یادداشت فیس بوکی مجری گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲ درباره مذاکرات آتی
پارسینه - حسین عابدنی در صفحه فیس بوک خود نوشت: براي انجام تشريفات مربوط به گرفتن رواديد روز پنجشنبه به سفارت سوييس در تهران رفتم تا زمينه سفرم براي پوشش خبري مذاکرات ايران با 1+5 فراهم شود. مذاکرات هسته اي قرار است روز سه شنبه و چهارشنبه در ژنو برگزار شود.
اين نخستين نشست پس از انتقال مسووليت پرونده هسته اي از شوراي عالي امنيت ملي به وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي است که البته تفاوت هاي ديگري هم با نشست هاي قبلي دارد..
1-تيم مذاکره کننده ايراني تغيير کرده است. دکتر عباس عراقچي دست کم بر اسااس اطلاعات من تنها فردي است که فصل مشترک نشست هاي پيشين و نشست ژنو است.
2-لحن پيش از برگزاري نشست تغيير کرده است. فضاي ديپلماسي و رسانه اي پس از ديدار وزيران خارجه کشورهاي 1+5 بويژه 4 کشور غربي با دکتر ظريف در نيويورک ، نسبت به قبل متفاوت با گرايش مثبت شد.
3-گزينه ها روي ميز تغيير کرده است. دکتر ظريف دربرنامه گفتگوي ويژه گفت : پيشنهادهاي قبلي (1+5)به تاريخ پيوسته است. ما فکر می کنیم مذاکره برای مذاکره اعتماد سوز است و اگر می خواهیم اعتماد ایجاد کنیم باید به راه حل برسیم و فکر میکنم خانم اشتون نیز این مسئله را قبول دارد .
4- رييس جمهور مجمع عمومي گفت : جمهوری اسلامی ایران ضمن پافشاری بر اعمال حقوق خود (پذیرش اعمال حق غنی سازی و سایر حقوق هسته ای در خاک ایران ) و ضرورت احترام و همکاری بین المللی در اعمال این حقوق، آماده گفتگوهای بدون تأخیر برای اعتمادسازی متقابل و رفع دو سویه ابهامات از طریق شفافیت کامل می باشد. اماده شفاف سازي بيشتر براي بر طرف کردن نگراني ها ست.
5-تعيين مکان نشست 1+5 در دورهاي پيشين که در شهرهاي استانبول ، بغداد ، مسکو ، و الماتي برگزار شد ، محل مناقشه بود که مدتي بر سر تعيين ان گفتگو مي شد که در اين مرحله چنين نشد.
6-خبرنگاران در دورهاي پيشين هر کدام از مسيري راهي محل مذاکرات مي شدند که بعضا سبب ناهماهنگي هايي مي شد. مثلا براي رسيدن به الماتي قزاقستان ، برخي از طريق دبي امارات ، برخي از طريق دوحه قطر ، برخي از طريق استانبول ترکيه و و شماري هم از طريق پرواز مستقيم تهران - الماتي مي رفتند. برگشت هم همين وضعيت را داشت. دکتر ظريف در اين مرحله وعده کرده است اعضاي هيات مذاکره کننده و خبرنگاران با يک هواپيما اعزام خواهند شد.
7-رييس جمهور دکتر روحاني ابراز اميدواري کرده است : مسئله هسته اي در يک دوره نه چندان زياد حل و فصل شود. اگر اراده کافي در دو طرف وجود داشته باشد که البته اين اراده در ايران وجود دارد.
8-رهبرمعظم انقلاب اسلامي از حرکت ديپلماتيک نوين دولت تدبير و اميد حمايت کرده اند و از ديگر سو وجود اجماع داخلي هم ، پشتوانه معنوي ديپلمات هاي ايراني بر سر ميز مذاکره محسوب شود که انتظار مي رود در نتيجه کار موثر باشد.
9- مذاکرات همزمان است با روزهاي عرفه و عيدقربان که ان شاالله براي هموطنان عزيز خوش يمن باشد. طبعا مذاکره امري پيچيده و سخت هست که همگان مي دانند نياز به حرکت گام به گام است. ايراني ها هم مبتکر بازي شطرنجند و هم فرش بافان مشهوري در عالم . براي کسب نتيجه مطلوب در هر دو رشته ، فکر ، طرح و صبر نقشي اسااسي دارد .مذاکرات ديپلماتيک هم از اين سنخ است.
عالی