تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت و بازیافت آن

تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت و بازیافت آن

یونولیت یا پلی استایرن به عنوان یکی از مواد پلیمری پر کاربرد در صنایع ساختمان‌سازی، بسته‌بندی، حمل‌ونقل، غذا و دارو و ... شناخته می‌شود و به واسطه ویژگی‌هایی همچون وزن کم، عایق در برابر صوت، حرارت و رطوبت، قیمت مناسب، ماندگاری بالا، مقاومت در برابر فشار و ضربه و ... کاربردهای متعددی دارد. اگرچه یونولیت از مزیت‌ها و کاربردهای متعددی برخوردار است اما می‌تواند مشکلات زیست‌محیطی متعددی نیز داشته باشد به همین دلیل بازیافت آن از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. در ادامه مطلب به بررسی تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت و بازیافت آن پرداخته می‌شود.

اثرات زیست‌محیطی یونولیت

همان‌طور که گفته شده یونولیت‌ها از مزیت‌های متعددی برخوردارند به همین دلیل امروزه در صنایع متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد در کنار مزیت‌های متعدد می‌توانند معایب و ایراداتی نیز داشته باشند و اثرات متعددی بر روی محیط زیست داشته باشند. از مهم‌ترین تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • از آنجایی که یونولیت قابلیت اشتعال‌پذیری بالایی دارد می‌تواند در معرض حرارت دچار حریق شود. در صورتی که یونولیت دچار آتشسوزی شود می‌تواند دود و گازهای سمی متعددی تولید کند که برای محیط زیست و لایه ازن بسیار مضر و خطرناک خواهد بود.  
  • با توجه به آنکه یونولیت‌ها بر پایه مواد نفتی تولید می‌شوند و نوعی پلاستیک به شمار می‌روند زمان بسیار زیادی نیاز دارند تا کامل تجزیه شوند. در صورتی که این مواد در طبیعت رها شوند ممکن است صدها سال زمان برای تجزیه شدن آن‌ها نیاز باشد.
  • یونولیت‌ها از جمله مواد کم وزن ولی حجیم هستند و رها کردن آن‌ها در طبیعت می‌تواند فضای زیادی را اشغال کند و به مرور زمان زمین بیشتری برای دفن زباله‌های یونولیتی مورد نیاز خواهد بود
  • یکی دیگر از تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت تهدید حیات وحش است چرا که خورده شدن آن توسط حیوانات مختلف می‌تواند باعث بروز آسیب‌های متعدد و مرگ آن‌ها شود.
  • همچنین جمع‌آوری و دفع نامناسب یونولیت هزینه‌های زیادی را به محیط زیست تحمیل خواهد کرد.

2

اهمیت بازیافت یونولیت

امروزه یونولیت‌ها در اشکال مختلف و به شکل فوم سقفی، یونولیت بسته‌ بندی، یونولیت گوشه‌ای، یونولیت حبه قندی، ورق یونولیت و ... در صنایع مختلف استفاده می‌شوند و هر کدام می‌توانند مزیت‌ها و کاربردهای متعددی داشته باشند. دور ریختن این مواد در طبیعت می‌تواند به دلیل عدم تجزیه‌پذیری و اشتعال‌پذیری بالا مشکلات و چالش‌های متعددی ایجاد کند به همین دلیل بازیافت آن‌ها می‌تواند اهمیت و ارزش بالایی داشته باشد.

در حقیقت بازیافت یونولیت می‌تواند به کاهش زباله‌های پلاستیکی، صرفه‌جویی در منابع طبیعی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک بسیار زیادی بکند. همچنین بازیافت این ماده می‌تواند از نظر اقتصادی نیز صرفه بالایی داشته باشد و در استفاده مجدد از منابع طبیعی مؤثر باشد.

در اصل شیوه‌های متعددی برای کاهش اثرات زیست‌محیطی یونولیت وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها استفاده از یونولیت‌های بازیافتی در پروژه‌های مختلف است. در حقیقت می‌توان یونولیت‌های دور ریختنی را جمع‌آوری کرده و مجدداً بازیافت نمود و محصولات جدیدی با آن تولید کرد. خوشبختانه یونولیت‌ها به سادگی قابلیت تبدیل شدن به مواد اولیه را دارند و در خواص فیزیکی و شیمیایی آن‌ها تغییرات قابل توجهی ایجاد نمی‌شود. در حقیقت یونولیت به عنوان مواد دوستدار طبیعت شناخته می‌شود و چنانچه در طبیعت رها نشود می‌توان بارها آن را بازیافت و استفاده کرد.

3

فرآیند بازیافت یونولیت

تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت اهمیت بازیافت آن را چند برابر کرده است به همین دلیل امروزه با پیشرفت علوم و تکنولوژی‌های مختلف می‌توان مجدداً از آن‌ها استفاده‌های متعددی داشت. بازیافت یونولیت‌ها شامل مراحل مختلفی است و می‌توان مواد بلااستفاده را به محصولات جدید و کاربردی تبدیل کرد. در این فرآیند باید اولی یونولیت‌های مصرف‌شده جمع‌آوری و خرد شده و سپس از طریق گرما یا مواد شیمیایی به پلیمرهای پایه‌ای خود تجزیه شوند. مواد بازیافتی و تجزیه شده در قالب‌های مختلف ریخته شده و مجدداً به شکل بلوک‌های یونولیتی برای تولید محصولات جدیدی مانند فوم‌های عایق، مواد ساختمانی و قطعات خودرو و ... به کار می‌روند. امروزه استفاده از فناوری‌های نوین در این فرآیند، کیفیت و کارایی بازیافت را بهبود می‌بخشد و هزینه‌ها را کاهش می‌دهد، اما برای اجرای مؤثر این فرآیندها به زیرساخت‌های مناسب و فناوری پیشرفته نیاز است.

مزایا و معایب بازیافت یونولیت و مشکلات آن

بازیافت یونولیت همچون بازیافت هر ماده دیگری می‌تواند مزیت‌ها و معایب خاص خود را داشته باشند. از مهم‌ترین مزیت‌های بازیافت یونولیت می‌توان به کاهش زباله‌های پلاستیکی، صرفه‌جویی در منابع طبیعی، کاهش تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت، کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی و ... اشاره کرد. البته بازیافت یونولیت‌ها در کنار مزیت‌های عنوان شده می‌توانند معایب و ایراداتی نیز داشته باشند که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • بازیافت یونولیت به واسطه نیاز به تکنولوژی و تجهیزات مختلف هزینه بالایی خواهد داشت
  • کیفیت محصولات تولید شده از یونولیت بازیافتی پایین بوده و نمی‌توان از آن‌ها در بسیاری از پروژه‌های حساس استفاده کرد.
  • استفاده از مواد شیمیایی مختلف در فرآیند بازیافت یونولیت می‌تواند مشکلات زیست‌محیطی جدیدی ایجاد کند.
  • زیرساخت‌های مناسب برای بازیافت یونولیت و عدم آموزش عمومی نیز از دیگر معایب و مشکلاتی است که ممکن است ایجاد شود.

به صورت کلی بازیافت یونولیت می‌تواند چالش‌های مختلفی از جمله هزینه بالای جمع‌آوری و پردازش، نیاز به فناوری پیشرفته و نبود زیرساخت‌های مناسب و... داشته باشد. همچنین حمل‌ونقل یونولیت‌های مصرف‌شده به دلیل حجم زیاد و وزن کم از نظر اقتصادی به‌صرفه نخواهد بود. در کنار موارد عنوان شده عدم وجود قوانین مؤثر و آموزش عمومی مناسب نیز از مشکلات این حوزه به شمار می‌روند.

جمع‌بندی نهایی

یونولیت به عنوان یک ماده پلیمری بسیار کاربردی در صنایع مختلفی همچون ساختمان‌سازی، بسته‌بندی، حمل‌ونقل و ... شناخته می‌شود و از مزیت‌های متعددی برخوردار است. تأثیرات زیست‌محیطی یونولیت می‌تواند شامل مواردی همچون اشغال فضای دفن زباله، آلودگی خاک و آب، انتشار گازهای گلخانه‌ای، تهدید حیات وحش، هزینه‌های زیست‌محیطی زیاد و ... باشد به همین دلیل بازیافت آن از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار خواهد بود.

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار