امام هادي (ع)، عبدالعظيم حسني و شيعيان ايران
هرچند اين حضرت خود از معصومين محسوب نميشوند، بلكه در واقع يكي از خواص و علماي شيعه هستند، ولي به جهت نسب و نيز مشي زندگي مورد تاييد ائمه بودند، چنان كه نقل شده است زماني كه وي خدمت امام هادی(ع) رسيد و عقاید خود را اظهار كرد، امام دهم(ع) فرمود: تو از دوستان حقیقی ما هستى.
زندگي حضرت عبدالعظيم ـ كه به جهت اينكه از نوادگان امام حسن مجتبي(ع) ميباشد، ملقب به «حسني» است ـ همعصر چهار امام معصوم بوده (امام موسي كاظم(ع) تا امام هادي(ع)) و حضور سه امام را از نزديك درك كرده است. وي بويژه مورد تاييد امام هادي(ع) قرار گرفته است.
چنين روايت شده است كه يكي از شیعیان ری، به رغم مشكلات و مسائل آن عصر به شهر سامرا رفت و خدمت امام زمان خود، حضرت هادي(ع) رسید و مسائلي را مطرح كرد تا از امام كسب تكليف كند.
امام، ضمن اينكه به اين مسائل پاسخ دادند فرمودند: «... هرگاه مشكلی از امور دینی برایت پیش آمد، جواب مشكل خود را از عبدالعظیم حسنی بخواه و سلام مرا به او برسان.»
اما شايد علت هجرت وي به شهرري ـ هجرتي كه سبب گشت امروز اهالي شهر تهران و ري از نعمت زيارتش بهرهمند شوند ـ شنيدني باشد.
خلفاي عباسي نسبت به خاندان پيامبر اكرم(ص) و شيعيان آنها سهل نميگرفتند، و متوكل نيز به بدرفتاري با شيعيان شهره است. يكي از اين سختگيريها جلوگيري از زيارت مزار حضرت سيدالشهدا بوده است.
حضرت عبدالعظيم(ع) هم به جهت اصل و نسب و هم به جهت نزديكي قلبياش به اهلبيت(ع) از دشمني خلفاي عباسي در امان نبود و چندبار تصميم به قتل آن حضرت توسط دستگاه خلافت اتخاذ شد.
در چنين وضعيتي وي به خدمت امام هادي(ع) رسيد و امام عقايد وي را مورد تاييد قرار داد. پس از گزارش ديدار وي با امام هادي(ع)، دستگاه خلافت دستور دستگيري وي را صادر كرد و فرار شهر به شهر حضرت عبدالعظيم از دست ماموران حكومتي، وي را به شهرري رساند.
هرچند وي به شكل پنهاني وارد ري شد، ولي در مناطقي از ري شيعيان زندگي ميكردند و رفتهرفته وي محل رجوع شيعيان شد.
اگر اين دادههاي تاريخي را كنار هم بگذاريم، به نتايج جالبي ميرسيم: ملاقات حضرت عبدالعظيم با امام هادي(ع)، تاييد عقايد وي توسط امام هادي(ع) و اينكه امام وي را دوست اهلبيت(ع) قلمداد ميكنند، اينكه امام به يكي از شيعيان ميفرمايند وقتي به ما دسترسي نداشتيد مسائل را از عبدالعظيم حسني بپرسيد و فرار حضرت عبدالعظيم از دست ماموران به جرم ديدار با امام هادي به شهرري و رجوع شيعيان ري و ايران به وي، همه و همه نشاندهنده حضور تاريخي امام هادي(ع) به نحو غيرمستقيم در زندگي و باورهاي شيعيان ايران است. (جام جم)
ارسال نظر