آیا شما هم علائم این بیماری نوظهور را دارید؟
پارسینه: بسیاری از ما دانسته یا نادانسته از بیماری «موبوفوبیا» رنج می بریم. البته شاید خودمان از این بیماری رنج نبریم ولی اطرافیان ما از اینکه با یک فرد «معتاد به تلفن همراه» زندگی می کنند رنج می برند.
این روزها تلفن همراه پاره تن بسیاری از ماست. عضوی که نه تنها جداشدنی بلکه دور شدنی هم نیست. وسیله ای کوچک که تمام جنبه های زندگی ما را در بر می گیرد. تحقیقات نشان می دهد که حدود ۸۷ درصد از جمعیت کل جهان از این وسیله ارتباطی استفاده می کنند. این وسیله ارتباطی این روزها ناقل بیماری خطرناکی است.
موبوفوبیا چیست؟
«موبوفوبیا» (Mobophobia) به معنای بروز استرس و اضطراب شدید به هنگام نداشتن آنتن، قطع تماس، قطع ارتباط با اینترنت، تمام شدن شارژ باتری و از همه بدتر جا گذاشتن یا گم کردن تلفن همراه است. همچنین از این بیماری با نام «نوموفوبیا» (nomophobia) یا (No-Mobile-Phone phobia) به معنای «ترس نبود تلفن همراه» یاد می شود.
چند درصد ما به موبوفوبیا گرفتاریم؟
تحقیقات نشان می دهد که حدود ۸۰ درصد از مردم به اشتباه حس می کنند که گوشی آنها در جیب می لرزد و ۳۰ درصد به اشتباه حس می کنند که گوشی آنها زنگ می زند. ۸۰ درصد از افراد بین ۱۸ تا ۲۴ سال شب با گوشی می خوابند و یا والدینی که تمایل بیشتری به استفاده از تلفن همراه دارند بیشتر در ارتباط با فرزندانشان دچار مشکل می شوند. همه اینا بخش هایی از این بیماری فراگیر است.
یک فرد عادی به طور معمول در شبانه روز حدود ۱۱۰ بار گوشی خود را چک می کند در حالی که فرد مبتلا به موبوفوبیا حدود ۹۰۰ بار در شبانه روز این کار را می کند. اگر می خواهید از عمق پیشرفت این بیماری مطلع شوید باید بدانید که ۹۵ درصد از مردم ساعات قبل خواب را مشغول پیامک زدن یا جست و جو در اینترنت هستند. و یا از هر چهار نفر یک نفر به هنگام خواب گوشی خود را در حالت سکوت نمی گذارد.
طبق تحقیقات صورت گرفته از هر دو نفر یک نفر اگر نصف شب بدون هیچ دلیلی از خواب بیدار شوند اول به سراغ گوشی می روند و آن را چک می کنند.
شما علائم مونوفوبیا را دارید؟
موبوفوبیا زمانی رخ می دهد که فرد نسبت به از دست دادن گوشی خود دچار ترس شود. از آنجا که این ابراز دربردارنده اطلاعات شخصی از قبیل عکس، پیام، صوت و ... است انتشار عمومی این موارد جایی بس نگرانی هم دارد. «تکنو استرس» یا ترس و اضطراب از ارتباط رو در رو با شخص دیگر به دلیل استفاده بیش از حد از ابزارهای ارتباطی، حالتی از اضطراب است که سرانجام منجر به انزواء و افسردگی فرد می شود. «رینگ ژایتی» یا اضطراب ناشی از شنیدن صدای زنگ حالتی دیگر از اضطراب است که باعث می شود شما مرتب به صفحه گوشی خود نگاه کنید تا هیچ تماس، پیام، هشدار و هیچ اتفاق تازه ای بر روی گوشی خود را از دست ندهید. از نشانه های وابستگی به تلفن همراه می توان به استفاده مکرر از تلفن همراه برای از بین بردن حس ناراحتی، غم و اندوه و استرس نام برد.
از علائم شاخص این بیماری ها اضطراب، تغییرات تنفسی، لرزش، عرق کردن، آشفتگی، سردرگمی و افزایش ضربان قلب است. و البته از علائم عاطفی این بیماری می توان به افسردگی، وحشت، ترس، وابستگی، اعتمادبهنفس
علل، علائم، راه انتقال و پیشگیری از بیماری نوظهور « مرس» (mers)
علل، علائم، راه انتقال و پیشگیری از بیماری نوظهور « مرس» (mers)
علل، علائم، راه انتقال و پیشگیری از بیماری نوظهور « مرس» (mers)
- کورونا ویروس جدید چیست؟
کورونا ویروس ها نوعی ویروس هستند که باعث سرماخوردگی معمولی در انسان می شوند اما برخی از آنها مانند سارس می توانند باعث بیماری تنفسی شدیدتر و گاهی مرگ بیمار شوند. کورونا ویروس « مرس» (mers) برای اولین بار در عربستان شناخته شد و هرچند در بسیاری از افراد باعث بروز علائم شبیه بیماری آنفلونزا (تب، سرفه بدن درد و گاهی اسهال) می شود، در گروهی از بیماران نیز (مانند سالمندان) ممکن است باعث بروز بیماری شدیدتر تنفسی و بستری در بیمارستان شود.
- چه کسانی بیشتر در خطرند؟
در کسانی که سابقه بیماری مزمن (مانند بیماری تنفسی، قلبی، کبدی یا کلیوی) داشته اند یا به هردلیلی سیستم دفاعی بدنشان ضعیف شده است (مانند دیابت یا درمان های دارویی ضعیف کننده ایمنی بدن) افراد جوان که تغذیه سالم دارند و از سلامت کافی جسمی بهتری برخوردارند، در صورت عفونت به این ویروس، معمولاً بیماری خفیف تری را تجربه می کنند.
- علائم بیماری؟
تب، سرفه، اسهال و تنگی نفس از رایج ترین علائم بیماری « مرس» هستند.
- راه انتقال بیماری مرس چیست؟
راه انتقال دقیق این ویروس مشخص نشده است اما بنظر می رسد از راه قطره های تنفسی و ترشحات بدن قابل انتقال باشد. همچنین احتمال می رود تماس با بزاق و ترشحات بدن شتر و مصرف شیر غیرپاستوریزه این حیوان باعث بیماری شود.
- توصیه برای پیشگیری از مرس؟
درحال حاضر کورونا ویروس جدید واکسن و درمان قطعی دارویی ندارد و در موارد شدید بیماری، درمان حمایتی در بیمارستان انجام می شود اما برای پیشگیری از آن باید به توصیه های زیر توجه کرد:
· رعایت اصول بهداشت فردی شامل شستن صحیح دست ها به دفعات (مخصوصاً قبل از تماس دست با چشم و قبل از غذاخوردن) و رعایت فاصله (حداقل یک متر) با فرد بیماری که سرفه می کند در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر است.
· مسافرانی که به کشورهای عربی مانند امارات متحده عربی، عمان، قطر، اردن و مخصوصاً زائرانی که به عربستان مسافرت می کنند باید از خرید و مصرف مواد غذایی و آشامیدنی غیر مطمئن از دست فروشان خودداری و از مصرف شیر غیر پاستوریزه شتر پرهیز کنند.
· واگیری فرد به فرد در بیماری مرس به مراتب از بیماری آنفلونزا و سرماخوردگی کمتر است اما در تماس های نزدیک خانگی و بیمارستانی ممکن است به افراد دیگر منتقل شود از این رو رعایت بهداشت فردی توصیه می شود.
· کارکنان بیمارستان باید علاوه بر دقت در شستن دست ها از ماسک و دستکش نیز استفاده کنند و از تماس دست آلوده به چشم، دهان و بینی خودداری شود باید در موقع سرفه از دستمال استفاده شود و درصورتیکه دستمال هنگام سرفه در دسترس نیست از آستین لباس در ناحیه آرنج می توان استفاده کرد.
· دست ها با آب و صابون یا محلول های الکلی پاک کننده دست شسته شود.
- هشدار؟
در صورتیکه فردی بعد از بازگشت از عربستان یا کشورهای عربی سواحل خلیج فارس به ایران دچار تب و علائم تنفسی یا اسهال شده به او توصیه کنید ضمن رعایت بهداشت فردی و استفاده از ماسک حتماً به پزشک مراجعه کند و به نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمانی اطلاع دهید
پرفسور مونوفوبیا،نه مرس