گوناگون

کدام پارچه‌ها دوستدار طبیعت‌اند؟

کدام پارچه‌ها دوستدار طبیعت‌اند؟

پارسینه: یکی از مسایلی که کمتر به آن توجه می‌شود (یا اصلا توجه نمی‌شود) کدام پارچه‌ها دوستدار طبیعت‌اند؟ شاید برای مواردی مثل نحوه شستن و نگهداری و مرغوبیت پارچه، اصولی مورد توجه قرار گیرد، اما به ندرت کسی اهمیت می‌دهد که هر پارچه از چه موادی تهیه شده؟ برای ساخت آن چه مقدار منابع طبیعی مصرف شده و چه قدر به محیط زیست آسیب وارد شده است؟ با توجه به این مسائل می‌توانیم در توسعه مد پایدار (Sustainable Fashion) نقشی داشته باشیم. پس کدام پارچه‌ها دوست طبیعت هستند؟

کدام پارچه‌ها دوستدار طبیعت‌اند؟
یکی از مسایلی که کمتر به آن توجه می‌شود (یا اصلا توجه نمی‌شود) کدام پارچه‌ها دوستدار طبیعت‌اند؟ شاید برای مواردی مثل نحوه شستن و نگهداری و مرغوبیت پارچه، اصولی مورد توجه قرار گیرد، اما به ندرت کسی اهمیت می‌دهد که هر پارچه از چه موادی تهیه شده؟ برای ساخت آن چه مقدار منابع طبیعی مصرف شده و چه قدر به محیط زیست آسیب وارد شده است؟ با توجه به این مسائل می‌توانیم در توسعه مد پایدار (Sustainable Fashion) نقشی داشته باشیم. پس کدام پارچه‌ها دوست طبیعت هستند؟ در ادامه این مطلب را به نقل از چی بپوشم بخوانید.


سالانه ۸۰ میلیارد عدد لباس در جهان فروخته می‌شود. این لباس‌ها از پارچه تهیه می‌شوند و پارچه‌ها از الیاف طبیعی یا مصنوعی یا نیمه طبیعی. فرآیند تولید همه انواع این الیاف بسیار آلوده کننده و آسیب زا است و تولید سالانه این مقدار لباس هر سال زمین را آلوده‌تر می‌کند.

الیاف طبیعی
الیافی طبیعی گیا‌های مثل پنبه و کتان که از گیاهان تولید می‌شوند می‌توانند مثل غذا‌هایی که می‌خوریم ارگانیک باشند یعنی در مزارع بدون کود و سم پرورش داده شوند و یا با استفاده از کود و سموم شیمیایی تولید شوند. الیاف طبیعی حیوانی مثل پشم و ابریشم هم با چالش بزرگ‌تری روبرو هستند که حامیان حقوق حیوانات همیشه در حال مبارزه با آن هستند.

منابع استفاده شده: آب، زمین، سوخت فسیلی (برای تولید کود و سم)
آسیب‌های زیست محیطی: آلودگی آب و خاک و گرم شدن زمین با تولید گاز‌های گلخانه‌ای مثل متان توسط حیوانات مزرعه

الیاف مصنوعی
الیاف مصنوعی مثل پلی استر و اکریلیک که در کارخانه‌ها و با فرآیند‌های شیمیایی از نفت و سوخت‌های فسیلی تولید می‌شوند. الیافی بسیار محکم و نرم که در واقع پلاستیک هستند و جنسشان با بطری‌های آب معدنی تفاوتی ندارد.

منابع استفاده شده: سوخت‌های فسیلی
آسیب‌های زیست محیطی: تولید گاز گلخانه‌ای دی اکسید کربن و گرم شدن زمین، آلودگی آب و زمین

الیاف نیمه طبیعی
این الیاف منشا طبیعی دارند، ولی در ساخت آن‌ها از فرآیند‌های شیمیایی استفاده می‌شود مثل ویسکوز و لیوسل.

منابع استفاده شده: چوب
آسیب‌های زیست محیطی: ازبین رفتن جنگل‌ها با قطع درختان، آلودگی آب و هوا بر اثر فرآیند‌های شیمیایی

چه باید کرد؟
با این تفاسیر دریافتیم که تولید تقریبا همه انواع الیاف به محیط زیست آسیب می‌زند. حال نقش ما در کاهش این آسیب چیست؟ باید لباس‌های ساخته شده با الیاف مناسب‌تر را انتخاب کنیم. حال که اولین گام یعنی شناخت الیاف و آسیب‌های هر یک را برداشتیم در گام بعدی باید بدانیم هر لباسی از چه الیافی ساخته شده است، فقط کافی است برچسب‌ها را در فروشگاه‌ها بخوانید.

برای لباس‌های تابستانی
به جای پنبه از لینن و کنف و پنبه ارگانیک در صورت دسترسی استفاده کنید، چون کاشت پنبه و فرآوری محصول آن فرآیند‌های به نسبت آلوده کننده‌تری را طی می‌کند.

برای لباس‌های زمستانی
احتمالا می‌دانید که برخلاف گوسفند و شتر، بز‌ها موقع چریدن گیاهان را از ریشه می‌کنند. بز‌های مغولستان منبع اصلی تامین پشم کشمیر در جهانند و این پشم به دلیل مرغوبیت بالا تقاضای زیادی دارد. چرای بیش از حد این بز‌ها در دشت‌های مغولستان مراتع را از بین می‌برد و این مساله آسیب جدی به محیط زیست این منطقه وارد کرده است. پس با انتخاب پشم گوسفند و شتر به جای کشمیر آسیب کمتری به محیط زیست وارد کنید.

برای لباس‌های ورزشی
بسیاری از کمپانی‌های تولید لباس ورزشی از پلاستیک‌های قابل بازیافت برای تولید الیاف استفاده می‌کنند که آسیب کمتری به محیط و منابع می‌زند. پس بهترین گزینه الیاف قابل بازیافت PET و استفاده کمتر از پلی استر است.

برای لباس‌های مهمانی
ابریشم یکی از بهترین الیاف طبیعی است که کمترین آسیب را به محیط وارد می‌کند. پس به جای لباس‌های مجلسی ساخته شده از الیاف پلاستیک به سراغ ابریشم خالص بروید.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد