راهکارهای جلوگیری از مهاجرت جامعه

جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: یکی از راهکارها برای جلوگیری از مهاجرت این است که شرایط مناسب برای آحاد جامعه از جمله متخصصان و سرمایهگذاران فراهم کنیم و سیاست مهماندوستی و سازگاری را با دیگران در پیش بگیریم.
به گزارش پارسینه به نقل از ایرنا، مهاجرت پدیدهای است که در همه جای دنیا وجود دارد و نمیتوان گفت این معضل تنها مربوط به کشور ماست. اما در این بین موضوعی که اهمیت دارد مهاجرت نخبگان یا به عبارتی فرارمغزها است که دغدغه این روزهای افرادی است که ایران را دوست دارند و به دنبال اعتلای این خاک هستند.
مهاجرت نخبگان و اساتید از این جهت اهمیت دارد که آنها سرمایه انسانی بزرگی برای کشورمان محسوب میشوند و برای رشد و به ثمر نشستن آنها در کشور هزینه بسیاری شده است تا از توان و استعداد این افراد برای پیشرفت و آبادانی ایران بهره گرفته شود.
در گفتوگو با تقی آزاد ارمکی جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران در خصوص دلایل مهاجرت و راههای مقابله با این پدیده پرسیدیم.
این استاد دانشگاه تهران به خبرنگار ایرنا گفت: مهاجرت یک پدیده معاصر در جهان و کشور ما ایران است. زیرا برخی افراد در کشور و موطن خود دچار لختی (مقاومت در برابر هرگونه تغییر و حفظ حالت قبلی) میشوند و برای حل این موضوع و گریز از این وضعیت جابهجا میشوند تا شغل و زندگی بهتری داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه این موضوع طبیعی دوران معاصر است و منطق مهاجرت سرمایهداری و لذت است، ادامه داد: بخشی از این مساله بنابر نظر افرادی که مهاجرت کردهاند، به نارضایتی از وضعیت زندگی آنها باز میگردد و این افراد عنوان میکنند که نقش پیوستگی سیاسی و اجتماعی در ایران کمرنگ است.
این جامعهشناس و استاد دانشگاه تهران گفت: در کشور برخی نسبت به نظام سیاسی، اجتماعی و فرهنگی موجود در کشور انتقاداتی دارند و عده ای نیز از بیم تنگناها و مشکلات و عوامل متعدد دیگری دست به مهاجرت می زنند.
آزاد ارمکی با بیان اینکه مهاجرت در کشور همواره ادامه دارد و نمی توان جلوی آن را گرفت، افزود: مقابله با مقوله مهاجرت تنها با شعار و سخن امکانپذیر نیست و لازم است حوزه سیاسی و جامعه به آن به شکل یک معضل و مشکل بزرگ نگاه کرده و راهکاری برای آن بیندیشد.
وی تصریح کرد: مهاجران الزاما همه نخبه نیستند بلکه افرادی که با شرایط جدید و جامعه سازگاری ندارند و به دنبال وضعیت بهتری هستند نیز اقدام به مهاجرت میکنند و اگر این روند ادامه یابد تا جایی که جمعیت مقیم کشور کمتر از مهاجران باشد، مشکلات زیادی در انتظار جامعه و آن کشور خواهد بود.
این استاد دانشگاه درخصوص راهکارهای جلوگیری از مهاجرت گفت: به نظر من بهترین راهکار این است که با پرهیز از تنشها و فراهم کردن شرایط آرام برای آحاد جامعه از جمله متخصصان و سرمایهگذاران، کاری نکنیم ایران در مقابل جهان قرار گیرد بلکه سیاست مهماندوستی و سازگاری با دیگران را در پیش بگیریم.
آزاد ارمکی ادامه داد: گام دیگر آن است که از ایرانیان مقیم خارج کشور برای سرمایهگذاری دعوت کنیم و بخشهای عمده فعالیتهای تولیدی را به ایرانیانی که از کشور مهاجرت کردهاند واگذار کنیم تا وضعیت را سروسامان دهند زیرا مهاجران ایرانی ثروت بسیاری در دنیا دارند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: نگاه به ایرانیان خارج از کشور باید تغییر کند، نگاه دولت باید به این افراد نگاهی دوستانه و رفیقانه باشد تا اگر از کشور خارج هم شدند دوباره بازگردند و ثروت خود را در ایران سرمایهگذاری کنند.
این ارمکی خودش از سهمیه ای های بیسواد است که با رانت و سهمیه استاد دانشگاه شده است...