گوناگون

دومین محموله سامانه موشکی «اس ۳۰۰» در راه تهران

دومین محموله سامانه موشکی «اس ۳۰۰» در راه تهران

پارسینه: یکی از مقامات روسیه تلویحاً گفته نیمی از مجتمع‌های مورد نظر اس۳۰۰ به ایران تحویل داده شده است، این به معنای آن است که ۲ پارت از این سامانه تحویل نیروهای مسلح شده است.

تحریریه پارسینه - معاون نخست وزیر روسیه در امور دفاعی که در نشست سه جانبه سران روسیه، ایران و آذربایجان در باکو حضور داشته است، روز گذشته از تحویل نیمی از مجتمع‌های مورد نظر سامانه اس۳۰۰ به ایران خبر داده است.

ایران در اوایل سال جاری اولین محموله از سامانه موشکی اس ۳۰۰ را تحویل گرفته بود و پس از تحویل و رونمایی رسمی از برخی اجزاء این سامانه، روس‌ها اعلام کردند که تا پایان سال جاری میلادی، مراحل تحویل این سامانه به ایران، به اتمام می‌رسد.

این سامانه طبق اعلام روس‌ها در قالب یک جدول زمانبدی شده به ایران تحویل داده خواهد شد، چیزی که رئیس سازمان فدرال همکاری فناوری نظامی روسیه نیز آن را رسما اعلام کرده و خبر داده بود که بخش دوم از سامانه موشکی اس ۳۰۰ به‌زودی به ایران تحویل داده خواهد شد.

الکساندر فامین، رئیس سازمان فدرال همکاری فن آوری نظامی روسیه در این باره گفته بود: ما بخش اول را فرستاده‌ایم، این مجموعه کاملی است و ما در نظر داریم که بخش دوم را ارسال کنیم. شرکای ما نیز باید پرداخت لازم را انجام دهند. از جانب روسیه عملا همه چیز برای بارگیری لازم است و امیدواریم در آینده‌ای نزدیک این انتقال اموال با شرکای ما انجام شود. همینکه پرداخت مالی صورت گیرد کالا ارسال خواهد شد.

حالا با گذشت نزدیک به ۵ ماه از تحویل اولین محموله از سامانه موشکی اس ۳۰۰ به ایران، خبرگزاری اسپوتنیک روسیه سخنان معاون نخست وزیر این کشور را در حاشیه اجلاس سران ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان را منتشر کرده که وی گفته است: تاکنون "نیمی از اس ۳۰۰های مورد نظر" به ایران تحویل داده شده و در اختیار طرف ایرانی قرار گرفته است.

"نیمی از اس۳۰۰های موردنظر" که مورد اشاره معاون نخست وزیر روسیه بوده یعنی اجرای نیمی از قرارداد که شامل "۲ گردان اس ۳۰۰" می‌شود. طبق اعلام سردار حسین دهقان وزیر دفاع ایران، قرارداد خرید و تحویل اس ۳۰۰ از روسیه، "شامل ۴ گردان اس ۳۰۰ است". این به معنای آن است که ایران براساس استاندارد قراردادهای خرید اس ۳۰۰ سری پی ام یو، ۴ گردان از این سامانه را تحویل خواهد گرفت که هر گردان از ۴ آتشبار تشکیل می‌شود که هر آتشبار نیز شامل ۴ پرتابگر موشک، رادارهای جانبی، خودروهای فرماندهی و پشتیبانی است.

هفته گذشته خبرگزاری تسنیم در خبری رسما اعلام کرد که اولین محموله از موشک‌های اس ۳۰۰ وارد کشور شده و مدل موشک‌ها نشان می‌دهد که ایران سامانه موشکی S۳۰۰-PMU۲ را خریداری کرده است.

ایران حالا در حال انجام مراحل استقرار این سامانه در کشور است و آنطور که سردار دهقان در نشست کمیسیون امنیت ملی مجلس اعلام کرده، بخشی از این سامانه در داخل کشور استقرار عملیاتی یافته است.

امیر اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی ارتش هم اعلام کرده که، سامانه موشکی اس ۳۰۰ تا پایان سال جاری در ایران عملیاتی خواهد شد و این به معنای آن است که ایران نیز اظهارات روس‌ها مبنی بر تحویل کامل اس ۳۰۰ تا پایان سال جاری را تایید می‌کند.

اعلام آمادگی چند هفته پیش روس‌ها برای ارسال دومین محموله از اس ۳۰۰‌ها به ایران و سخنان روزگذشته معاون نخست وزیر روسیه مبنی بر اینکه نیمی از اس۳۰۰ها به ایران تحویل داده شده است، این احتمال را قوت می‌بخشد که ایران دومین محموله از سامانه موشکی اس ۳۰۰ را تحویل گرفته است، چیزی که احتمالا شامل دومین گردان از این سامانه می‌شود.

همه آنچه باید درباره اس ۳۰۰ بدانید

اس ۳۰۰ پی ام یو ۲ (S۳۰۰-PMU۲) یکی از پیشرفته ترین نسخه های این سامانه دفاعی است که نمونه اولیه آن در سال ۱۹۹۲ معرفی شد. پس از آن اس ۳۰۰ پی ام یو ۱ و بعد در سال ۱۹۹۷ اس ۳۰۰ پی ام یو ۲ معرفی شدند. این سامانه نه تنها قابلیت استفاده علیه موشک های کوتاه برد بالستیک را دارد، بلکه می توان از آن در مقابل موشک های میان برد تاکتیکی نیز استفاده کرد.

این سامانه می تواند به طور همزمان تا ۳۰۰ هدف را تا فاصله ۳۰۰ کیلومتری شناسایی کرده و تا ۱۰۰ هدف را به طور همزمان دنبال کند و ۳۶ هدف را منهدم کند.

به گفته کارشناسان نظامی، سامانه دفاعی اس ۳۰۰ چالشی بسیار بزرگ و غیرقابل غلبه برای جنگنده های نسل چهارم، همچون اف ۱۵، اف ۱۶ و اف ۱۸ است.

روش کار این سامانه به این صورت است:


۱- رادار دیده بان دوربرد، اهداف تا فاصله ۳۰۰ کیلومتری را ردیابی می کند و اطلاعات را به خودروی فرماندهی که توانایی بررسی اهداف بالقوه را دارد ارسال می کند.

۲- هدف شناسایی می شود و خودروی فرماندهی دستور شلیک موشک را به رادار درگیر می دهد.

۳- اطلاعات شلیک به موشک اندازی که در بهترین موقعیت قرار دارد ارسال می شود و موشک انداز هم دو موشک سطح به هوا را شلیک می کند.

۴- رادار درگیر به هدایت موشک ها به سمت هدف کمک می کند. این رادار می تواند به طور همزمان ۱۲ موشک را که برای ۶ هدف شلیک شده اند هدایت کند.

هر موشک انداز شامل چهار کانتینر موشک است. هر گردان از این سیستم ۶ موشک انداز با مجموع ۲۴ موشک، یک خودروی فرماندهی و کنترل و یک خودروی حامل رادار دوربرد را شامل می شود.


موشک های استانداردی که در این سیستم مورد استفاده قرار می گیرند می توانند اهدافی در فاصله ۵ تا ۱۵۰ کیلومتر را تا حداکثر ارتفاع ۲۷ تا ۴۰ کیلومتر هدف قرار دهند. از قابلیت های مهم این سیستم این است که می تواند ۵ دقیقه پس از توقف خودروی موشک انداز، عملیات را آغاز کند و هر ۳ ثانیه دو موشک را شلیک کند.

در چنین شرایطی همانطور که تحلیل گر رویترز می نویسد، چنان چه این سیستم در اطراف تاسیسات هسته ای مورد استفاده قرار گیرد، حمله هوایی به آنها غیرممکن می شود و موازنه قدرت منطقه ای به نفع ایران تغییر خواهد کرد. در این وضعیت تنها هواپیماهای نسل پنجم، یعنی جنگنده های رادارگریز اف ۲۲ و بمب افکن های بی ۲ قادر به مقابله با اس ۳۰۰ هستند که با توجه به قابلیت تحرک و جابه جایی این سامانه، انهدام آنها حتی برای جنگنده های رادارگریز هم دشوار می شود و هرگونه عملیاتی را بسیار پرخطر می سازد.



ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار