گوناگون

چرا برخی اندام‌های بدن تجدید پذیر هستند؟

چرا برخی اندام‌های بدن تجدید پذیر هستند؟

پارسینه: بازسازی یک فرآیند تجدید، ترمیم و رشد است که باعث می‌شود برخی اندام‌ها پس از آسیب دیدن خود را ترمیم کنند.

شاید به ذهن شما نیز این پرسش رسیده باشد که چرا برخی از اندام‌های بدن تجدیدپذیر و برخی این چنین نیستند. دانشمندان مدتهاست در تلاش هستند تا پاسخی را برای این پرسش بیابند. اما خبر خوب آن است که پس از سال‌ها تحقیق، اکنون ما اطلاعاتی در خصوص مکانیسم این مسئله در اختیار داریم.

سلول چیست؟

شما احتمالا می‌دانید بدن از سلول‌ها تشکیل شده است؛ سلول‌هایی که گاهی ما آن‌ها را «آجر‌های ساختمان زندگی» می‌نامیم. طبیعت، هر بخشی از بدن ما را با سلول‌ها می‌سازد. به بیانی دیگر، اگر شما با قطعات اسباب بازی لگو بازی کرده باشید، سلول‌ها نیز به مانند قطعات لگو هستند.

به مانند قطعات لگو، سلول‌ها نیز دارای اشکال و رنگ‌های متفاوتی هستند و می‌توانند کار‌های مختلفی را انجام دهند. بدن از سلول‌ها تشکیل شده است. پوست شما از سلول‌های مختلف تشکیل شده است. برای مثال، برخی از سلولها، موی شما را شکل می‌دهند و برخی از آن‌ها جای زخم را به هنگام بریدگی درست می‌کنند.

اگرچه خون شما از سلول‌های متفاوتی تشکیل شده اند، اما سلول‌های قرمز خون که به گلبول قرمز مشهورند، خون شما را به رنگ قرمز در می‌آورند.

برخی سلول‌های ویژه در بدن ما وجود دارد که می‌توانند تکثیر شوند. این سلول‌های ویژه می‌توانند به سلول‌های دیگری تبدیل شوند. نام آنها «سلول‌های بنیادی» است که کلید فرآیند بازتولید اندام‌های ما هستند.

کدام اندام بدن می‌تواند خود را باز تولید کند؟

بازسازی زمانی است که اندام‌های بدن پس از آسیب دیدن خود را ترمیم کنند. اندام‌های بدن در صورتی که ما زخمی شویم و یا به شدت بیمار شویم، ممکن است آسیب ببینند.

بزرگترین اندام بدن پوست است و اندام‌هایی شبیه پوست نیاز به بازسازی منظم دارند. سلول‌های بنیادی پوست، زمانی که سلول‌های قدیمی از بین می‌روند، سلول‌های جدیدی تولید می‌کنند.

کبد ما نیز دربازسازی خوب عمل می‌کند؛ چرا که می‌تواند سلول‌های جدیدی تولید کند. سلول‌های کبد «هپاتوسیت» نامیده می‌شوند. زمانی که کبد آسیب می‌بیند، هپاتوسیت شروع به تکثیر می‌کند؛ بنابراین می‌تواند گفت که هپاتوسیت به مانند سلول‌های بنیادی عمل می‌کند.

روده مثال دیگری از اندامی است که می‌تواند خود را باز تولید کند. روده‌های ما به طور مداوم خودشان را بازسازی می‌کنند؛ حتی زمانی که ما کاملا سالم هستیم نیز این امر اتفاق می‌افتد. روده‌ها در طول هضم غذا، سلول از دست می‌دهند؛ اما سلول‌های بنیادی در روده، به منظور آنکه کارکرد این اندام حیاتی را به درستی نگاه دارند، تکثیر می‌شوند.

مغز به واقع نمی‌تواند خود را به شکلی مؤثر بازسازی کند؛ چرا که زمانی که مغز آسیب می‌بیند، سلولهایش به سختی می‌توانند سلول‌های جدیدی تولید کنند. این بدان دلیل است که مغز سلول‌های ویژه و یا بنیادی اندکی دارد.

در طول سال‌های گذشته ما چندین منطقه از مغز را کشف کرده ایم که می‌توانند بازسازی شود؛ اما هنوز تحقیقات بیشتری نیاز است تا بفهمیم این چطور کار می‌کند.

اما یک مسئله را به خوبی می‌دانیم و آن این است که مغز زمانی که ما جوان هستیم؛ بهتر خود را بازسازی می‌کند و هرچه ما پیرتر می‌شویم، این توانایی کاهش می‌یابد.

منبع: باشگاه خبرنگاران

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار