نظر آیت الله بهجت درباره فقهایی که «فتوای خلاف مشهور» دارند

نظر آیت الله بهجت درباره فقهایی که «فتوای خلاف مشهور» دارند

پارسینه: در عراق یکی از علما، خمر -شراب- را نجس نمی‌دانست، آقایی دیگر وقتی نظر ایشان را فهمید...

به گزارش پارسینه در کتاب در محضر بهجت، محمدحسین رخشاد، کتاب اول، صفحه 345، نکته 565 درباره برخورد با فتاوای شاذ و غیرمشهور آمده است:

در عراق یکی از علما، خمر -شراب- را نجس نمی‌دانست، آقایی دیگر وقتی نظر ایشان را فهمید، نسبت به او در مجلسی تند شد و سخن ناسزایی هم درباره او گفت. ولی بعد متوجه شد که در میان اقوال علما، قول به عدم نجاست وجود دارد، لذا به کربلا رفت و در جلوی خانه آن آقا ایستاد و از مرکب خود پایین نیامد و به او گفت: در مجلسی فتوای شما را نقل کردند و من به صاحب آن فتوی بد گفتم. البته غرض شخصی به شما نداشتم، بلکه برای حفظ عقاید مردم بد گفتم، و الان نزد شما آمده‌ام تا از شما حلالیت بطلبم، اگر اجازه بدهید پیاده شوم، به حرم بروم و گرنه پیاده نمی‌شوم.


چنین قضیه‌ای درباره شیخ بهایی نسبت به فتوای مرحوم مقدس اردبیلی پیش آمده است. آن مرحوم در نجاست خمر توقف دارد یا فتوی به طهارت آن می‌دهد و شیخ بهایی کلام تندی نسبت به مقدس اردبیلی می‌گوید.

البته می‌گویند: اشتباه شخص بزرگ هم بزرگ است. انسان تا می‌تواند نباید نسبت به فقهایی که فتوای شاذّ و خلاف مشهور دارند، متعرض شود؛ زیرا آن‌ها بر اساس موازین خود در آنفتوی معذورند، در عین حال معصوم هم نیستند، لذا ممکن است از بغضی قراین یا ادله غفلت نمایند؛ و گرنه زحمات استاد و حق استادی فراموش می‌شود، چنان‌که برای خیلی از افراد چنین اتفاق می‌افتد.


ارسال نظر

  • ناشناس

    احسنت
    مطلب جالبی بود

  • یک ایرانی

    ضمن تشکر از سایت پارسینه، دیدگاه حضرت آیت الله بهجت بسیار بسیار جالب توجه و مهم است که باید خیلی خیلی جدی گرفته شود. در غیر این صورت نمی توان به توسعه و تعالی دانش و علم فقه و اجتهاد امید داشت...

  • ناشناس

    تشکر

  • سید رضا

    این را ایمیل کنید برای اقای مکارم

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار