زائری: رهبر انقلاب سیدجمالالدین عصر حاضر است
خبرگزاری فارس نوشت:
در نشست «نقد و بررسی عملکرد دستگاههای فرهنگی در سالگرد بیداری اسلامی» که با حضور حجتالاسلام محمدرضا زائری و حجتالاسلام حمیدرضا غریبرضا کارشناس فرهنگی برگزارشد،حجتالاسلام محمدرضا زائری گفت: نکتهای که قبل از هر چیز دارم این است که بر آنکه گفته شود باور عمومی در دولت درباره بیداری اسلامی وجود دارد ان قلت دارم و معتقدم باور عمومی به بیداری اسلامی در خیلی از جاها نیست که متأسفانه اعتراف تلخی که باید بکنیم این است که خیلی از جاها و مراکز و سازمانهایی که مدعی هستند و بعضی مسئولانی که باید مجری فرامین و دیدگاههای رهبری باشند خودشان باورهای رهبر انقلاب را یا قبول ندارند یا فاصله زیادی با آن دارند.
وی افزود: اگر رهبری معظم انقلاب از جنگ نرم صحبت میکنند هستند کسانی که اعتقاد به جنگ نرم ندارند و آن را در برخی جلسات خصوصی صراحتا عنوان میکنند؛ و اگر رهبری از بیداری اسلامی صحبت میکنند هستند کسانی که قائل به بیداری اسلامی نیستند؛ اگر دیدگاه امام و رهبری صدور انقلاب است هستند کسانی که متولی امور هستند و اعتقادی به این مسئله ندارند.
مسئولان نه تنها اعتقادی به بیداری اسلامی ندارند بلکه کارها را خنثی میکنند
زائری با اشاره به عدم همراهی برخی مسئولان با نگاه رهبری، افزود: مشکل اصلی اینجاست که حضرت آقا با یک رویکرد و انرژی و توان کامل یک تنه ایستادهاند اما متصدیان امر چه آنانکه مباشرتا مسئولیت دارند یا آنانکه غیرمستقیم باید زمینهسازی کنند، همراهی ندارند؛ البته این بحث خوشایندی نیست که سربسته از آن میگذرم ولی بحث خیلی حساس، حیاتی و اساسی است.
وی افزود: این افراد حتی برخی وقتها علاوه بر اینکه پای کار نمیآیند کارها را نیز خنثی میکنند و مثلا رهبری یک دیدگاهی دارند ولی مسئول برعکس عمل میکند و این دیده نمیشود.
حجتالاسلام زائری در ادامه سخنان خود در این نشست مرحله بعد اداری شدن همه امور دانست و گفت: متأسفانه همه اموری که قبل از انقلاب مردم خودشان به شکل غیررسمی و غیردولتی عمل میکردند را دچار خدشه کردیم و با دخالت خودمان در امور مسجد و عزاداری و مناسبتهای مذهبی و… الان به شکلی درآمده که مردم به مرور به این احساس رسیدهاند که نهادهای مسئول باید به میدان بیایند و مثلا در اتفاقاتی که رخ میدهد منتظر هستند شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی خبر بدهد که راهپیمایی است.
فعالیت جریانهای دانشجویی و گروههای انقلابی، نقطه قوت ماست
وی افزود: حتی در این بحث اگر به جزئیات برسیم متوجه میشوید که مسئله بسیار نگران کننده است که مثلا در اتفاقی مثل سلمان رشدی قبل از ایران در هند و پاکستان تظاهرات میشود و بعد تازه خبرش به ایران میرسد و همچنین بسیاری از اتفاقات که الان در حال رخ دادن هست.
زائری با اشاره به فعالیتهای جریانهای دانشجویی و گروههای انقلابی، اقدامات این گروهها را به فال نیک گرفت و تاکید کرد: اینها بالاخره کار را شروع کردهاند و هر چند ممکن است مثل قضیه سفارت انگلیس ناشیگری بشود و یا اشتباهاتی رخ بدهد اما در مجموع کلیت آن مبارک است و فرآیند قابل توجهی است که نقطه قوت ماست.
این کارشناس فرهنگی نکته بعدی در آسیبشناسی عملکرد دستگاههای فرهنگی در بیداری اسلامی را عدم حرکت جهادی دانست و تصریح کرد: نکتهای که باید گفت این است که رهبری با رویکرد جهادی از مسئله بیداری اسلامی و صدور انقلاب صحبت میکنند اما عملکرد نهادهای مسئول عملکرد اداری است و کار جهادی را نمیشود با کار اداری انجام داد.
وی افزود: مثل اتفاقی که اوایل جنگ بین ارتش و سپاه افتاد؛ رویکرد خیانتکارانه نیست اما وقتی رویکرد اداری است و شما ماموری را به کشوری میفرستید که باید آنجا حرکت شکلی و اداری انجام دهد و گزارشش را به تهران بفرستد تا مورد تایید قرار گیرد و مهمتر از همه، کار قرار است در تهران سامان بگیرد، هیچ وقت به نتیجه دلخواه نمیرسیم.
زائری ادامه داد: اگر قرار است کاری در پیشاور انجام شود باید همان جا باشد نه در تهران؛ اگر لندن است باید آنجا باشد نه اینجا؛ نقطه مشترک اشتباه تاکتیکی ما در این امور این است که اتفاقات در تهران دارد میافتد؛ مثلا سردبیر مجلهای که قرار است در خارج از کشور منتشر شود و یا مدیر شبکهای تلویزیونی که قرار است در خارج از کشور مخاطب پیدا کند زبان بلد نیست.
وقتی نماینده مجلس که بیکار شده وشناختی ندارد را به کشوری میفرستند خیانت رخ میدهد
وی با بیان اینکه از این نمونهها زیاد داریم، خاطر نشان کرد: متاسفانه فردی که قرار است به عنوان سفیر فرهنگی به فلان کشور برود خودش زبان آنجا را بلد نیست و تازه آنجا زبان را یاد میگیرد و پس از سه سال که زبان یاد گرفته باید برگردد.
مدیرمسئول نشریه خیمه با تاکید بر ضرورت رصد رقبای فرهنگی ایران در عرصه جهانی گفت: کشورهای دیگر افرادی را اعزام میکنند که حتما چند سال در این حوزه کار کرده باشد، کسی مسئول میشود که قبل از آن ده تا ۱۵ سال آشنایی داشته باشد ـ البته همه جا این طور نیست و دشمن را بزرگ نکنیم ـ اما هر جا موفق بودهاند همین شکل است.
وی افزود: قبل از اینکه فردی به ایران بیاید، دوره دیده و آموزش دیده است، زبان فارسی خوانده و با ایران آشناست اما شرط افرادی که از ایران میروند به کشورهای خارجی این نیست و نماینده مجلس بوده، بیکار شده و هنگامی که میخواهیم پاداشی بدهیم او را به عنوان سفیر یا رایزن به فلان کشور میفرستیم و اینجا خیانت رخ میدهد؛ خیانت این نیست که تعمدی باشد، گاهی خدمت ناخواسته به دشمن خیانت است؛ کسی را اعزام میکنیم که تخصصی ندارد هر چند مومن و متعهد است.
زائری مشکل شناخت و تخصص نداشتن رایزنان فرهنگی را از بزرگترین مشکلات عرصه فرهنگ در جهان دانست و تاکید کرد: این در حالی است که وقتی فرد قرار است اعزام شود باید نقشه جامع فرهنگی کشور مقصد را بشناسد و یکی از مشکلات ما این است که اطلاعات ما دقیق و به روز نیست و آن وقت تحلیل که از اطلاعات صورت میگیرد ناقص است و رفتاری که بر مبنای تحلیل است نیز همینطور ناقص است.
وی با بیان مثالی افزود: فرض میکنیم فلان فرد روزنامهنگار برجستهای در آن کشور است، دعوت میکنیم میآید ایران و بعد بر میگردد و حتی یک مقاله هم درباره ایران نمینویسد و نمیتواند جریانسازی کند لذا هزینه میکنیم، برنامه داریم، فعالیت میکنیم اما سرخطهای ارتباطیمان غلط است.
این کارشناس فرهنگی ادامه داد: مثلا فکر میکنیم در کشوری سینما مهم است، هفته فیلم میگذاریم و برنامه میگذاریم بعد اتفاقی رخ نمیدهد چرا که اطلاعات ما غلط بوده و مثلا در آن کشور شعر خیلی اهمیت داشته است.
به یک ستاد عملیات فرهنگی برای کار در خارج از کشور نیاز داریم
حجتالاسلام زائری لازمه موفقیت در عرصه فرهنگی جهانی را اطلاعات دانست و تاکید کرد: معنی این حرف در نگاه جهادی این است که شب عملیات اطلاعات عملیات نمیخوابد و کیلومترها پیاده راه میرود و اگر جنگ نرم جنگ است الزامات جنگ سخت را هم دارد، شهید دادن دارد، کتک خوردن دارد، بیدار ماندن دارد.
وی افزود: متاسفانه از جنگ نرم سخن میگوییم اما به لوازم آن متعهد نیستیم و اگر فرمود «واعدوالهم ما استعطم من قوة» در جنگ نرم یعنی اینکه شما باید اطلاعات خودتان را قبل از هر چیز آماده کنید در حالی که حداقل سلاح ممکن که زبان است را نداریم و حتی در برخی از این حوزهها به عدد انگشتان دست کارشناس نداریم و برای همین است که صدا و سیما و رسانههای ما محدود به آدمهای خاص میشوند.
حجتالاسلام محمدرضا زائری در ادامه این نشست درباره چگونگی رساندن اطلاعات و تاکتیکها به رایزنان و فعالان فرهنگی در عرصه بینالملل گفت: من فکر میکنم به یک ستاد عملیاتی نیاز داریم که الان این مسئله وجود خارجی ندارد.
وی افزود: رهبری زمانی فرمودند که شورای عالی انقلاب فرهنگی اتاق عملیات فرهنگی در داخل کشور است لذا یک همچنین چیزی برای خارجی از کشور نیز نیازمندیم و در دنیای امروز که هر روز مطالبه از خارج از کشور بیشتر میشود ما هیچ کاری نکردهایم.
حداقل کار معرفی رهبری معظم انقلاب است که کار نشده است
وی حداقل انتظار را ترجمه سریع سخنان رهبری دانست و تاکید کرد: این مساله چندان پیچیدگی و سختی ندارد اما متاسفانه در بسیاری از کشورها آقای خامنهای را نمیشناسند و ایشان در حد یک چهره سیاسی معرفی شدهاند و این در حالی است که امروز باید به مخاطبانمان در کشورهای دنیا بگوییم که ایشان کسی است که برای پرسشها و چالشها حرف و ایده دارد.
زائری افزود: یعنی برای مخاطبی که شناختش از رهبری به حدی است که فقط جنبه سلبی و تهدید آمریکا توسط رهبری را شنیده و جنبه ایجابی را نمیداند.
وی ادامه داد: در جهان عرب عنوان میشود که نقشه عملیاتی شما برای زندگی مردم چیست؟ که در این زمینه رهبری به اندازه یک دنیا حرف دارند و در طول ۲۲ سال رهبریشان به طور مشخص صحبتهایی داشتهاند که مدون است اما عرضه نشده؛ یعنی در حداقلها که معرفی رهبری انقلاب است، روی این فکر، ایده و اندیشه کنار طرحهای مشابه کار نشده است.
از متخصصان نسل اول انقلاب چون حجتالاسلام خسروشاهی استفاده شود
مدیرمسئول نشریه خیمه با بیان اینکه کار اتاق عملیات فرهنگی شناخت فضای کشورها و ظرفیتها و مقتضیات آنهاست، گفت: مثلا حجتالاسلام خسروشاهی و افراد بسیاری از نسل اول انقلاب هستند که گوشههای خانههایشان نشستهاند در حالی که اطلاعات و آشنایی و تجربیات خیلی خوبی دارند و به نظر من این افراد باید حضور جدی داشته باشند، رصد کنند و اطلاعات بدهند و حداقل اطلاعات از این طریق حاصل شود.
وی افزود: باید به این برسیم که در کشورهایی مثل مصر، تونس، لیبی یا یمن گروههای مرجع، روزنامهنگاران، اساتید و چهرههای فرهنگی ـ هنری و محبوبشان چه کسانی هستند که در بسیاری از اوقات در این زمینه یا اطلاعات نداریم و یا اطلاعات ما بسیار بسیار کهنه است در حالی که تحولات سریع است.
اینکه چه بگوییم و چه باید بکنیم را اطلاعات تعیین میکند
زائری با بیان اینکه اولویت را اطلاعات صحیح تعیین میکند، تصریح کرد: اینکه چه بگوییم و چه باید بکنیم را اطلاعات تعیین میکند و اگر فرض کنیم که در کشوری شناخت درستی از انقلاب اسلامی و اندیشههای حضرت امام (ره) و رهبری دارند به شکلی باید رفتار کرد و اگر برعکس آنهاشناختی ندارند و یا حتی شناخت معکوس دارند و تلقی آنها این است که ولی فقیه دیکتاتور است و انقلاب ما مارکسیستی است باید از صفر شروع کنید و انقلاب را معرفی کنید.
وی افزود: واقعیت این است که دشمن در این سالها علیه ما کار کرده است و تبلیغات علیه ما زیاد است و اختلافات ریشهای فارس و عرب وجود جدی دارد تا حدی که شما همین بحث را بین شیعیان میبینید و شیعه عرب در عراق و یا لبنان برای تقلید از رهبری تاملی که دارد این است که ایشان ایرانی است و مرجع تقلید عرب از مرجع تقلید فارس فرق
میکند؛ واقعیت قصه ما «آش نخورده و دهان سوخته» است و فحشش را میخوریم وکاری نمیکنیم.
بیشترین لطمه را خوردهایم اما به نفع جمهوری اسلامی بهرهبرداری تبلیغاتی نکردهایم
این کارشناس فرهنگی ادامه داد: مناظرهای تلویزیونی داشتم با دو فرد از ترکیه و فلسطین و من از ایران؛ آن فرد که از ترکیه بود خیلی مانور میداد که اردوغان چنان کرده است و ایران کاری نکرده و تمام حرف من این بود که ایران تمام لطمهای که در ۳۰ سال گذشته خورده، از جنگ تحمیلی تا تحریمها به خاطر حمایت از فلسطین بوده است و حتی سؤال کردم که بعد از ابوعمار چه کسی نماد فلسطین که چفیه است را در دنیا همراه خودش دارد و غیر از رهبری کسی را سراغ دارید که این نماد را به عنوان سمبل مبارزه با صهیونیسم حفظ کرده باشد؟ که آن فلسطینی نتوانست جواب بدهد؛ لذا ما بیشترین لطمهها را خوردهایم اما متأسفانه نتوانستیم به نفع جمهوری اسلامی بهرهبرداری تبلیغاتی کرده و خودمان را معرفی کنیم.
حجتالاسلام زائری در ادامه این نشست درباره اینکه چه باید گفت و چه نباید گفت، تاکید کرد: در همین فضاهای موجود ما موادی داریم که اصلا از آنها استفاده نکردیم؛ مثلاً در همین بحث که بالاخره این بیداری، اسلامی است یا اسلامی نیست ـ که البته افرادی میگویند که در این کشورها نبودند و در این فضا حضور نداشتند ـ صد سال پیش همزمان با مشروطه یک مقالهای وجود دارد که فردی به نام «ابوریحانی» نویسنده بسیار مشهور لبنانی نوشته است.
وی افزود: «ابوریحانی» در کشورهای دیگر عربی نیز چهره برجسته و شاخص است و در این مقاله خود که در آمریکا هم منتشر کرده به مقایسه مسجد و کلیسا میپردازد و میگوید کلیسا پایگاه اشرافیت طبقاتی است و مسجد پایگاه دموکراسی است.
زائری ادامه داد: حال اگر شما بگویید تحولات منطقه مبتنی بر نفی دیکتاتوری و عزیمت به سمت مردمسالاری دینی است، آن حرف را یک دانشمند مسیحی میزند و نه امروز که صد سال قبل گفته است مسجد نماد دموکراسی است و از این نمونهها فراوان است و بسیاری از مسیحیها مکتب اسلام و سیدالشهدا (ع) و امیرالمومنین (ع) را به عنوان راهکار عزت و نجات و مقابله با فساد معرفی میکنند و همینها ریشه تحولات امروز جهان عرب است که انقلاب اسلامی به آن سرعت بخشیده است و شتاب بیشتری به آنها داده است.
کسانی که در حوزه فکری فرهنگی فعالیت دارند آشنایی با اندیشمندان و جریان فکری جهان عرب ندارند
حجتالاسلام محمدرضا زائری در بخش دیگری از این نشست که به بررسی به بررسی رابطه ایران و الازهر و دیگر مراکز فکری و فرهنگی در جهان عرب پرداخته شد در پاسخ به این سوال که آیا جریانهای فکری در حوزه نمیتوانستند به میثاقنامههای منتشره از سوی الازهر پاسخ دهند، گفت: این اتفاق زمانی میتواند رخ بدهد که ما بستر ارتباط را داشته باشیم اما متأسفانه بین ما و جهان عرب این بستر وجود ندارد و متأسفانه امروز حتی نخبگان ما و کسانی که در حوزه فکری فرهنگی فعالیت دارند آشنایی با اندیشمندان جهان عرب و جریان فکری جهان عرب و مؤسسات بزرگ فرهنگی و فکری جهان عرب ندارند.
وی افزود: عمدتا شناخت ما از کشورهای عربی یک تصور مغشوش است و کشورهای خلیج فارس و حتی عربستان را هم کامل نمیشناسیم و مثلا اطلاع نداریم که در جهان عرب کشورهایی داریم که آمار مطالعه بالایی دارند.
رهبری انقلاب سیدجمالالدین عصر حاضر است
مدیرمسئول نشریه خیمه تاکید کرد: وقتی اطلاعات نداریم نمیتوانیم بر سر میز مباحثه و مذاکره بنشینیم؛ الازهر یک نمونه است و مشابه الازهر نیز داریم؛ الازهر به دلیل موقعیت و قدمت و شهرتش شناخته شده است اما مراکز فرهنگی مؤثری داریم که بسیار تعیین کننده هستند و ارتباطی با آنها نداریم و در بسیاری از کشورهای غیرعربی هم همینطور است و متأسفانه کوتاهی خودمان را به دوش دشمن میاندازیم.
وی با بیان اینکه رهبری همان سیدجمالالدین عصر حاضر است، گفت: رهبری به تنهایی در این میدان ایستادهاند و اگر شما سیدجمالالدین پیدا کنید همان بلاها را بر سر او میآورند و من معتقدم رهبری که با همان قدرت سیدجمالالدین در حال حرکت است و یک تنه ایستاده است.
ارسال نظر