گوناگون

تحلیل فرزند صفارهرندی درباره توافق ژنو

پارسینه: سجاد صفارهرندی، فرزند وزیر ارشاد دولت نهم در تحلیلی درباره توافق ژنو نوشت:

در جهانی که به تعبیر ژان بودریار «فرا واقعیت» (hyper-reality) بر واقعیت سیطره یافته، کپی از اصل مهم­تر شده و بازنمایی حقیقت بخشی از فرآیند ساختن حقیقت است، چرا نباید مسئولان دولت جمهوری اسلامی از توافقنامۀ اخیر به عنوان یک پیروزی تاریخ‌ساز یاد کنند؟ اگر از سویۀ افراطی موجود در سخن بودریار (که چنان که می­ دانیم جنگ اول خلیج فارس را اساساً جنگی رسانه ساخته می­ دانست که در واقعیت رخ نداده است!) بگذریم می­ توان بصیرت درست موجود در آن را به چنگ آورد. در جهان محاصره شده توسط رسانه و بازنمایی­‌های رسانه­‌ای اینکه واقعیت دقیقاً و فی‌نفسه چیست، نه اینکه مهم نباشد، اما اهمیت انحصاری ندارد. بلکه درست به همان اندازه، بازنمایی که از آن واقعیت صورت می­ گیرد مهم است. اگر شما در حقیقت امر هم برنده باشید ولی این پیروزی بازنموده نشود، شما پیروز نشده اید.

فلذا اعلام پیروزی و موفقیت در مذاکرات ژنو و بازنمایی رسانه­‌ای آن ادامۀ نبردی است که در میز مذاکره جریان داشته است. از این جهت، نه فقط قابل درک که حتی ضروری و لازم هم هست. در مقطع فعلی، هیچ کاری غیرهوشمندانه‌تر از این نیست که با برجسته ساختن محورهایی خاص از قبیل امتیازاتی که داده شده و امثال آن، بازنمایی مبتنی بر مصالح ملی را مخدوش کنیم. سکوت و صبر و انتظار حتماً انتخاب هوشمندانه‌تری است. اما هوشمندانه‌تر از همه اینها، همراهی و «همنوایی مشروط » است. این گزینه­‌ای است که حکیم­‌ترین و زیرک­‌ترین سیاستمرد روزگار ما برگزیده است.

اما در عین حال، دولتمردان ایرانی نیز باید متذکر این باشند که خود مدهوش و مفتون این فرا واقعیتی که به درستی در حال بر ساختن آن هستند، نشوند. اگر آنان خود نیز این فراواقعیت را با واقعیت خلط کنند، در این کارزار کارشان زار خواهد بود. از منظر واقعگرایانه توافق اخیر، نه پیروزی بزرگ بلکه مرحلۀ مقدماتی عملیاتی دشوار است که در صورت مدیریت و مقاومت مناسب می­ تواند به پیروزی بزرگ منتهی شود. این واقعیت است که در توافق ژنو برای نخستین بار از سوی قدرت­های مستکبر (و لو به طور تلویحی) حق ایران در غنی سازی مورد پذیرش قرار گرفته، مسیری برای حل نهایی موضوع تعریف شده و بخشی (و لو اندک) از تحریم­ها معلق شده، اما این هم بخش دیگری از واقعیت است که عقب‌نشینی­‌هایی از برخی حقوق و دستاوردهای ملی صورت گرفته است. عقب‌نشینی لزوماً شکست نیست و می ­تواند بخشی از یک طرح عملیاتی باشد. مشروط به اینکه درک دقیق و درستی از طرح و نقشه و الزامات آن در هر مقطع وجود داشته باشد.

در مجموع آنچه که روشن است اینکه یک سال پیش‌رو و روند تحولات بعدی نشان خواهد داد که ثمرات و نتایج نهایی این طرح عملیاتی چه بوده است. در این فضای مبهم، واکنش هیجان‌زده و عاطفی چه در حمایت و چه در مخالفت، خصوصاً وقتی با بی‌توجهی به اهداف و منافع ملی همراه شود، مضر و بی‌حاصل است.

منبع: طلوع

ارسال نظر

  • ناشناس

    اين منطقي ترين اظهار نظري بود كه تا كنون دربارخ توافق ژنو مطالعه كرده بودم.

  • سرباز صفر نظام

    پسر جان کسی از شما خواسته بود اظهار نظر کنی یا چون پسر هرندی هستی به خود اجازه دادی چنین کاری کنی ، به هر حال من در این متن چاپلوسی برای دوطرف فراوان دیدم ، پدرت اینگونه نبود سعی کن اصالت خود را حفظ کنی .

  • ناشناس

    همه کارشناس شده اند.

  • ناشناس

    آقازاده ها وارد مي شوند!!!!

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار