گوناگون

بیکاری در کمین کارکنان بانک‌ها

پارسینه: دستگاه‌های خود دریافت در سطح کشور درحال راه اندازی هستند، این درحالی است که نیروی انسانی جویای کار از نبود کار به فغان آمده‌اند و بانک‌ها هر روز ریزش نیروی کار را تجربه می‌کنند.

تحریریه پارسینه: برخی مسئولان نظام بانکی اخیرا از نصب صندوق‌های خود دریافت در سراسر کشور و تا پایان امسال خبر داده است. در همین حال، این تکنولوژی در برخی بانک‌ها ورود پیدا کرده است. نکته‌ای که وجود دارد، ریزش نیروی انسانی بسیار شدید، آن هم در شرایطی است که جذب نیروی کار به سختی صورت می‌گیرد و جوانان جویای کار در ایران کم نیستند.

دستگاه های خود دریافت علاوه بر دارا بودن تمامی امکانات دستگاه های خودپرداز و انجام تراکنش های مختلف، امکان دریافت وجه نقد و واریز آنی به حساب مشتریان را نیز دارند. به همین خاطر این دستگاه ها میزان نیروی کار را به شدت کاهش می‌دهد، ضمن اینکه سایر فعالیت‌های بانکی دیگر احتیاجی به وجود نیروی انسانی ندارد و از دایره صنعت بانکداری حذف شده‌اند این اتفاق موجب شده تا روز به روز میزان افراد شاغل در حیطه کارهای بانکی کاهش پیدا کند.

اگرچه سیستم بانکی تنها یکی از بخش هایی است که مشاغل آن تا حد بالایی ریزش داشته است. در سایر حوزه‌ها نیر با ورود تکنولوژی نیروی کار انسانی حذف شدند، ضمن اینکه این اتفاق مزایای بسیار بالایی دارد اما اگر به همین صورت پیش برود ضربه هایی به اقتصاد کشور نیز وارد می کند. کارشناسان معتقدند که ورود هر تکنولوژی در هر جامعه ای ابتدا باید با برنامه‌ریزی‌های دقیق و از پیش مشخص شده صورت گیرد زیرا اگر چنین نباشد وضعیت کشور را به مخاطره می‌اندازد.

در شرایط کنونی که وضعیت اشتغال در کشور ما در حالت نامناسبی قرار گرفته و بیکاری در کشور به حد بالایی رسیده است، برخی تکنولوژی ها وضعیت را غیرقابل کنترل خواهد کرد. البته وضعیت بیکاری در کشور در حال حار نیز توسط مسئولان قابل کنترل نیست زیرا نه تنها اشتغالزایی به سطح مطلوبی نرسیده بلکه برخی مشاغل در حال ریزش اند.

بنابراین رشد تکنولوژی در هر جامعه ای باید به تناسب و با توجه به وضعیت کنونی صورت بگیرد تا تغییر در یک بخش موجب به هم ریختگی در سایر حوزه های اقتصادی نشود. به عنوان مثال پیشرفت تکنولوژی و ماشینیزه شدن باید در جامعه ای صورت گیرد که آن جامعه در سایر حوزه‌های اقتصادی دچار چالش نباشد. در ایران آمار بیکاری بالا و سطح اشتغالزایی بسیار پایین است بنابراین ورود برخی از ابزارها و ماشینی شدن تمام ابعاد منجر به رکود بیش از پیش جامعه خواهد شد . بنابراین تمام حوزه ها باید متناسب با توانی که در جامعه از آن برخوردار است پیشرفت کنند.

در این میان، محمدرضا جهان بیگلری، مشاور سازمان سرمایه گذاری خارجی نیز در خصوص آمارهای بیکاری می‌گوید: این آمارسازی‌ها بیشتر به سرگرمی برای فعالین اقتصادی تبدیل شده و مسئولین اقتصادی کشور هم دنبال دلیل برای توجیه فعالیت ضعیفشان در دولت یازدهم هستند. این اقتصاددان و عضو اتاق بازرگانی افزود: رشد اقتصادی، دلالت بر افزایش تولید یا درآمد سرانه ملی دارد. اگر تولید کالاها یا خدمات به هر وسیله ممکن در یک کشور افزایش پیدا کند، می‌توان گفت که در آن کشور، رشد اقتصادی اتفاق افتاده‌است.

در خصوص علاج بیکاری، یکی از کارشناس بازار کار معتقد است که برای حل مشکل بیکاری باید به‌دنبال راهکارهای بلندمدت و پایدار بود. به این ترتیب که از طریق رشد اقتصادی، بخش تولید و کالا و خدمات فعال شود تا به این ترتیب امکان جذب نیروی کاری که همه‌ساله به بازار افراد جویای کار افزوده می‌شوند، فراهم شود.

برای کاهش نرخ بیکاری جز همین طریق راه میانبری وجود ندارد؛ گرچه دولت می‌تواند از راه‌های غیراصولی اقداماتی انجام دهد که نرخ بیکاری به‌صورت کوتاه‌مدت و صوری پایین‌تر نشان داده شود اما راه اصولی همان است که از طریق رشد میسر شود.

هر دقیقه چند نفر بیکار می‌شوند؟

به گفته علی ربیعی وزیرتعاون،کار و رفاه اجتماعی، هر دقیقه ۵ نفر در کشور در جستجوی شغل باشند و به تعداد بیکاران افزوده شوند، بنابراین در هر ساعت ۳۰۰ نفر، هر روز ۷۲۰۰ نفر، هر هفته ۵۰۴۰۰ نفر، هر ماه ۲۱۶ هزار نفر و خلاصه اینکه هر سال ۲ میلیون و ۵۹۲ هزار نفر تازه وارد به بازار کار کشور خواهیم داشت.

ربیعی با اشاره به ریزش نیروی کار می‌گوید: دولت یازدهم در شروع به کار خود با ریزش نیرو در دولت قبل مواجه بود، اما این دولت توانست از طریق ثبت مشاغل از ریزش ۳۰۰هزار نیرو جلوگیری کند؛ هر یک درصد رشد اقتصادی ۱۰۰ هزار شغل ایجاد می‌کند که با توجه به روند موجود در کشور می‌توانیم در آینده شاهد افزایش اشتغال باشیم.

گزارش اخیر مرکز آمار ایران از افزایش رشد بیکاری خبر می دهد و حاکی از بدترشدن بحران بیکاری در کشور است. صندوق بین‌المللی پول نیز در گزارش اخیر خود از چشم‌انداز اقتصادی جهان اعلام کرده که نرخ بیکاری ایران از ۱۰.۸درصد در سال گذشته میلادی به ۱۱.۳درصد افزایش می‌یابد. این ارقام محاسبه شده از داده هایی است که ما در اختیار آنها قرار داده‌ایم. اما واقعیت فراتر از این رقم هاست. در استان هایی مانند کهگیلویه و بویر احمد،کرمانشاه ، سیستان و بلوچستان و... آمار بسیار بالاتر از این اعداد است.

با این حال، وجود هر تکنولوژی و پیشرفت آن در سایر کشورها مستلزم فراهم آمدن مولفه هایی است که شاید امروز جای آنها در ساختارهای اقتصادی کشور خالی باشد.

ارسال نظر

  • ناشناس

    مگه توی بانک چکار میکردن بزور دوتا اینتر میزدن و یکسری اعدام تایپ حالا هم بروند دستفروشی کنند این عاقبت وابستگی به تعدادی بانک است

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار