گوناگون

مخالفت استکبار با برگزاری یک نشست مهم!

پارسینه: اینکه نزدیک به چهل سال از صدور بیانیه تبدیل خاورمیانه به منطقه بدون سلاح هسته ای گذشته است، برای اجرایی کردن آن هیچ گام مثبتی برداشته نشده و این در حالی است که به سبب وقوع برخی تحولات اساسی در منطقه، حساسیت ها بسیار افزایش یافته است.

ابعاد اهمیت غرب آسیا (خاورمیانه) موجب شده تا این منطقه، همیشه و در برهه های مختلف بیشتر مورد توجه کشورهای منطقه و فرامنطقه قرار گیرد. پس از افشای اخباری دال بر اینکه رژیم صهیونیستی دارای کلاهک های هسته ای است، نگرانی عمیقی بر کشورهای منطقه حاکم شد.

منازعات شدید اعراب و رژیم صهیونیستی در گذشته به گونه ای بر پایداری این نگرانی افزود که پس از بهبود نسبی روابط برخی از کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی که با خیانت به آرمان ملت مظلوم فلسطین انجام گرفت، از میزان این نگرانی کاسته نشد. اهمیت چندجانبه این منطقه در کنار خطر وسوسه تدریجی برخی از کشورها برای هسته ای شدن و احیاناً ساخت سلاح هسته ای برای مقابله با تهدیدات هسته ای رژیم صهیونیستی، سازمان ملل را بر آن داشت تا برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین رویکردهای خطرناکی در سال 1974 بیانیه ای درباره «تبدیل خاورمیانه به منطقه بدون سلاح هسته ای» صادر کند.

با اینکه نزدیک به چهل سال از صدور آن بیانیه گذشته است، برای اجرایی کردن آن هیچ گام مثبتی برداشته نشده و این در حالی است که به سبب وقوع برخی تحولات اساسی در منطقه، حساسیت ها بسیار افزایش یافته است. پس از یک دوره طولانی بی عملی در مه 2010، 189 کشور، تصمیم به بازنگری قرارداد منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) گرفتند تا به بیانیه 1974 سازمان ملل جامه عمل بپوشانند. هدف این نشست که قرار شد در اواخر آذرماه سال جاری در هلسینکی فنلاند برگزار شود، بحث درباره «خاورمیانه عاری از سلاح اتمی» بود. با نزدیک شدن به زمان برگزاری این نشست به ناگاه هفته گذشته آمریکایی ها با صدور بیانیه ای با ادعاهای واهی مانع برگزاری آن شدند.

در بیانیه وزارت خارجه آمریکا درباره این نشست آمده است: «اختلاف نظر عمیقی در منطقه در رابطه با کنترل تسلیحات و نحوه برقراری امنیت وجود دارد. ایالات متحده از کنفرانسی که در آن یک کشور مجبور به انزوا شود، حمایت نخواهد کرد.» ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا که این بیانیه را می خواند، افزود: «آمریکا به عنوان یکی از حامیان این کنفرانس با تأسف اعلام می کند که این کنفرانس به علت اوضاع کنونی خاورمیانه و این مسئله که کشورهای منطقه هنوز به توافقی در زمینه شروط قابل قبول برای برگزاری یک کنفرانس دست نیافته اند، نمی تواند برگزار شود.»

از تک تک عبارت های این بیانیه که ادامه هم دارد، می توان به بهانه بودن آن برای ممانعت از برگزاری این نشست پی برد، اما چرا آمریکایی ها نمی خواهند این نشست برگزار شود؟ آمریکایی ها دقیقاً می دانند کشورهای منطقه درباره هر چیز اختلاف داشته باشند، درباره عاری شدن منطقه از سلاح های هسته ای اختلاف که ندارند هیچ، توافق کامل هم دارند و بر آن پای می فشارند. موضوع کاملاً روشن و واضح است و همه می دانند مخاطب چنین نشستی تنها رژیم صهیونیستی است که بدون امضای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) به شکل کاملاً غیرقانونی صدها کلاهک هسته ای در اختیار دارد.

این موضع آمریکا برای این کشور بسیار پرهزینه است و آمریکایی ها می دانند دیگر مانند گذشته به راحتی نمی توانند به خاطر صهیونیست ها قوانین بین المللی و خواست جامعه جهانی را زیر پا گذارند. جمهوری اسلامی ایران که ریاست جنبش عدم تعهد را دارد به عنوان نماینده این جنبش واکنش تندی به موضع آمریکا نشان داد.

سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در این راستا در گفت وگو با پرس تی وی گفت: «اکنون آمریکا یک بار دیگر ثابت کرد که برای رضایت اسرائیل(رژیم صهیونیستی) حاضر است با دیگر کشورهای خاورمیانه [غرب آسیا] مقابله کند.» کارشکنی آمریکا فقط می تواند زمان برگزاری نشست را به تأخیر بیندازد و نمی تواند از برگزاری قطعی آن جلوگیری کند، چنانچه برخی از کشورها از جمله ایران در حال پیگیری برگزاری این نشست در تاریخ دیگری هستند.

جواد رضایى

منبع: بصیرت

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار