گوناگون

گسل‌های زلزله‌خیز مشهد کدامند؟

پارسینه: عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: به لحاظ تاریخی، دو گسل سنگ بست - شاندیز و کشف‌رود علت اصلی ایجاد زمین‌لرزه‌های مشهد بوده‌اند.

دکتر «سیدکیوان حسینی» با اشاره به وقوع زمین‌لرزه‌های تاریخی بزرگ که در سال‌های 1598، 1673، 1687 و 1883 میلادی سبب ویرانی بخش فراوانی از شهرستان مشهد شده است، گفت: شاید بتوان دو گسل سنگ بست - شاندیز و کشف‌رود را علت اصلی ایجاد چنین زمین‌لرزه‌هایی دانست و هم‌اکنون نیز احتمال وقوع زمین‌لرزه‌های نسبتاً بزرگ در این منطقه دور از انتظار نیست.

این عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به لرزه‌خیزی استان خراسان، گفت: شبکه‌ی لرزه‌نگاری دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از 10 ایستگاه پیشرفته، علاوه بر داشتن بیشترین دقت ثبت زمین‌لرزه‌های حادث شده در استان‌های خراسان، توانایی ثبت همه‌ی زمین‌لرزه‌های بزرگ در سراسر جهان را دارد.

حسینی افزود: محققان علوم زمین در طول سه دهه اخیر به کمک علم نقشه‌برداری، داده‌های حاصل از ایستگاه‌های«جی.پی.اس.» و اندازه‌گیری حرکات پوسته‌ی زمین، امکان تعیین دقیق‌تر مناطقی که پتانسیل ایجاد زمین‌لرزه‌های مخرب دارند را بدست آورده‌اند.

وی افزود: در صورت تصحیح موقعیت مکانی هم‌چنین افزایش تعداد تجهیزات جدید لرزه‌نگار در ایران، می‌توان محل وقوع زمین لرزه‌های آینده در این گستره را نیز با دقت بیشتری مشخص کرد.

استادیار مرکز تحقیقات زمین لرزه‌شناسی با اشاره به این‌که «زمین‌لرزه‌ها به دو نوع تاریخی و دستگاهی» تقسیم می‌شوند، اظهار کرد: به‌واسطه‌ی مطالعه‌ی زمین‌لرزه‌های تاریخی و دستگاهی که تا به‌حال رخ داده، تخمین مقدار شتاب زمین‌لرزه‌ای که در بازه‌ی زمانی خاص ممکن است توسط حرکات شدید گسل تولید شود هم‌چنین مطالعه‌ی وضعیت زمین‌شناسی زیرسازه‌ها می‌توان خطر لرزه‌خیزی یک منطقه را بررسی کرد.

حسینی افزود: مطالعات زلزله‌شناسی همراه با اندازه‌گیری حرکات پوسته‌ای زمین می‌تواند پنجره‌ی جدیدی در خصوص مطالعات خطر زمین‌لرزه و مدیریت بهتر فعالیت‌های عمرانی ایجاد کند.

وی خاطرنشان کرد: پیش‌بینی زمان دقیق زمین‌لرزه به‌ علت ماهیت ایجاد آن امکان‌پذیر نیست از این‌رو جوامع بشری باید با اقدامات پیشگیرانه شرایط سازگاری با این پدیده طبیعی را حاصل کنند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار