گوناگون

فاضل نظری: محاسن بلند و موی آشفته شرط شاعری نیست

پارسینه: فاضل نظری با بیان این‌که شعر تفنن و شغل نیست، گفت: داشتن محاسن بلند و موی آشفته شرط لازم شاعر بودن نیست.

پارسینه- گروه فرهنگی: فاضل نظری - شاعر مجموعه‌ی «ضد» - در نشست دیدار با مخاطبانش که عصر یکشنبه (12 خردادماه) در فروشگاه مرکزی شهر کتاب برگزار شد، عنوان کرد: نکته‌ای که در شعر امروز باید مورد توجه قرار گیرد، وجود لایه‌های پنهانی در آن است؛ لایه‌هایی که باعث می‌شود مخاطب باز هم برای دوباره خواندن به آن رجوع کند. نمونه‌ی متعالی این نوع شعر، شعر حافظ است که بیت‌الغزل معرفت است.

به گزارش ایسنا، او افزود: اگرچه برای لذت بردن از شعر باید حداقل‌هایی را رعایت کرد، اما وجود لایه‌های پنهانی و عمیق در شعر نیز دایره‌ی لذت‌ بردن از آن را محدودتر می‌کند. چنین شعری که برای تمام اقشار جامعه قابل فهم باشد و اهل معنا را هم راضی کند، شعر سهل و ممتنع است.

نظری در ادامه با بیان این‌که شعر تفنن نیست، اظهار کرد: شعر در مقام متعالی خود ساحتی است که هر کس را راهی بر آن نیست و هر کلمه و اتفاقی را نمی‌توان در آن به کار برد. شاعر باید با به‌کار بردن روش‌های نو حرف‌های مشترکی را که از ابتدای خلقت تا امروز زده شده، طوری بیان کند که مخاطب را درگیر کند.

این شاعر همچنین با اشاره به این‌که باید نگاه به شاعران در جامعه‌ی ما اصلاح شود، عنوان کرد: داشتن محاسن بلند و موی آشفته شرط لازم شاعر بودن نیست. شاعری یک شغل نیست که فرد را وادار کند به خواسته‌ی دیگران تن دهد. شاعری نوعی اشتغال ذهنی است که به شخص این ویژگی‌ را می‌دهد که در وجوه مختلف - چه در نحوه‌ی شعر گفتن و چه در روابط اجتماعی - خودش تصمیم‌گیرنده باشد.

نظری همچنین درباره‌ی وارد کردن حوادث و اتفاقات روز دنیا در شعر گفت: حوادث روز و اجتماعی دنیا فقط جنگ و وسایل ارتباطی جدید نیست، حتا می‌بینیم شعر حافظ هم که به مسائل اجتماعی و اخلاقی اشاره دارد، همچنان در شرایط خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد و مربوط به زمان و مکان خاصی نیست.

او در ادامه متذکر شد: قالب شعر من غزل است. من غزل را لباس فاخری می‌دانم و احساس می‌کنم استفاده از کلماتی که در شعر‌های گذشتگان به کار برده می‌شد، ارتباط ما را با ادبیات گذشته حفظ می‌کند. اگر کسی بخواهد هر اتفاقی را که در هر جای دنیا می‌افتد، در شعر منعکس کند، می‌تواند از قالب‌هایی با ظرفیت بالا مثل قالب سپید استفاده کند.


فاضل نظری

فاضل نظری همچنین درباره‌ی تعریف شعر اظهار کرد: نمی‌توان شعر را از نظر مفهومی تعریف کرد. یک تعریف مفهومی باید «جامع اطراف و مانع اغیار» باشد؛ در حالی که ممکن است هر کس تعریفی از شعر ارائه دهد که با تعریف دیگر متفاوت باشد. به نظر من شعر یک احساس و تجربه‌ی شخصی است که فرد در مواجهه با آن می‌تواند تشخیص بدهد چیزی که می‌خواند، شعر است یا نه.

این شاعر افزود: یک تعریف مشخص از شعر باعث محدود کردن آن می‌شود. شعر و هر مفهومی که در عالم خیال تعریف شود، قابل تحلیل نیست و نمی‌توان مرزی برای آن درنظر گرفت.

به گزارش ایسنا، حضور فاضل نظری در میان مخاطبانش هجدهمین برنامه از سری برنامه‌های «دیداری با اهل قلم» است که هر ماه در کافه کتاب فروشگاه مرکزی شهر کتاب برگزار می‌شود. این شاعر در این دیدار به امضای آخرین کتابش «ضد» برای مخاطبان پرداخت.

فاضل نظری متولد 1358 است و از او تاکنون مجموعه شعرهای «اقلیت»، «آن‌ها»، «گریه‌های امپراتور» و «ضد» به چاپ رسیده است.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد