تهران گردی با طعم گلایه های نان و نانوا
پارسینه: پیرزن با پشتی خمیده و دستانی لرزان دو نان سنگگ را به دست گرفته و زیر لب گلایه می کند:" دو تا سنکک 2000 تومان.مگر ما سر گنج نشسته ایم"، " چه روزگاری است که ما داریم" و....زمزمه هایش را شاید بتوان درد و دل های این روزهای بسیاری از خانوارهای ایرانی دانست که نان قوت غالبشان است و حالا با گرانی اش به درد سر افتاده اند و از دولت و نانوایان گله دارند.
گرانی که از روز دهم آذر ماه با جواب بله دولتی ها به گرانی 30 درصدی نان رقم خورد و حالا به گفته مردم و بنا بر گزارش های میدانی پارسینه، میزان گرانی ها بیشتراست از آنچه که دولت اعلام کرده است و هر چه می گذرد گلایه های نانی مردم شدت می گیرد.
در واقع ، کافی است گشتی در نانوایی های محلات مختلف تهران زد تا از قیمت های متفاوت نان انگشت به دهان ماند! انگار نه انگار که نان در یک شهر و با یک تعرفه قیمت به فروش می رسد.
وضعیت نان در غرب تهران
صف نانوایی ها در یکی از میادین میوه و تره بار تهران در منطقه شهران شلوغ است . انگار نه انگار که نان گران شده.البته این تره بار سه نانوایی سنگکی، تافتونی و بربری را کنار هم دارد.
به صف شلوغ بربری نزدیک می شوم.روی شیشه نانوایی نوشته شده: بربری خشخاشی 800 تومان و بربری ساده 700 تومان.لطفا سوال نفرمایید.
وارد صف می شوم .مردی از سرمای هوا گله می کند.سر حرف را باز می کنم.می گویم نان هم که گران شد.لبخندی تلخ می زند و می گوید: بگو چه چیزی گران نشده است.
با او همدردی که می کنم خانم پشت سری می گوید: معلوم نیست چرا حقوق کارمندها اضافه نمی شود.اینطورپیش برود نان هم نمی توانیم بخوریم.
از زن درباره کیفیت بربری این نانوایی می پرسم.می گوید: یک روز بماند مثل لاستیک می شود اما خوب ما همین یک بربری فروشی را در این اطراف داریم.
می پرسم نان گران شد کیفیت بهتر نشد؟ می گوید: حالا خودت امتحان کن می فهمی.تازه از حجم نان و خشخاش رویش هم کم شده.
به صف نانوایی تافتونی می روم.پیر مردی با عصا کنارم ایستاده و می گوید: ببین نان ها چقدری شده!این که یک بچه را هم سیر نمی کند.
می پرسم: مگر پیش از این نان این نانوایی چگونه بود؟می گوید: دروغ نگویم دو برابر بود اما حداقل یک هوا از این بزرگتر بود تازه احساس می کنم نان نازک تر هم شده است.
وقتی از نانوا سوال می کنم چرا نانها کوچک شده با عصبانیت جواب می دهد: اندازه چانه ها و قیمت را دولت تعیین کرده ما هم رعایت می کنیم دوست نداری نخر!به این ترتیب است که یک نان تافتون سنتی را 450 تومان می خرم و از صف جدا می شوم.
به نظر می رسد چون در نان تافتون از خشخاش استفاده نمی شود تا بهانه ای برای گرانی نان باشد اندازه ها به طور محسوس کوچک شده اند.
حالا نوبت نانوایی سنگکی است.دختر توی صف می گوید: سنکگ ساده 800 تومن و سنگک خشخاشی 1200 است.از او درباره کیفیت مان می پرسم که می گوید: این سنکگ ماشینی است و و همینطوری هم خمیر است چه برسد به این که بماند و بیات شود.
او ادامه می دهد: باز هم وضع نان های خشخاشی بهتر است .انگار برشته تر می شوند.
وقتی از نانوا در باره نرخ های جدید می پرسم او که نامش محمد است می گوید: والا ما هم راضی به فشار اوردن به مردم نیستیم.بالاخره ما هم عضوی از همین مردمم.خودمان هم نان مصرف می کنیم اما وقتی هزینه گندم و آرد و آب برق و گاز بالا می رود ما هم باید به نوعی این کمبودها را جبران کنیم.
محمد تاکید می کند: همین که اعلام شد نان گران شده قیمت کنجد بالا رفته و دست ما را در حنا گذاشته و من امروز کنجد کیسه ای 50 هزار تومان را 90 هزار تومان خریدم.
شمال و شرق تهران و نرخ نان
در شمال تهران اما گلایه ها از گرانی نان کمتر است و مردم بیشتر ناراضی از کیفیت نان ها هستند.روی شیشه یک نانوایی سنگکی در خیابان پاسداران با حروف درشت درج شده: اندازه نان کوچک شده ، لطفا سوال نفرمایید!اما وقتی در صف می ایستم متوجه می شوم که اندازه نان ها متفاوت است.
وقتی تعجم را ابراز می کنم پسری که در جلوی من ایستاده می گوید: نان در این نانوایی به 3 اندازه است، 800 تومانی، 1000 تومانی و 1200 تومانی.هزینه خشخاش هم جداست!
او به نانی که دست یکی از مشتریها است اشاره می کند و می گوید: ببینید، کنجدی که روی آن پاشیدهاند حتی اندازه یک قاشق هم نیست اما 300 تومان نان را گران تر می کند!
وقتی نوبت به من می رسد از نانوا می پرسم: چرا اندازه نان ها فرق دارد.
او می گوید: با توجه به 30 درصدی که دولت نان را گران کرده و هزینه ها ی ما را جبران نمی کند، چانه های خمیر کوچک تر شده است و ما برای جلب رضایت مشتری نسبت به اندازه چانه های خمیر نان می فروشیم.
می پرسم با گرانی کیفیت اردها تغییر کرده است؟جواب می دهد: نه خواهرم همانی است که بود!
وضعیت یک نان بربری فروشی در تهران پارس هم به همین شکل است.مردم از بی کیفیتی و خمیر بودن نان ها گلایه دارند و از گرانی بی دلیل شاکیند.
شاطر با انصاف در شهر ری
شاطر عباس اما در شهر ری از قدیمی های صنف نانوا هاست .خودش می گوید ، پدرانش هم نانوا بوده اند و در واقع این شغل در خانواده انها موروثی است.
او هم می گوید، به دلیل گرانی نان شرمنده مردم است.
وجه تمایز شاطر عباس اما با دیگر نانواهای تهرانی انصاف اوست که زبانزد محل است.مشتریانش به پارسینه می گویند با گرانی نان نه اندازه ها کوچک کرده نه خشخاش را کم کرده و نانش مثل همیشه با کیفیت است.
در این میان نکته بارز این نانوایی این است که به گفته مردم محل تا 2 روز پیش قیمت ها را گران نکرده بود چرا که ارد ارزان در اختیار داشت.
خود شاطر عباس در این خصوص می گوید: ما حلال و حرام سرمان می شود.خودمان هم نان سر سفره می بریم.
او از گرانی آرد بعد از اعلام قیمت های جدید گله می کند و می گوید: از روز اعلام رسمی افزایش قیمت نان، هر گونی 40 50 کیلویی آرد 10 تا 15 هزارتومان گران شده است.
شاطر عباس همچنین از هزینه گزاف برق و گاز گله دارد و خطاب به دولتی ها می گوید: از دولت محترم می خواهم فکری به حال هزینه های جانبی نانوایی ها کند تا ما شرمنده مردم نشویم.
گمشده مردم ما این دور و زمونه انصاف .یادش بخیر زمان جنگ مردم از نون شبشون واسه رزمنده ها میزدن اما الان .....هرروز باید خدارو شکر کرد که تو امنیت زندگی میکنیم وگرنه اگه خدای نکرده وضع عراق رو داشتیم و قحطی زده میشدیم با این بی انصافی که تو جامعه رشد کرده معلوم نبود چه بلایی سر همدیگه میاوردیم
اينها رو ولش.... چه خبر از ماجراي سياهپوستان در فرگوسن آمريكا؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
بی انصاف نان گران نیست
مزدها را واقعی نمی دهند
کارگر روزی 50 هزار تومان حداقل است
قیمت ها را واقعی کنید تا اینقدر دزدی نباشد
پارسینه جان ! چرا اون گزارشگرو آواره ی کوچه وخیابانِ پایتخت کردی عزیزِبرادر ؟ حتّی خواجه حافظِ شیرازی هم میدونه که باید نان را به نرخِ روز خورد !! کدوم گرونی عزیزِ برادر ؟ گیرم که پلکانی همه چیز گرون میشه که شده !! حتماً حکمتی داره که ازفهم من وشما خارجه !! هیچوقت پا توکفش بُزرگترازخودت نکن !! وگرنه میری اونجا که عرب نی میندازه !! بیا بشین با هم نان وماست اِمونو بخوریم مگه بیکاری عزیزِ برادر ؟؟؟