گوناگون

افزایش شاخص بورس نشانه چیست؟

افزایش شاخص بورس نشانه چیست؟

پارسینه: این روزها انتقادها به اوضاع اقتصادی کشور شدت گرفته است و کارشناسان اقتصادی به سیاست های پولی ...

پارسینه-رضا رضایی: این روزها انتقادها به اوضاع اقتصادی کشور شدت گرفته است و کارشناسان اقتصادی به سیاست های پولی و ارزی کشور معترضند.

در حال حاضر بانک‌ها سودی که به سپرده‌گذاران خود می‌دهند کمتر از نرخ تورم است. اعطای تسهیلات هم در یک چرخه خودتنظیمی صورت نمی‌گیرد. بیمه هم نقش مهمی در اقتصاد کشور ندارد و سهم آن نسبت به تولید ناخالص بسیار پایین است؛ اما بازار سرمایه وضعیت دیگر دارد.

در شرایط فعلی به جرات می‌توان ادعا کرد که گسستی جدی در اقتصاد و بورس که پیشخوان آن است به‌وقوع پیوسته است. برخی بورس را «حبابی» می‌دانند و برخی نیز رشد آن را نشانه اقتصادی «پویا» می‌دانند.



در هر حال، رشد شتابان شاخص بورس تهران از آغاز سال جديد از يك سو باعث ايجاد اميد در بين فعالان بازار سهام شده و از سوي ديگر با توجه به تجربه‌هاي پيشين بازار در تبديل رشدهاي زياد به حباب قيمتي، پرسش‌هايي را نيز در اين زمينه ايجاد كرده است كه آيا فصل جديد بورس نيز قابليت تكرار تجربه‌هاي پيشين را دارد يا اينكه رونق ادامه خواهد شد؟

اكثر كارشناسان با اشاره به عوامل ريشه‌اي رونق موجود، احتمال ايجاد حباب را بسيار كمرنگ‌تر از دوره‌هاي پيش مي‌دانند و تصحيح‌هاي قيمتي كوتاه مدت در همين دوره اخير را مانع مهمي بر سر راه ايجاد حباب مي‌دانند.

در هر حال، روند رو به رشد شاخص بورس تهران از ابتدای سال جاری تاکنون دلایل متعددی را در بر داشته به طوری که رشد 1600 واحدی شاخص کل طی یک ماه و بازدهی 13 درصدی بورس در همین مدت کوتاه برای بازار نگرانی‌ها‌یی را به‌وجود آورده است.

شدت رشد شاخص کل در کوتاه مدت ،با توجه به سابقه بورس در این زمینه و حبابی شدن قیمت‌ها در بازار، نگرش فعالان بازار را به سمت دلایل این تغییرات یکباره در بازار متوجه مي‌کند.

بورس کشور در اوایل سال گذشته حدود 160میلیارد‌دلار ارزش داشته اما از ابتدای سال‌جاری تاکنون این رقم به 60میلیارد‌دلار رسیده است. افزایشی که به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی ، ناشی از یک فعالیت درون‌جوش نیست بلکه نشات‌گرفته از یک عامل برون‌زا به نام «مشکل اقتصادی» است.

درواقع این رشد فقط به‌واسطه کاهش ارزش پول ملی کشور به دست آمده است.

به این ترتیب باید گفت، شاخص بورس هنوز به‌درستی افزایش را نشان نمی‌دهد و جا دارد که این افزایش ادامه داشته باشد.

یعنی باید انتظار داشت که کاهش ارزش پول ملی خود را در افزایش شاخص بورس به‌طور کامل ظاهر کند.

وقتی دولت اعلام می‌کند که شرکت‌های پالایشگاهی باید 26درصد از درآمد خود را به صندوق توسعه ملی واریز کنند، توقفی در رشد شاخص ایجاد می‌شود اما باز هم با این قانون، شاخص بورس کار خود را دنبال می‌کند تا به ارزش واقعی خود دست یابد.

در هر حال حتی در‌صورتی که شاخص بیش از این رشد کند، زیانی اتفاق نمی‌افتد. زیان زمانی در اقتصاد ملی شکل گرفت که پایه‌های کاهش ارزش پول ملی کشور سیاستگذاری شد.

سیاستی که همچنان نیز ارزش پول ملی را پایین می آورد و تدبیری برای آن اندیشیده نشده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار