۷ شیوه شگفت انگیز تشخیص هویت به کمک شاخصههای زیستی
پارسینه: خوشبختانه شاخصههای زیستی منحصر بفرد در افراد مختلف کم نیستند، این شاخصهها میتوانند با هم ترکیب شده و تصویری غیرقابل جعل از افراد بسازند.
مدتهاست که استفاده از شاخصههای زیستی یا به اصطلاح بیومتریک اشخاص مانند اثر انگشت برای تشخیص هویت، به یاری روشهای سنتی مانند رمزهای عبور، کدهای پین و الگوها آمدهاند. اما با وجود پیشرفتهای بسیاری که در حوزه فناوری تشخیص هویت بیومتریک انجام شده، به نظر میرسد همچنان جای زیادی برای پیشرفت آن وجود دارد تا حدی که طبق پیشبینیها، انتظار میرود این فناوری زندگی انسان را در سال ۲۰۱۵ تغییر دهد.
خوشبختانه شاخصههای زیستی منحصر بفرد در افراد مختلف کم نیستند. این شاخصهها میتوانند با هم ترکیب شده و تصویری غیرقابل جعل از شما بسازند. اگرچه احتمالاً از لیستی که در ادامه خواهیم دید با تعدادی از آنها از جمله بکارگیری اثر انگشت، صدا و شبکیه چشم برای تشخیص هویت آشنا هستید، اما حدس میزنم دیدن تعدادی از این روشهای بیومتریک تشخیص هویت شما را شگفت زده کنند.
گوش
شکل گوش شما مانند اثر انگشت شما منحصر بفرد است. هیچ دو گوشی حتی دو گوش یک انسان یک شکل نیستند. استارتآپی به نام Descartes Biometrics اپلیکیشنی طراحی کرده است که میتواند کاربران را براساس شیوهای که گوشی را روی گوش و گونهشان قرار میدهند شناسایی کند.
قلب
شنیدهایم که "قلبت همیشه حقیقت را میگوید" پس دور از انتظار نیست که ببینیم روشی برای تشخیص هویت ما بهکمک قلبمان بهوجود بیاید. Nymi یک مچبند است که با ثبت ضربان قلب از طریق سیگنالهای الکتریکی یا به اصطلاح الکتروکاردیوگرام، هویت فرد را تشخیص میدهد؛ بنابراین این قابلیت وجود دارد که از Nymi به عنوان مجوز ورود به ابزارهای دیگر از جمله گوشیهای هوشمند یا کامپیوترها استفاده شود. اگرچه تاکنون استفاده از الکتروکاردیوگرام جهت تشخیص هویت نسبت به اثر انگشت و شبکیه چشم کمتر مورد استفاده قرار گرفته، اما با ورود دستگاههای هوشمند کنونی به بازار که قابلیت ثبت تمام فعالیتهای قلب را دارند استفاده گسترده از این روش تشخیص هویت در آینده نزدیک، دور از تصور نیست
شیوه نشستن
طرز نشستن شما میتواند به عنوان یک روش تشخیص هویت مورد استفاده قرار گیرد. یک تیم از محققان طرح اولیهای از یک صندلی اتوموبیل ساختهاند که میتواند بگوید که چه کسی بر روی آن نشسته است. مزیت این اختراع نهتنها اطمینان از این است که فقط شما یا افراد خانوادهتان اجازه روشن کردن اتوموبیلتان را دارید، بلکه یک کاربرد بسیار مهم آن تنظیم شدن صندلی، آینه و خلاصه همه ترجیحات شخصی شما به محض نشستنتان بر صندلی اتوموبیل است.
حرکت چشم
پیش از این شیوههای تشخیص هویت به کمک شبکیه یا عنبیه چشم بکار گرفته شدهاند، اما یک شرکت تحقیقاتی به تازگی قصد دارد از حرکات منحصر بفرد چشم افراد برای تشخیص هویتشان استفاده کند. به نظر میرسد که ما در زمان انجام کارهای خاص مثلا دنبال کردن یک آیکون بر صفحه نمایش، چشمهایمان را با الگوی قابل پیشبینیای حرکت میدهیم. مزیت بزرگ این روش این است که فریب دادن آن بسیار بسیار سخت است، چون نیاز به یک پاسخ لحظهای به هر تحریک دارد و مانند اثر انگشت یک خاصیت ایستا نیست. از طرفی پیادهسازی این روش نسبتاٌ ساده است. البته ایراد این روش هم میتواند این باشد که نیاز به ارتباط چشمی دارد که مثلا برای استفاده در هنگام رانندگی مناسب نیست، در حالی که استفاده از اثر انگشت در این مواقع راحتتر است.
بینی
بینی نهتنها در کار بوییدن به شما کمک میکند بلکه محققان بریتانیایی به تازگی کشف کردهاند که روشی مناسب برای تشخیص هویت شما نیز ارائه میدهد. بینی افراد هم مانند گوشهایشان متمایز است و با افراد دیگر اشتباه گرفته نمیشود. بینی هر شخص به یکی از شش دستهبندی انواع بینی تعلق دارد. تشخیص بینی هم ساده است، اما مشکل اینجاست که تغییر دادن بینی به سختی تغییر دادن مثلا چشم نیست!
رگهای دست
اگرچه استفاده از اثر انگشت یک شیوه بسیار رایج این روزها برای تشخیص هویت است، اما اعتماد کردن زیاد از حد به آنها خیلی صحیح نیست. اول اینکه کپی کردن آنها سخت نیست، ثانیا اگر کسی برای ورود به اکانت شما زیاد از حد جدی باشد ممکن است به فکر قطع کردن انگشت شما بیفتد. از طرف دیگر روش تطبیق رگها هم با انگشت یا کف دست ممکن است، اما مزایای اضافهای دارد از جمله اینکه رگها حداقل باید مربوط به بدن یک انسان زنده باشند و از طرفی کپی کردن آنها بسیار سخت است.
تست استشمام
رایحه بدن هر شخص میتواند برای شناسایی او استفاده شود. محققان دانشگاه پلیتکنیک مادرید بر روی این تحقیق کردهاند که چگونه رایحه بدن افراد مختلف با هم متفاوت است و یک بینی مصنوعی ساختهاند که میتواند دو شخص را با توجه به رایحه بدنشان از هم تشخیص دهد. اگرچه این تکنولوژی روزهای اولیه حیات خود را طی میکند، اما قادر است رایحه کرم دست را تفکیک کند و یا تغییرات رایحه بدن بدلیل رژیم یا بیماری را بفهمد. البته اختراع تیم دانشگاه مادرید هنوز ۱۰ درصد خطا دارد.
منبع: پزشک
ارسال نظر