گوناگون

تهدیدکننده اصلی سلامت مردم در قرن ۲۱

پارسینه: کارشناس بهداشت عمومی و کنترل دخانیات مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: سازمان جهانی بهداشت، قلیان را از اصلی‌ترین تهدیدکننده‌های اصلی سلامت مردم می‌داند، در جهان مانند ایران قبح مصرف قلیان کمتر از سیگار است.

علی عبدالهی‌نژاد امروز در اصفهان در رابطه با اقدامات بهداشت محیط اصفهان در مبارزه با دخانیات اظهار داشت: در هفته مبارزه با دخانیات با شعار ملی هفته دخانیات «قلیان سمی برای سلامت خانواده» و شعار جهانی «تنباکو دشمن قلب»، بهداشت محیط اصفهان اقدام به تهیه و توزیع بیش از دو هزار لوح فشرده، توزیع تابلو‌های ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی و تابلو‌های ممنوعیت فروش دخانیات به افراد زیر ۱۸ سال در بین گروه‌های هدف کرد، همچنین اکیپ‌های بازرسی با حضور در پارک خطرات مصرف دخانیات را به مردم گوشزد کردند.

وی افزود: همچنین مسابقه‌ای با موضوع تهیه کلیپ، پوستر، مقاله و پمفلت و فایل‌های آموزشی با موضوع اثرات بهداشتی دخانیات به ویژه قلیان در شبکه‌های مراکز بهداشت، پخش بیش از ۳ هزار پوستر و پمفلت با این موضع در جامعه، نصب بیش از ۴۰ عدد بنر در سطح شهر با موضوع دخانیات و قبح قلیان، کلاس‌های آموزشی برای مراقبان سلامت، برگزاری همایش با این موضوع و توزیع آدامس‌های ترک دخانیات در مراکز بازپروری و ترک اعتیاد از جمله این اقدامات بود.

*شیوع ۴.۳ درصدی مصرف سیگار در بین جوانان
کارشناس بهداشت عمومی و کنترل دخانیات مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: ۱۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در ایران هر روز سیگار می‌کشند و همچنین ۱۸ درصد از جمعیت کشور به صورت روزانه قلیان و سیگار مصرف می‌کنند و شیوع مصرف سیگار بین جوانان ۳.۴ درصد است؛ ۴.۸ درصد مصرف سیگار شامل پسران و ۲.۱ درصد دختران را شامل می‌شود، همچنین بیش از ۸۴ درصد مصرف‌کنندگان دخانیات در کشور‌های با درآمد‌های پایین و متوسط زندگی می‌کنند.

وی ادامه داد: هر ساله بیش از هفت میلیون نفر در اثر مصرف دخانیات می‌میرند که ۶ میلیون نفر آن در اثر مصرف مستقیم بوده و ۸۹۰ هزار نفر در اثر استنشاق دود دسته اول جان خود را از دست می‌دهند، ۵۵ تا ۶۰ هزار مورد مرگ ناشی از مصرف دخانیات در ایران هر سال اتفاق می‌افتد و بیش از ۹۰ درصد از موارد ابتلا به سرطان ریه در جهان ناشی از مصرف سیگاری است که حداقل ۱۴ نوع سرطان ایجاد می‌کند.

*۶۹ درصد سیگاری‌ها افسرده‌اند
عبدالهی‌نژاد با بیان این‌که ۸۰ درصد افرادی که با سیگاری‌ها زندگی می‌کنند به سکته قلبی دچار می‌شوند، خاطرنشان کرد: سرطان ریه، لب تحتانی، حفره دهان و مری، حنجره و حلق، مثانه، پوست و رحم، سقط جنین، تغییر شکل دادن سلول‌های جنسی در مردان، از دست دادن موها، آب‌مروارید، چین و چروک پوست، ضایعات شنوایی، فساد دندان‌ها، پوکی استخوان و زخم معده از اثرات بهداشتی دخانیات و قلیان است.

وی با اشاره به افسرده بودن ۶۹ درصد سیگاری‌ها تصریح کرد: بعضی افراد برای مقابله با استرس روی به مصرف محصولات دخانی می‌آورند که خود عامل به وجود آورنده استرس هستند و در نهایت افسردگی هم به دنبال خواهد داشت.

*۷۸ درصد نوجوانان موافق ممنوعیت کامل مصرف دخانیات در اماکن عمومی
کارشناس بهداشت عمومی و کنترل دخانیات مرکز بهداشت استان اصفهان یادآور شد: سازمان جهانی بهداشت یکی از اصلی‌ترین تهدیدکننده‌های اصلی سلامت مردم در قرن ۲۱ را قلیان می‌داند، در جهان نیز همانند ایران قبح مصرف قلیان کمتر از سیگار است، این در حالی است که مصرف قلیان در زنان ایرانی رو به افزایش بوده که خطر بزرگی هم محسوب می‌شود و مبارزه در این زمینه ضرورت دارد.

وی اضافه کرد: همچنین این تحقیقات نشان می‌دهد که ۷۸ درصد نوجوانان موافق ممنوعیت کامل مصرف دخانیات در اماکن عمومی هستند.

*دودکردن سالانه ۳۵ هزار تن تنباکو در کشور
عبدالهی‌نژاد با اشاره مصرف سیگار در ایران گفت: در ایران هفت میلیون نفر از جمعیت بالای ۱۵ سال و ۱۰۰ هزار نفر از نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ سال سیگار مصرف می‌کنند، ۱۵ درصد از جمعیت ۱۳ تا ۱۵ سال مصرف‌کننده قلیان هستند و سالانه در مجموع ۳۵ هزار تن تنباکو در کشور دود می‌شود.

وی در ادامه بیان کرد: در ایران سالانه ۵۵ میلیارد نخ سیگار مصرف می‌شود که ۱۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد و هزینه سلامت آن تقریباً ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان است، در حالی که سالانه ۸۰ هزار میلیارد تومان صرف خرید، هزینه درمان مستقیم و غیرمستقیم بیماری‌های ناشی از سیگار می‌شود، کل بودجه وزارت بهداشت از محل هدفمندی یارانه‌ها ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است.

*ورود ۱۵۰ تا هزار میلی‌لیتر دود در ریه‌ها
کارشناس بهداشت عمومی و کنترل دخانیات مرکز بهداشت استان اصفهان مطرح کرد: معمولاً سیگاری‌ها بین ۸ تا ۱۲ پک به یک نخ سیگار می‌زنند که هر پک حجمی معادل ۴۰ تا ۷۵ میلی‌لیتر دارد و در بین ۵ تا ۷ دقیقه مصرف یک نخ سیگار حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی‌لیتر دود وارد ریه‌ها می‌کند، اما مصرف یک وعده قلیان بین ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول می‌کشد و ۵۰ تا ۲۰۰ پک به آن زده شده که بین ۱۵۰ تا ۱۰۰۰ میلی‌لیتر دود وارد ریه‌ها می‌شود.

وی تأکید کرد: نیکوتین موجود در دود حاصل از مصرف قلیان مانند سایر مواد دخانی اعتیادآور است و مصرف متناوب آن ایجاد وابستگی می‌کند، از میان بیش از ۲ تا ۵.۲ میلیون معتاد در ایران، بیش از ۸۸ درصد آن‌ها با سیگار و قلیان شروع کرده‌اند.

*فعالیت بیش از ۴۴۰ چایخانه مشهود در کل استان
عبدالهی‌نژاد به تعداد مراکز عرضه‌کننده قلیان در استان اصفهان اشاره کرد و ابراز داشت: بیش از ۴۴۰ چایخانه مشهود در کل استان و ۲۹۰ مورد در سطح شهر اصفهان وجود دارد، تاکنون ۳ بار چایخانه‌های عرضه‌کننده قلیان بسته شده است، اما حمایت‌های خاص از این صنف سبب عرضه دوباره قلیان شد، طرح استفساریه اماکن عمومی و خصوصی درباره عرضه قلیان هم مزید بر علت شد که دست نیروی انتظامی و بهداشت را از دسترسی به آن‌ها کوتاه می‌کند.

وی تأکید کرد: این‌که چای‌خانه‌ها جزو اماکن خصوصی باشند و کارشناسان بهداشت حق ورود به این اماکن را نداشته باشند از اشکالات واردشده‌ای است که نیاز به اصلاح دارد، این اتفاق به علت ممنوع بودن مصرف دخانیات در اماکن عمومی است در حالی که با این اقدام تنها صورت‌مسأله پاک می‌شود تا گفته شود مصرف قلیان ممنوع نیست.

*خطر بیشتر تنباکو‌های میوه‌ای
کارشناس بهداشت عمومی و کنترل دخانیات مرکز بهداشت استان اصفهان اذعان کرد: تنباکو‌های میوه‌ای موجود در بازار خطرات بیشتری از تنباکو‌های سنتی دارد، به دلیل این‌که مشخص نیست چگونه و در کجا تهیه می‌شوند، از رنگ‌ها و طعم‌دهنده‌های سمی و صنعتی و فضولات حیوانی برای دود بیشتر، فلز‌های سنگین و آروماتیک و سرطان‌زا در تهیه آن‌ها به کار می‌رود، هر چند هیچ‌کدام از توتون و تنباکو‌ها به دلیل عامل سرطان‌زا بودن مجاز به استفاده نیستند.
وی در پایان بیان داشت: افراد برای ترک قلیان باید به مراکز ترک دخانیات مراجعه کرده تا مشاور، پزشک و کارشناس فنی بعد از معاینه و صحبت، تخمین بزنند که فرد طی چه مدت و چگونه می‌تواند برای ترک دخانیات اقدام کند.
منبع: خبرگزاری فارس

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار