گوناگون

سوم مردادماه در آیینه تاریخ؛ سقوط دیکتاتوری موسولینی

پارسینه: سومین روز از ماه مرداد تحت تاثیر بخشی از عملیات مرصاد قرار دارد که البته با توجه به بخش اصلی عملیات در روز چهارم مردادماه، این موضوع را فردا مورد بررسی قرار خواهیم داد، هرچند واگذاری امتیاز معادن به رویترز و سقوط حکومت موسولینی نیز از اتفاقات قابل اشاره این روز هستند.

موسولینی از ظهور تا سقوط
موسولینی در 29جولای 1883 در روستای دوویادی پرداپیو از پدری مارکسیست و آهنگر و مادری کاتولیک و معلم متولد شد. او در سال 1902 برای کار به کشور سویس رفت و به دلیل فعالیت های سوسیالیستی از آن کشور اخراج شد. او سپس به عنوان مسول روزنامه حزب سوسیالیست محلی ایتالیا به نام کارگران آینده در تورینو به فعالیت پرداخت. او در این زمان با چزاره باتیستی سیاستمدار و روزنامه نگار مشهور ایتالیایی آشنا شد و موافقت نمود که در روزنامه او به نام مردم به عنوان ویراستار و نویسنده فعالیت نماید.
پس از پایان جنگ اول جهانی او از حزب سوسیالیست به سوی فاشیسم گرایش یافت و در سال 1919 در تظاهرات فاشیستهای میلان که متشکل از 200 عضو بود شرکت کرد و به عضویت حزب درآمد. او به سرعت در سازمان حزب ترقی کرد و نسبت به سازماندهی پیراهن مشکی ها که بازوی نظامی حزب بودند اقدام نمود.

به قدرت رسیدن موسولینی و اقدامات وی
استوار موسولینی در سال‌های میان دو جنگ جهانی از نارضایتی مردم ایتالیا استفاده کرد و حزب فاشیسم را با ادعای بازگرداندن عظمت روم باستان به ایتالیا تشکیل داد. او اعلام وفاداری خود را نسبت به شاه ایتالیا و کلیسا نمایان کرد و خود را سلحشوری در راه حفظ نظم و قانون نشان داد، هرچند پیش از این یک جمهوری طلب سر سخت و دشمن طبقهٔ روحانیون بود.
موسولینی دراکتبر سال 1922 با ترتیب دادن یک تظاهرات فاشیستی در رم، ویکتور امانوئل سوم پادشاه ایتالیا را وادار به واگذاری پست نخست وزیری به خود نمود و به خود لقب دوچه یا پیشوا بدهد. او اقدامات سازنده ای در این دوران از خود نشان داد و با توسعه راه آهن و انقلاب سبز کشاورزی را نیز در این کشور گسترش داد. بعد از ۱۹۲۴ موسولینی پارلمان ایتالیا را بدل به وجود بی خاصیت کرد و از عده شرکت کنندگان در انتخابات عمومی را کاست و به سانسور مطبوعات پرداخت، اتحادیه‌های کارگران را منحل و کارگران را از حق اعتصاب محروم و سایر احزاب سیاسی را به کل منسوخ کرد. او در این سال ها دستگاه پلیس مخفی دایر کرد و دادگاههای مخصوصی برای محاکمهٔ مخالفین رژِیم تاسیس نمود. وی هم چنین تعدادی از سران باند مافیای سیسیل را بازداشت کرد. پس از روی کارآمدن آدولف هیتلر در سال ۱۹۳۳، او با آلمان و ژاپن دولت‌های محور را به وجود آوردند که در ظاهر هدفشان مبارزه با کمونیسم بود .

حمله به حبشه
اشتیاق ایتالیایی ها برای بازگشت به دوران روم و شکست های مختلف در کشورگشایی باعث شد موسولینی محبوبیت خود را به این ترتیب تقویت کند. او در سال ۱۹۳۶ به حبشه حمله کرد که باعث فرار هایله سلاسی شاه حبشه گردید، او به تمامی شمال و شرق افریقا یورش برد و با این اقدام حس غرور انگیزی را در مردم زخم خورده ایتالیا زنده کرد. جامعه ملل موسولینی را تحت فشار قرار داد اما بی اعتنایی دیکتاتور ایتالیا به جامعه ملل و خروج این کشور از این مجمع جهانی، این جامعه را عملاً در صحنهٔ جهانی بدون اثر و فاقد قدرت جلوه داد.

جنگ جهانی دوم و پایان کار موسولینی
با اینکه موسولینی متحد آلمان بود ولی هیتلر چندان به ایتالیای‌ها اطمینان نداشت به همین دلیل گروهی از سربازان خود را در رم و شمال ایتالیا مستقر کرد . موسولینی نیز هیچ مقاومتی در مقابل این عمل هیتلر نشان نداد علاوه بر این قوای ایتالیا در آخرین روزهای نبرد فرانسه و در حالی که ارتش آن کشور کاملا فرو پاشیده بود با حمله به آن کشور موفق نشد حتی یک گام به جلو پیشروی کند، با گسترش جنگ، ایتالیا با حمله به آلبانی، یونان و یوگسلاوی و در شمال آفریقا با حمله به نیروهای انگلیسی در مصر، تقریبا در تمام جبهه ها با ناکامی مواجه شد و همین مسائل باعث شد تا مردم ایتالیا به موسولینی بدبین شوند و دانستد که تنها گوش به فرمان هیتلر است حتی عده‌ای از حزب فاشیست ایتالیا نیز به او معترض شدند.
پس از نبرد العلمین نیروهای محور قابلیت های رزمی خود را از دست دادند و سرانجام با حمله به سیسیل، خاک ایتالیا مورد حمله مستقیم ارتش متفقین قرار گرفت، جنگ در خاک ایتالیا و شکست های پی در پی، نارضایتی عمومی را در این کشور افزایش داد و نبردهای آنزیو و مونت کاسینو که از شدیدترین نبرهای جنگ ایتالیا بودند هرج و مرج و افزایش نفرت از دیکتاتور سابقا محبوب را به ارمغان آورد.
سرانجام با اشغال جزیرهٔ سیسیل به دست متفقین در سال ۱۹۴۳ و ورود آنها به مرزهای جنوب ایتالیا، شاه ایتالیا موسولینی را از قدرت عزل و سریعا وی را دستگیر کردند، اما به دستور هیتلر نیروی هوایی آلمان توانست موسولینی را فراری دهد و برای ملاقات با هیتلر به آلمان ببرد.
در روز ۱۲ سپتامبر سال ۱۹۴۳ میلادی، جهان با حیرت از ماجرای نجات و فرار بنیتو موسولینی از بازداشت خانگی در منطقه دست نیافتنی «لانه عقاب» در کوه گران ساسو توسط یک گروه کماندویی اس اس به فرمانده سروان اوتو اسکورزنی آگاه می شود. هیتلر از او خواست تا به شمال ایتالیا که در اشغال نیروهای آلمانی بود برگردد و ارتش از هم پاشیدهٔ ایتالیا را باسازی کند، با اینکه موسولینی از نتیجهٔ جنگ در هراس بود ولی قبول کرد.

پایان یک دیکتاتور
اما سرانجام موسولینی، در پایان جنگ جهانی دوم در حالی که به اتفاق معشوقه‌اش در حال فرار از ایتالیا بودند در مزرعه‌ای توسط پارتیزان‌های ایتالیایی دستگیر شد و در همان جا به همراه سایر همراهانشان که از مقامات حکومت فاشیستی بودند، پس از محاکمه صحرایی به اعدام محکوم شدند. در ۲۸ آوریل ۱۹۴۵ هنگام تیرباران، شخصی با چاقو به او ضربه زد و موسولینی نیمه جان از شکنجه به زمین افتاد و مردم به او حمله کردند و با لگد بر روی جنازه او رفتند که جمجمه او متلاشی شد که با تیراندازی هوایی جنازه را رها کردند.
جسد موسولینی و معشوقه‌اش در پیازا لورتو در میلان، برای نمایش عموم با قلابهای مخصوص آویزان کردن گوشت در قصابی ها، به صورت وارونه، از سقف یک ایستگاه پمپ بنزین آویخته شده و به وسیله مردم شهر سنگباران شد. هدف از این عمل هم ناامید کردن فاشیستها از ادامه جنگ و هم گرفتن انتقام از نیروهای محور که بسیاری از پارتیزانها را به همان شیوه اعدام کرده بودند، محسوب می‌شد. سرانجام با دستور پاپ جنازه را را پایین آوردند و به آتش کشیدند و خاکستر آن را به دریا ریختند.

دیگر رویدادهای امروز
تقویم تاریخ هجری شمسی:
واگذاري امتياز بهره‏برداري از معادن ايران به رويتر انگليسي در زمان ناصرالدين شاه 1251
عمليات كوچك شهيد چمران در منطقه جاده ماهشهر توسط سپاه 1360
شهادت‌ "حجت‌ الاسلام‌ بهشتي نژاد"، نماينده‌ مردم‌ اصفهان‌ به دست منافقين کوردل 1360
مرگ حميد عنايت انديشمند علوم سياسي 1361
عمليات‌ مرصاد 1367
تشکيل‌ انجمن‌ صدابرداران‌ سينماي‌ ايران‌ 1369
درگذشت خانم دكتر "عصمت ستارزاده" محقق و مترجم معاصر 1372

تقویم تاریخ میلادی:
انعقاد معاهده‌ سري‌ موسوم‌ به‌ "گيورگيفسک" بين‌ دولت‌ روسيه‌ و آراکلي خان‌ ، حاکم‌ گرجستان‌ مبني بر جدايي گرجستان‌ از ايران‌ 1783
روز ملي ونزوئلا 1810
يکصد و پنجاهمين‌ سالروز استقرار مورمون‌ ها در ايالت‌ يوتاي‌ آمريکا و ايجاد شهرهاي‌ " يوتاي‌ آمريکا " و " سالت‌ بيگ‌ سيتي " در کنار درياچه‌ نمک‌ 1847
کنگره برلن 1878
مجلس‌ اعيان‌ انگليس‌ قرارداد صلح‌ را با آلمان‌ تائيد کرد 1919
حرکت‌ بالن‌ هدايت‌ شونده‌ " گراف‌ زيپلن‌ " به‌ سوي‌ قطب‌ جنوب‌ 1931
درگذشت‌ " آلبرتو سانتوز دومونت "، هوانورد نامدار برزيلي 1932
پرواز " سانتو دومون‌ " برزيلي در ارتفاع‌ 80 متري‌ از سطح‌ زمين‌ 1932
( 25 - 24 ژوييه‌ )- حکومت‌ فاشيست‌ ايتاليا سقوط مي کند و موسوليني دستگير مي شود 1943

تقویم تاریخ هجری قمری:
درخواست‌ وزير عدليه‌ از رئيس‌ انطباعات‌ وزارت‌ معارف‌ در مورد محدوديت‌ مطبوعات‌ 1325
سرنگوني طاهريان توسط يعقوب ليث 259

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار