افزایش احتمال نامزدی رفسنجانی برای ریاست خبرگان
پارسینه: به نظر می رسد مصباح یزدی کاندید مورد حمایت اصول گرایان باشد
به گزارش پارسینه ؛در فاصله سه روز مانده تا تعیین رئیس مجلس خبرگان رهبری، احتمال حضور آیتالله هاشمی رفسنجانی به عنوان نامزد تکیه زدن بر کرسی ریاست خبرگان افزایش یافته است. چرا که به نظر میرسد احتمال نامزدی آیت الله هاشمی شاهرودی تا حدود زیادی کاهش یافته است.
مجموعه جامعتین به عنوان نیروی متنفذ مجلس خبرگان رهبری علیرغم ماههای گدشته در روزهای اخیر بسیار کمتر از آیت الله هاشمی شاهرودی به عنوان نامزد کرسی ریاست خبرگان یاد کردهاند و این میتواند به معنای تغییر نظر این مجموعه اصولگرا باشد. از آنجا که آیتالله هاشمی رفسنجانی در موضعگیری شفافی نامزدی را منوط به نامزد نشدن آیت الله هاشمی شاهرودی و آیت الله واعظ طبسی کرده بود، عدم حضور یکی از این دو به عنوان نامزد در حقیقت به معنای ورود آیت الله هاشمی رفسنجانی به گردونه رقابت خواهد بود.
به گزارش خرداد؛ آیتالله موحدی کرمانی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز اخیرا در اظهارنظری درباره مناسبات سیاسی این مجموعه و نظرش درباره احتمالات موجود برای ریاست مجلس خبرگان رهبری سخنان قابل تاملی را مطرح کرده است. او در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه افرادی قرار است برای انتخابات هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری که قرار است سهشنبه هفته آینده برگزار شود، کاندیدا شدهاند؟ تصریح کرده: «آیتالله هاشمیشاهرودی نامشان مطرح است، احتمال دارد آقای مصباح، آیتالله هاشمیرفسنجانی و آیتالله یزدی نیز کاندیدا شوند، حتی احتمال دارد آقای جنتی هم که گفته کاندیدا نمیشود، کاندیدا شود.» این اظهارنظر با مواضع قبلی جامعه روحانیت که پیشتر تاکیدی واضح بر نامزدی آیتالله هاشمی شاهرودی برای ریاست خبرگان تفاوتهای عمدهای دارد. دبیرکل جامعه روحانیت در حالی نام آیت الله جنتی را نیز در لیست نامزدهای احتمالی ریاست خبرگان رهبری آورده که چند ماه پیش، دبیرشورای نگهبان خود در برنامه تلویزیونی «شناسنامه» چنین احتمالی را رد کرده بود و گفت که قصد ورود به چنین انتخابات ریاست خبرگان را ندارد.
تغییر برنامه رقبای هاشمی رفسنجانی؟
این اظهارنظر شاید نشانه تغییری عمیق در برنامه جامعه روحانیت مبارز برای مجلس خبرگان رهبری باشد. آیت الله موحدی کرمانی البته اظهارنظری دیگر هم داشته که هرچند مستقیما به موضوع تحولات مجلس خبرگان رهبری مربوط نمیشود اما حکایت از تغییرات و تحولاتی کلیتر میدهد که قطعا جریان انتخابات هیات رئیسه خبرگان هم قسمتی از آن است. آیت الله موحدی کرمانی در پاسخ به این سوال که در جریان پروژه وحدت اصولگرایان آیا جامعتین برای دیدار با آیتالله مصباح پیشقدم است، گفته است: «بله، ما میخواهیم این دیدار انجام شود تا مشورت صورت گیرد.» این اظهارنظر نه تنها به وضوح نزدیک شدن جامعه روحانیت به جبهه پایداری را نشان میدهد بلکه بر این نکته تاکید دارد که چنین نزدیکی از تمایلات خود جامعه روحانیت است تا جبهه پایداری، بدین ترتیب که آنها حتی حاضر هستند برای چنین دیداری پیش قدم هم بشوند. در چنین فضایی تصور عبور این جریان متنفذ از آیت الله هاشمی شاهرودی جدیتر شده است. چرا که قطعا روی آوردن جامعه روحانیت به سمت جبهه پایداری با وجود نزدیکی و حمایت از آیت الله هاشمی شاهرودی که از روحانیون میانهروی جریان اصولگرا است، امکانپذیر نخواهد بود.
زمینههای مناسب برای نامزدی هاشمی
آیت الله هاشمی رفسنجانی در موضعگیری روشنی بیان کرده بود که اگر از بین آیت الله هاشمی شاهرودی و آیت الله واعظ طبسی یک نفر نامزد ریاست خبرگان رهبری شود، وی در این عرصه حضور پیدا نمیکند. احتمال حضور آیت الله واعظ طبسی در این عرصه از همان ابتدا جدی نبود و به نظر میرسد هاشمی رفسنجانی جز از منظر احترام چنین مسالهای را طرح نکرده است. آیت الله هاشمی شاهرودی اما ماهها برای ریاست خبرگان مورد توجه گروههای اصولگرا قرار داشت. توجهی که اکنون به وضوح کمتر شده است. نه تنها سخنان اخیر آیت الله موحدی کرمانی چنین چیزی را تائید میکند بلکه سکوت غیرعادی دیگر چهرههای متنفذ اصولگرا درباره حمایت از آیتالله هاشمی شاهرودی هم فرضیه عبور از وی برای ریاست خبرگان را میتواند تائید کند.
چنین شرایطی اگر تا روز سهشنبه باقی بماند به معنای اعلام کاندیداتوری آیتالله هاشمی رفسنجانی خواهد بود. کاندیداتوری او اما در مقابل گزینههایی به جز آیتالله هاشمی شاهرودی میتواند مسیر بازگشتش به صدر مجلس خبرگان رهبری را بسیار هموار کند. هاشمی رفسنجانی یک بار دیگر در سالهایی نه چندان دور موفقیت در پیمودن این راه را تجربه کرده بود. در سال 89 و در اوج یکدستی اصولگرایان با طیف احمدینژاد، آنها بر این باور بودند که کنار زدن هاشمی رفسنجانی از ریاست خبرگان نیز به راحتی شکست دادن او در انتخابات تیر 84 است. نهایتا اما صف کشی مخالفان هاشمی رفسنجانی پشت سر نامزدی آیت الله یزدی نتیجه دیگری داشت؛ آیت الله هاشمی با کسب 51 رأی از 79 رای رقیب را شکست داد. اما این تمام نتیجه آن انتخابات نبود. چرا که در همان تاریخ آیت الله هاشمی شاهرودی به عنوان نامزد نزدیک به آیت الله هاشمی رفسنجانی هم توانست در رقابت برای نائب رئیسی پیروز شود تا آیت الله محمد یزدی به کرسی نیابت دوم مجلس خبرگان بسنده کند.
بازگشت پله پله هاشمی رفسنجانی به قدرت
هرچند هاشمی رفسنجانی دو سال بعد و در پی حواشی انتخابات سال 88 به نوعی مجبور به ترک کرسی ریاست شد اما شرایط 19 اسفند امسال برای او بسیار مساعد است تا یه بار دیگر به صدر مجلس خبرگان بازگردد. انتخابات هیات رئیسه خبرگان رهبری در حالی پیشرو است که هاشمی رفسنجانی دولتی کاملا متمایل به خود را در پاستور میبیند و همزمان تحت تاثیر عملکرد سالهای آخر احمدینژاد در قبال روحانیون متنفذ قم، ظریب اعتماد پایتخت مذهبی ایران به هاشمی رفسنجانی بار دیگر افزایش یافته است.
برای هاشمی رفسنجانی در پروسه بازگشت تمام قد به قدرت، ریاست خبرگان رهبری ارزشی استراتژیک خواهد داشت که البته دور از دسترس هم نیست. اگر در اوج انزوا و در سالهای بین 82 تا 92 برای گرفتن کرسی ریاست خبرگان رهبری از او نیاز به زمانی 5 ساله بود و اگر کنار زدن نزدیکانش از مدیریت دانشگاه آزاد 7 سال در آن ایام پر دردسر زمان برد، قطعا تکرار آن پروسهها در شرایطی که او قدرت نفوذش هم در جامعه و هم در بالادست سیاست را دوباره اثبات کرده، کاری بس دشوار و شاید نشدنی است.
خرداد نیوز
هاشمی ستون واقعی انقلاب و حامی ملت...
انصافا حق هاشمی ریاست مجلس خبرگانه
هاشمی شاهرودی برای محلس خبرگان ایران میخاد شرکت کنه؟
زنده باد آیت الله هاشمی رفسنجانی
سال انتخاب ایشان به ریاست مجلس خبرگان، 86 است که در متن، 89 ذکر شده