چرا ظریف به آمریکای لاتین رفت؟
پارسینه: عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم با تحلیل دلایل سفر وزیر امور خارجه به آمریکای لاتین، گفت: هدف از انجام این سفرها این است که در پشت سیاست خارجی منافع جاری و اقتصادی کشور حاصل شود.
نوذر شفیعی در گفتگو با پارسینه اظهار داشت: حسن روحانی رئیس جمهور در تبلیغات ریاست جمهوری خود تاکید داشت که ما سعی خواهیم کرد با دنیا تعامل خوبی داشته باشیم، حال این دنیا منهای رژیم صهیونیستی همه کشورها از جمله آمریکا را هم شامل می شود.
وی با بیان اینکه طی این مدت شاهد بودیم که بخشی از دیپلماسی ما روی اروپا و مجموعه غرب متمرکز شده بود، به سفر وزیر امور خارجه به امریکای لاتین اشاره کرد و گفت: سپس آسیا مورد توجه قرار گرفت و سفرهای دوره ای به مقصد آسیا انجام شد، همچنین خاورمیانه نیز مورد توجه قرار گرفت و بخشی از وقت وزارت امور خارجه صرف مسائل خاورمیانه شده همچنانکه الان هم دارد این وقت صرف می شود.
شفیعی همچنین با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به کشورهای آفریقایی قبل از آمریکای لاتین، یادآور شد: سفر وزیر امور خارجه به آمریکای لاتین بدان معناست که آن سیاست، یعنی تعامل با دنیا همچنان تداوم دارد که البته خود تنظیم این سفرها نشان دهنده اولویتها نیز است.
این عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان داشت: یعنی اروپا جزو اولویتهای مهم ایران و سپس آسیا ، خاورمیانه، آفریقا و آمریکای لاتین نیز در اولویتهای بعدی قرار می گیرند، البته خاورمیانه و آسیا تقریبا در موازات هم پیش می رود.
وی با تاکید بر اینکه در این سفرها هم بیشتر از آنکه مسائل سیاسی مدنظر باشد که البته هست، بیشتر مسائل اقتصادی مورد توجه قرار می گیرد، تصریح کرد: یعنی هدف از انجام این سفرها آن است که در پشت سیاست خارجی منافع جاری و اقتصادی کشور نیز حاصل شود.
شفیعی خاطرنشان کرد: البته یکسری گره هایی هم برجام دارد که سعی می شود از طریق این کشورها آن گره ها هم باز شود، مثلا اگر ما در حوزه مراودات پولی دچار مشکلاتی با بانکهای غربی هستیم می توان با این کشورها در حوزه بانکی تعاملاتی را داشت، چون وابستگی بانکهای این کشورها به بانکهای کشورهای بزرگ کمتر است.
وی با بیان اینکه هر دیپلماسی به دنبال هدفی است و آن هدف ارتقای جایگاه کشورهاست، گفت: اگرچه در همه این سفرها ارتقای جایگاه سیاسی کشور مورد توجه است ولی به نظر می رسد بیش از ارتقای جایگاه سیاسی، ارتقای جایگاه اقتصادی مورد توجه است.
شفیعی افزود: ما کشوری هستیم که تا الان مسائل هایپولوتیک یا به عبارتی مسائل سیاسی امنیتی بیشتر در اولویت کاری مان قرار داشته است، البته الان نه اینکه نسبت به این مسائل بخواهیم بی تفاوت باشیم بلکه اعتقاد داریم یک اولویت سیاسی امنیتی موفق منوط به داشتن پشتوانه قوی اقتصادی است، لذا باید اقتصاد را قوی کرده تا بتوانیم در حوزه سیاسی امنیتی نیز تاثیر گذار باشیم.
وی تاکید کرد: بنابراین اگرچه وزارت امور خارجه باید پیگیر مسائل سیاست خارجی باشد اما عمدتا در حوزه اقتصاد فعال است که این هم به دلیل اهمیت خود موضوع اقتصاد است و هم به دلیل اقتصاد مقاومتی است که الان در دستور کار قرار گرفته است، لذا وزارت امور خارجه هم در حوزه کادر و به ویژه سفرایش سعی می کند که افرادی را انتخاب کند که رویکرد اقتصادی داشته باشند و هم خودش در تحرکات دیپلماتیکی روی مبحث اقتصاد تمرکز خاصی دارد.
شفیعی با بیان اینکه دیپلماسی همواره بستگی به نتایجی دارد که حاصل می شود، تصریح کرد: شخص دکتر ظریف تحرکات قابل تحسینی طی دو یا سه سال گذشته داشته و منافع ملی کشور که شامل جغرافیای ایران به لحاظ افقی و منافع نظام از بالا تا پایین به لحاظ عمودی می شود را به عنوان یک کلیت در نظر گرفت و براساس آن حرکت کرده است.
وی ادامه داد: اما اساسا شرایط کشورمان در ارتباط با محیط بیرونی به گونه ای است که دیپلماسی کند پیش رفته و نتایج دستاوردهای دیپلماسی هم دیر حاصل می شود، یعنی ساختار نظام بین الملل و نظم سیاسی بین المللی کشورهای دیگر را به گونه ای در معذورات قرار می دهد که تعامل با آنها اساسا برای ایران دشوار است و نظم سیاسی آنها را به عدم تعامل وامی دارد.
این عضو سابق کمیسیون امنیت مجلس گفت: حال دیپلماسی باید این مقاومت را بشکند که البته این تلاشها در دست اقدام است که حال در برخی زود جواب می دهد و در برخی دیرتر و در برخی موارد هم دستاورد خوبی دارد و در برخی موارد نیز دستاوردهای آن کم است ولی آنچه مهم است، آن است که دیپلماسی متوقف نیست و نباید گذاشت که متوقف شود، یعنی در بدترین شرایط هم حتی در شرایط جنگی باید دیپلماسی اجازه پیدا کند که کارکردهی های خود را انجام دهد.
این عضو سابق کمیسیون امنیت مجلس گفت: حال دیپلماسی باید این مقاومت را بشکند که البته این تلاشها در دست اقدام است که حال در برخی زود جواب می دهد و در برخی دیرتر و در برخی موارد هم دستاورد خوبی دارد و در برخی موارد نیز دستاوردهای آن کم است ولی آنچه مهم است، آن است که دیپلماسی متوقف نیست و نباید گذاشت که متوقف شود، یعنی در بدترین شرایط هم حتی در شرایط جنگی باید دیپلماسی اجازه پیدا کند که کارکردهی های خود را انجام دهد.
ایران اسلامی باید در آمریکای جنوبی نفوذ کند
ما میخوایم انقلاب مونو تو امریکا جنوبی گسترش بدیم و همه کشورهای اونجا رو شیعه مذهب و جمهوری اسلامی کنیم
چطور اون موقع که احمدی نژاد آفریقا و آمریکای لاتین می رفت، انتقاد میکردین که لزومی نداره. حالا رفتن ظریف لازم شد؟!!!