گوناگون

ماجرای حمله سگ به کودک خردسال در اصفهان چه بود؟

ماجرای حمله سگ به کودک خردسال در اصفهان چه بود؟

پارسینه: حمله یک سگ به کودک خردسالی در محله محمودآباد اصفهان، بار دیگر موضوع سگ‌های بی‌سرپرست را به میان آورد.

مجتبی اکبری، رئیس اداره خدمات شهری منطقه ۱۲ شهرداری اصفهان، شب گذشته از حمله یک سگ ولگرد به کودک خردسال اصفهانی در محله محمودآباد خبر داد و گفت: هم‌جواری این محله با منطقه صنعتی محمودآباد، استفاده کارگاه‌های صنعتی از سگ‌های نگهبان و بی‌ضابطه بودن زاد و ولد آن‌ها در منطقه صنعتی، باعث تهدید امنیت ساکنان محلات مجاور شده است.

سپهر سلیمی، فعال حقوق حیوانات در این رابطه گفت: به‌طورکلی دو دسته سگ پر تعداد وجود دارد که هیچ‌گونه نظارتی بر زیست، زاد و ولد و رهاسازی آن‌ها صورت نمی‌گیرد. مورد اول سگ‌های گله و دیگری سگ‌های نگهبان که در واحدهای تولیدی و صنعتی، باغات حضور دارند.

به گفته وی حجم زیادی از توله‌های سگ‌های هر دو گروه، بدون هیچ نظارتی در مناطق طبیعی، روستاها و حاشیه شهرها رهاسازی می‌شوند، بنابراین این سگ‌ها بی‌سرپرست نیستند و صاحبان آن‌ها باید پاسخگو باشند که چرا بی‌هیچ تدبیری نظیر عقیم‌سازی، این سگ‌ها را رها کرده‌اند.

سلیمی با بیان اینکه سگ‌های رهاسازی شده، اکثراً در حوالی شهر و شهرک‌های صنعتی به‌ویژه در نزدیکی واحدهای تولیدی مواد غذایی حضور دارند، افزود: باوجوداینکه شهرداری‌ها سال‌های زیادی است برای مدیریت آن‌ها بودجه دریافت می‌کنند، اما هنوز نتوانسته‌اند بعد از این‌همه سال کشتار و انتقال سگ‌ها به پناهگاه‌ها، جمعیت آن‌ها را کنترل کنند.

این فعال حقوق حیوانات معتقد است: علیرغم بودجه‌های دریافت شده توسط سازمان‌های متولی، تاکنون هیچ اقدام مؤثر و قطعی برای عقیم‌سازی و مدیریت اخلاقی جمعیت سگ‌ها انجام نشده، ضمن اینکه اگر بنا بر حل مسئله سگ‌ها است، باید منشأ این سگ‌ها پیدا شود.

سلیمی، خاطرنشان کرد: سگ‌هایی نظیر سگ محمودآباد، چون برای نگهبانی و دفاع توسط انسان پرورش داده شده‌اند، عموماً قوی و توانمند هستند و برای برخورد با انسان و حیوانات وحشی آمادگی دارند.

در همین زمینه، ابراهیم طرفه نژاد، دامپزشک و رفتارشناس حیوانات گفت: سگ‌های بی‌سرپرست ترجیح می‌دهند در اطراف محیط شهری و جایی که راحت‌تر غذا پیدا می‌کنند بمانند و از طرفی بو و علائم حیوانات وحشی شرایط ناآشنایی برای آن‌ها به وجود می‌آورد، درنتیجه ترجیح می‌دهند کمتر به محیط‌های غریبه و حیوانات جدید نزدیک شوند.

وی ادامه داد: احتمال حمله سگ‌های بی‌سرپرست خصوصاً به کودکان وجود دارد، اما این مسئله باید به‌طور ریشه‌ای و به شکل صحیح حل شود. کشتن این سگ‌ها و یا حتی تشویق مردم به غذا ندادن نه‌تنها راه‌حل نیست که کاری بی‌رحمانه و غیرانسانی است.

طرفه نژاد افزود: کاملاً روشن است که سگ‌های بی‌سرپرست، بر اساس غریزه و سگ‌های آموزش‌دیده بر اساس وظیفه می‌توانند خطرناک باشند، اما لازم است تا در مورد رفتار با هر نوع سگ فرهنگ‌سازی و آگاهی‌رسانی انجام شود.

این رفتارشناس یکی دیگر از دلایل حمله سگ‌ها را رخداد وقایعی برشمرد که واکنش غریزی سگ را برمی‌انگیزد و افزود: به‌عنوان‌مثال ممکن است یک سگ مشکل فیزیولوژیک داشته باشد، یا سگ تازه زایمان کرده و شخص ناخواسته به‌طرف توله‌ها رفته باشد، در این موارد سگ واکنش دفاعی از خود نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه احتمال حمله سگ به انسان پایین است، ادامه داد: حمله به انسان معمولاً توسط سگ‌ها عصبی رخ می‌دهد، که دلایل این عصبانیت می‌تواند حاصل برخوردهای خشن با سگ‌های نگهبان و بیماری هاری باشد.

طرفه نژاد تشریح کرد: سگ برای دفاع از خانواده و قلمرو خود دفاع واکنش دفاعی نشان می‌دهد و این رفتار با تحریک این موجودات توسط کودکان یا حتی بزرگ‌سالان تشدید می‌شود. گاهی شاهد این هستیم که کودکان با سنگ و چوب به سگ‌ها حمله می‌کنند و یا دور گردن آن‌ها طناب انداخته و آن‌ها را درجایی می‌بندند. رفتارهایی ازاین‌دست بسیار بیشتر از حمله سگ‌ها به آدم اتفاق می‌افتد، اما چون اخبار باهدف ایجاد ترس و حساسیت‌ نسبت به حمله سگ‌ها تهیه و منتشر می‌شود، آمار صحیحی ارائه نمی‌شود.

این دامپزشک و رفتارشناس سگ معتقد است باید به‌جای متهم کردن سگ‌ها و حمله کردن به این زیستمندان اهلی، نکاتی هرچند کم اما کلیدی با موضوع رفتار صحیح با حیوانات را در مدارس به بچه‌ها آموخت.

در سال‌های اخیر، حضور سگ‌های بی‌سرپرست در شهر و محیط‌های طبیعی، یکی از دغدغه‌های مدیریت شهری و سازمان‌های متولی بوده‌ و تفاوت آرا در رفع مشکلاتی نظیر حمله این سگ‌ها به حیات‌وحش و شهروندان، زمینه‌ساز کدورت‌های زیادی در بین حامیان حقوق حیوانات و فعالان محیط‌زیست و بعضی از شهروندان شده است.

عده‌ای معتقدند این موجودات «ولگرد» هستند و لازم است در هر منطقه‌ای کشته شوند وعده‌ای دیگر، سگ‌ها را «زیستمندان» شهرها می‌دانند که باید کنار انسان‌ها می‌ماندند، اما رها شدند و لازم است تا طی فرآیندی که احتمالاً زمان‌بر است، جمعیت‌شان کنترل شود. این دسته از دغدغه، معتقدند ضمن اینکه کشتار سگ‌ها اخلاقی و انسانی نیست، راهکاری بی‌فایده است که منجر به دور ریز هزینه و سود پیمانکاران می‌شود.

مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری اصفهان چندی پیش از هزینه ۱۴ میلیون در روز برای رسیدگی به سگ‌های بی‌سرپرست و اختصاص بودجه‌ای برای ایجاد فاز دوم نقاهتگاه سگ‌ها خبر داد. همچنین گفته شد که در پایان دوره رسیدگی به هر سگ، آن سگ با پلاک شهرداری به منطقه اولیه برگردانده می‌شود.

در مشاهدات عینی انجام شده در سطح شهر و حواشی (مناطق محیط‌زیستی و مناطق کارگاهی و...) سگ‌هایی با پلاک یا نشانه‌های مخصوص بسیار کم دیده می‌شوند، درحالی‌که هزینه روزانه ۱۴ میلیون تومان انتظار دیده شدن موارد خارج شده از نقاهتگاه را افزایش می‌دهد؛ اما سگ‌های پلاک دار، آن‌گونه که انتظار می‌رود در شهر دیده نمی‌شوند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار