گوناگون

مهندسي معکوس جورج سورس!

مردم سالاری: شبکه‌هاي اجتماعي در طول يک دهه گذشته به نوعي انقلاب در تعاملات انساني با تحقق روياي دهکده جهاني، ايجاد کردند. انسان‌ها فارغ از مرزهاي سياسي و جغرافيايي با يکديگر همسايه شدند. در ايران اسلامي متاسفانه به پديده شبکه‌هاي اجتماعي با ديده يک تهديد نگريسته شده است در حالي که شبکه‌هاي اجتماعي بهترين فرصت براي خلق موقعيت‌هاي استراتژيک در هر کشوري براي مقاصد پسنديده است.

در انتخابات رياست جمهوري سال 1384 براي اولين‌بار استفاده از شبکه‌هاي اجتماعي در دنياي سياست نمود پيدا کرد ولي در جريان انتخابات رياست جمهوري سال 1388 و التهاب سياسي پس از آن شبکه‌هاي اجتماعي به ميدان نبرد طرفين تبديل شد و در نهايت غالب شبکه‌هاي اجتماعي نظير فيس‌بوک، توييتر از دسترس خارج شدند. در آن زمان بحث انقلاب‌هاي رنگي و بنياد جورج سورس به سوژه‌اي داغ تبديل شد و البته موضوع چمدان‌هاي دلار که هرگز راست يا دروغ بودن آنها مشخص نشد.

علي‌رغم فيلترينگ فيس‌بوک عضويت ايراني‌ها در اين شبکه اجتماعي ادامه پيدا کرد تا جايي که بحث جرم عضويت در فيس‌بوک مطرح شد که هرگز اين موضوع به عنوان يک جرم تلقي نشد، اگرچه همانند هرموضوع ديگر مسووليت کيفري براي آن مطرح شد.

با آرام شدن فضاي سياسي ايران و در انتخابات مجلس شوراي اسلامي در اسفند سال 1390 استفاده برخي از کانديداها از فيس بوک تکرار شد. در سال‌هاي بعد از آن برخي از نمايندگان مجلس صفحات فيس‌بوکي ايجاد کردند و در نهايت صفحه‌اي با نام khamenei.ir منتسب به سايت پايگاه اطلاع‌رساني مقام معظم رهبري ايجاد شد. همزمان با شکل‌گيري ستادهاي انتخاباتي رياست جمهوري يازدهم، کمپين‌هاي دعوت از چهره‌هاي شاخص براي حضور در انتخابات شکل گرفت؛ در اين رقابت فيس‌بوکي همه آمده بودند از چپ چپ تا راست راست. در طول رقابت‌هاي انتخاباتي هواداران کانديداها جبهه‌بندي‌هاي خاصي را شکل دادند البته خوشبختانه تجربه‌هاي تلخ گذشته تکرار نشد و کمپين‌هاي منتسب به کانديداهاي مختلف اخلاق و قوانين انتخاباتي را رعايت کردند. پس از روي کار آمدن دولت يازدهم؛ صفحه شخصي دکتر محمدجواد ظريف، به عنوان اولين وزير دولت در فيس‌بوک خبرساز شد.

ديپلمات ارشد جمهوري اسلامي ايران بدون واسطه مردم ايران و جهان را مخاطب خود قرار داد و گفتمان ديپلماتيک تهران را تبيين کرد. به پيروي از ظريف برخي مقامات وزارت خارجه و برخي وزرا هم صفحات فيس‌بوک راه‌اندازي‌ کردند. رخداد پسنديده‌اي که خيلي پيش‌تر توسط مقامات ايراني بايد انجام مي‌شد. در غالب کشورهاي توسعه‌يافته جهان مقامات با شبکه‌هاي اجتماعي پيوندهاي درهم تنيده‌اي دارند زيرا آنها از هدايت افکار عمومي براي رسيدن به مقاصد خود بهره مي‌برند. در نگاه آنها پيام‌هاي شبکه‌هاي اجتماعي به دليل صميميت با ملت تاثيرگذارتر از بيانيه‌ها و خبرهاي کسل‌کننده رسانه‌ها است. در ايران اسلامي و سيستم‌هاي عريض و طويل وزارتخانه‌ها و نهادها حضور شبکه‌هاي اجتماعي به عنوان قسمتي از روابط عمومي‌ها مي‌تواند به تحقق هر چه بهتر مردم‌سالاري ديني و ارتباط بي‌واسطه به مردم کمک کند.

در طول جنگ تحميلي و سال‌هاي تحريم، مهندسي معکوس، شاه کليد مقابله با فشارهاي اقتصادي و تکنولوژيک بر ايران بود. حال چرا نبايد مهندسي معکوس در هدايت افکار عمومي در خدمت منافع تهران قرار گيرد؟

فيلترينگ شبکه‌هاي اجتماعي و برخورد قهري تنها پاک کردن صورت مساله‌اي است که پاسخ آن را درتقابل رسانه‌هاي فارسي زبان خارج‌نشين مقابل رسانه ملي مي‌توان جستجو کرد. بايد باورداشت که شبکه‌هاي اجتماعي بيش‌از آن يک تهديد با استراتژي انقلاب مخملي باشد يک فرصت براي توسعه و پيشرفت در زمينه‌هاي گوناگون اجتماعي است. مخاطب قرار دادن دختر يک مقام ارشد ايالات متحده، ظرف چند روز گذشته به محل بحث تبديل شده است که در چند نقطه جاي تامل دارد. بحث سوژه افسانه هولوکاست در بدترين زمان ممکن توسط رئيس‌جمهوري پيشين ايران مطرح شد. در روزهايي که اجماع جهاني عليه جنايات رژيم صهيونيستي در جريان تهاجم به غزه ايجاد شده بود رسانه‌هاي نزديک به تل‌آويو با تمسک به موضع‌گيري آقاي احمدي‌نژاد و مظلوم‌نمايي سعي بر توجيه کشتار 1434 فلسطيني در جريان عمليات سرب گداخته داشتند. آنها با بزرگداشت هولوکاست افسانه‌، هولوکاست حقيقي را منکر شدند.

براساس يک اصل منطقي، بيان يک حرف حق به نحو نامطلوب آن را ناحق جلوه مي‌کند، اتفاقي که به واسطه ادبيات خاص دولت پيشين حاصل شده بود. البته اسناد ويکي‌ليکس هم حرف‌هاي جالبي دارند؛ براساس اسناد محرمانه فاش شده، بعضي مقامات غربي از موضع‌گيري تهران خرسند بوده‌اند.

اگرچه در جريان جنگ جهاني دوم، انسان‌هاي بي‌گناه فراواني از جمله يهوديان توسط نيروهاي آدولف هيتلر کشته شده‌اند يا در کوره‌هاي آدم‌سوزي، زنده‌زنده سوزانده‌ شده‌اند، فجايعي که همانند تمام کشتارهاي جنگ ويتنام، بوسني و امثال آن محکوم است اما در تعداد کشته‌شدگان آشوويتس ترديد وجود دارد.

جمهوري اسلامي در طول حيات خود براي همه افراد پيرو اديان الهي حقوق يکسان قائل بوده است، موضوعي که در متن قانون اساسي در اصل 13 به صراحت بيان شده است. اين مهم در تعامل تهران با مردم جهان نيز نمود داشته است؛ پس تبريک سال نو يهودي را امر جديد يا خارج عرفي نمي‌توان قلمداد کرد.

ادبيات دکتر ظريف نشانگر تغيير ديپلماسي ايران است. موضوعي که باعث خشم و واکنش هيستريک مقامات تل‌آويو از جمله بنيامين نتانياهو شده است. عرق سرد پيشاني نخست‌وزير اسرائيل مي‌تواند آبي باشد بر آتش منتقداني که با نگاه حزبي همه مسائل و منافع ملي را مي‌نگرند. مقامات دولت همانطور که رئيس‌جمهوري يازدهم گفت مي‌‌دانند هرگونه تخطي از اصول جمهوري اسلامي بهايي سنگين دارد؛ پس بايد به ادبيات متفاوت دستگاه ديپلماسي زمان داد تا معادلات به هم ريخته غرب را به نفع ايران تغيير دهند.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد