گوناگون

یک کارکرد پنهان تلویزیون: تاثیر در نامگذاری کودکان!

پارسینه: رسانه‌ای مانند تلویزیون در ایران با ضریب نفوذی بالای 90 درصد در جامعه ایرانی عملا یكی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین منبع ترویج و اشاعه فرهنگ، سبك زندگی، شوخی‌ها و تكیه‌كلام‌ها در جامعه است.

در این میان اما باید نگاهی دوباره به برخی كاركردهای پنهان و كمتر مورد توجه این رسانه فراگیر در بطن جامعه داشت، یكی از این كاركردهای پنهان شاید تاثیر تلویزیون بر فرهنگ «نامگذاری» نوزادان در كشور باشد.

اخیرا براساس اعلام مدیركل دفتر اطلاعات آمار جمعیتی سازمان ثبت‌احوال ده اسم اول پسران در سه ماه اول سال جاری در كشور به ترتیب «امیرعلی، ابوالفضل، امیرحسین، محمد طه، علی، محمد، امیرمحمد، حسین، مهدی و طاها» است. بر اساس همین آمار اسامی «فاطمه، زهرا، نازنین زهرا، زینب، ریحانه، هستی، یسنا، ستایش، فاطمه‌زهرا و ثنا» نیز ده اسمی هستند كه اغلب خانواده‌های ایرانی برای دختران خود انتخاب كرده‌اند.

هر چند اثبات وجود رابطه مستقیم میان رویكرد تلویزیون با رواج نام‌های مذهبی به یك پژوهش علمی و آماری نیاز دارد، اما به نظر می‌رسد رابطه‌ معناداری میان این دو برقرار باشد. همه ما به یاد داریم كه در زمانی نه‌چندان دور، الگوی خاصی بر انتخاب اسامی شخصیت‌های نمایشی در تلویزیون حاكم بود كه براساس آن شخصیت‌های مثبت اغلب اسامی مذهبی داشتند و شخصیت‌های منفی كمتر با این قبیل نام‌ها خوانده می‌شدند.

اگر نویسندگان فیلمنامه‌ها و سازندگان برنامه‌های تلویزیونی بدانند بسیاری از خانواده‌ها براساس همین برنامه‌ها، نام‌های نسل جدید را انتخاب می‌كنند، قطعا برای امر به ظاهر ساده و شاید بی‌اهمیتی مثل «نامگذاری شخصیت‌های تلویزیونی» بیشتر تدبیر خواهند كرد و به‌اصطلاح «وقت» خواهند گذاشت.

می‌توان با هدفمندی و هوشمندی در انتخاب نام شخصیت‌های تلویزیونی اعم از سریال‌ها، فیلم‌ها و برنامه‌ها با رویكرد گسترش گنجینه اسامی مورد استفاده معرفی نام‌های جدید را مد نظر قرار داد.

جام‌جم

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار