باهنر: بهبود فضای کسب و کار قانون خوبی است
محمدرضا باهنر در افتتاحیه سومین کنگره ملی توسعه نظام پیمانکار در صنعت نفت اظهارداشت: مادر حوزههای مختلف دستاوردهای با ارزشی در کشور داشتهایم چنانکه در بعد سیاسی دستاوردی چون مدل مردمسالاری دینی، در بعد نظامی دستاوردهای ناشی از دفاع مقدس و در بعد علمی دستاوردهای با ارزشی چون هستهای، نانو و بیوتکنولوژی داشتهایم با این وجود در اقتصاد کلان خوب نبودهایم.
وی افزود: مسأله هستهای بهانهای برای تحریم ایران بود و اساساً تحریمها برای جلوگیری از دسترسی ما به فناوری طراحی شدند اما با این وجود در فناوریهایی چون نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی رشد ما جهشی بوده است.
عضو هیأت رئیسه مجلس با بیان اینکه اما در اقتصاد کلان خوب عمل نکردهایم، گفت: یا بلد نبودهایم یا نخواستیم یا فهممان کم بوده یا خرد جمعی را به کار نبردهایم، چرا که نه متوسط رشد اقتصادی 35 ساله کشور خوب بوده است نه نرخ اشتغال قابل دفاعی داشتهایم و نه سطح عمومی قیمتها مناسب بوده است.
وی تاکید کرد: همه دولتها هم در مقایسه با هم یکی کمتر یا یکی بیشتر در این مساله مقصر بودند اما همه دولتها در این مشکل نقش داشتهاند.
باهنر با تاکید بر اینکه اگر حرفی میزنیم خودمان در راس افراد مورد انتقاد هستیم، گفت: با این همه منابع و نیروی انسانی خوب نتوانستهایم اقتصاد را سامان ببخشیم.
وی ادامه داد: ما هرجا متمرکز شدهایم توانستهایم، چنانکه مثلاً در مورد غنیسازی 20 درصد از 1+5 خواهش کردیم به ما سوخت 20 درصد بدهند اما این کار را نکردند و بهانه تراشی و تعلل کردند که ما گفتیم خودمان آن را میسازیم اما نماینده اینگلیس با غرور و تبختر و ناباوری به ما گفت ما که به این صنایع مسلط هستیم اگر بخواهیم این مرحله را طی کنیم 2 سال طول میکشد شما چطور میخواهید چنین کاری انجام دهید اما ما روی این کار متمرکز شدیم و آن را به سرعت انجام دادیم.
وی تاکید کرد: اگر مشابه همین مسئله روی آدمهای نفتی خودمان متمرکز میشدیم همینها به اندازه خود نفت ارزش داشتند اما متاسفانه نتوانستهایم.
عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: ما موجود زنده را به فضا فرستادیم و زنده برگرداندیم اما پراید را هنوز نتوانستهایم درست کنیم و یکی از دلایل این است که همه ما رانتخوار نفت شدهایم و از خصوصی تا دولتی و از پولدار تا مستضعف همه به دنبال رانت هستند.
وی با اشاره به دعوای 2-3 ماه اخیر در مورد قیمت خودرو گفت: براساس محاسباتی که بنده انجام دادم هر ماشینی که مثلاً 20 میلیون تومان قیمت داشته باشد اگر 100 هزار کیلومتر طی مسافت کند 80 میلیون تومان خسارت به منابع کشور وارد میکند.
وی افزود: بنابراین کسی که پراید یا لندکروز سوار میشود تصور میکند با پولی که بابت خرید این خودرو داده همه چیز را خریده است و دولت باید پارکینگ او را تامین کند، سوخت یارانهای بدهد و محیط زیست را اصلاح کند.
وی تاکید کرد: همه ما رانتخوار شدهایم و از پیمانکار تا کارفرما، از خصوصی تا دولتی و از فقیر تا غنی از رانت استفاده میکنیم چنانکه اگر قیمتها را واقعی کنیم، بسیاری از بنگاههای اقتصادی در کشور زیانده هستند.
وی اظهارداشت: چرا بعد از 100 سال از حضور صنعت نفت در ایران نتوانستهایم یک کمپانی نفتی صاحب زنجیره ارزش از بالادستی تا پایین دستی داشته باشیم؟
باهنر در ادامه با اشاره به تصویب قانون بهبود فضای کسب و کار در سال 89 گفت: در این قانون گفتهایم قراردادهایی که دولت با بخش خصوصی میبندد به مراتب از ترکمانچای استعماریتر است چنانکه هرچه را که بخواهند به بخش خصوصی تحمیل میکنند، هر وقت خواستند پول میدهند و هر وقت نخواستند پول نمیدهند و سخت ترین شرایط را از بخش خصوصی طلب میکنند.
وی ادامه داد: یکی از بحثهای ما این بود که در زمان طراحی فرمت قرارداد، نمایندگانی از بخش خصوصی، کارفرما، پیمانکار و دستگاه قضایی هم حضورداشته باشند.
وی افزود: نمیشود که پول پیمانکار را 5 سال با تاخیر بدهند و حتی به اندازه سود بانکی هم به آن اضافه نکنند.
وی با بیان انکه خود دولتیها هم به هم رحم نمیکنند، گفت: مدیرعامل مپنا به من میگفت چند هزار میلیارد تومان از دولت طلبکاریم اما به خاطر 100 میلیارد تومان مالیات همه حسابهای شرکت را بستهاند.
وی ادامه داد: بهبود فضای کسب و کار قانون خوبی است و اگر جدی اجرا شود بخش زیادی از مشکلات حل میشود چنانکه حتی بخش خصوصی به ما میگفت قانون را متهورانه مینویسید و کشور کششش اجرای ان را ندارد اما باید در مواردی که لازم است شجاعت انجام کارهای مفید را داشت.
عضو هیأت رئیسه مجلس اضافه کرد: اساسنامه شرکت ملی نفت را هم مجلس با همین رویکرد شفاف مینویسد.
وی در ادامه اظهار داشت: در بخشهایی که اراده کردیم و کار کردیم خیلی خوب جلو رفتیم چنانکه در این بلبشویی که در منطقه وجود دارد ایران یک کشور با ثبات، قدرتمند، صاحب نظر و صاحب اراده است و در مراودات بینالمللی تکفیریها و داعشیها و تروریستها اگر بتوانند یک ترقه در ایران منفجر کنند 10 برابر دیگر نقاط دستمزد میگیرند.
وی تصرحی کرد: در این کشور گسترده با مرزهای بزرگ باید قدر امنیت و ثبات کشور را بدانیم چرا که برای این مسئله پول، آدم، خون، فرصت و سرمایه خرج شده است.
باهنر ادامه داد: زمانی اوایل انقلاب به عنوان یک آرزوی دست نیافتنی میگفتیم آیا میشود یک روز از پزشکان هندی، بنگلادشی، فیلیپینی و غیره بینیاز شویم و الان آنقدر پزشک عمومی بیکار داریم که باید فکری به حال آنها کنیم.
وی اضافه کرد: در تخصصها بالاترین حرفها را داریم و اگر مریضی را به خارج از ایران اعزام کنند شاید فقط تجهیزات آنها بهتر از ما باشد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه کارهایی که درباره سلولهای بنیادی انجام شد توسط بچههای خودمان بود، تصریح کرد: آیا در صنعت نفت افرادی با این ضریب هوشی بالا نداریم؟ قطعاً داریم. چنانکه خیلی از نخبگان ما در این حوزه تحصیل کردهاند اما مسئله این است که ما جاهایی در مدیریت کلان میلنگیم چنانکه گاهی جرآت نداریم گاهی هم تحت تاثیر آنطرف آب هستیم.
وی ادامه داد: انشاالله مذاکرات 1+5 به نتیجه میرسد اما اگر 1+5 هم به نتیجه نرسید ما و شما باید به نتیجه برسیم.
باهنر با بیان اینکه قدر این مقطع زمانی مشترک مجلس نهم و دولت یازدهم را باید بدانیم گفت: خیلی از کارهایی که تصمیمگیری درباره آن سخت است در این دولت و مجلس قابل انجام است.
وی در پایان اظهارداشت: مقام معظم رهبری در یکی از دیدارهایی که اوایل شروع به کار مجالس با نمایندگان دارند فرمودند مراقب باشید 4 سال مثل ابر بهار میگذرد اما از آن طرف میرزا تقیخان امیرکبیر که در دوره استبداد و شرایط وحشتناک کشور آن همه کار کرد و منشأ اثر شد کل دوره وزارتش 3 سال و چند ماه بود.
ارسال نظر