریکا می تواند با وجود رویارویی با مجلس سنایی جدید و مخالف، به وعده هایش عمل کند؟ آیا می توان در این زمان با وجود کاهش فعالیت اقتصادی اروپا و بخش های دیگر دنیا به رهبری آمریکا در منطقه آسیا-پاسفیک متکی بود؟ و آیا هنوز آمریکا در رویارویی با تنش های درحال افزایش با چین، کشوری که سیر صعودی پیشرفت را در پیش گرفته، می تواند قدرت منطقه محسوب شود؟
«مورای هیبرت»، کارشناس ارشد اتاق فکر «مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک» آمریکا، نیز در این باره می گوید: «این سوال در پس ذهن بسیاری از رهبرانی که وی با آنها در آسیا ملاقات خواهد داشت، وجود دارد و چقدر این باخت تاثیر بدی بر وجهه ریاست جمهوری او دارد. اما توپ هنوز در زمین اوباماست و وی می تواند خود را در عرصه سیاست خارجه اثبات کند.»
ارسال نظر