گوناگون

۷ گام برای ورود روزه اولی‌ها به ماه مبارک رمضان

۷ گام برای ورود روزه اولی‌ها به ماه مبارک رمضان

پارسینه: کارشناسان تربیتی می‌گویند؛ تربیت کار بلند مدتی است باید محبت مادرانه و پدرانه برایش وقت بگذارید و بدانید جایی به ثمر خواهد نشست. اگر امسال ماه رمضان فرزندتان فقط توانست دو سه روز، روزه بگیرد سخت نگیرید، فقط مراقب باشید که خط قرمزهای ماه مبارک و روزه خواری برایش عادی نشود.

گاهی رفتن به بهترین مهمانی‌ها هم برای بچه‌ها دلچسب نیست، آن‌ها دوست دارند بازی کنند، دوست دارند تلوزیون تماشا کنند و با تبلت‌شان بازی کنند. حالا چطور این بچه‌ها را برای مهمانی خدا مهیا کنیم؟ بچه‌های امروزی که اینقدر آن‌ها را لای پرقو بزرگ کرده‌ایم را چطوری با ماه رمضان و روزه گرفتن آشنا کنیم که هم به میهمانی خدا مشرف شوند و هم از آن لذت ببرند؟ شاید یکی از سخت‌ترین کار‌های دنیا دعوت بچه‌های امروزی به ماه رمضان و روزه‌داری باشد، آن هم بچه‌هایی که کنار خودشان هم سن و سالانی را می‌بینند که از انجام این وظیفه سرباز می‌زنند یا بزرگسالانی که به بهانه‌های مختلف از روزه داری سرباز می‌زنند. برای ورود به این مهمانی چطور بچه‌هایمان را راضی کنیم.

۷ گام برای ورود روزه اولی‌ها به ماه مبارک رمضان

۷ گام برای آن‌ها که در خانه روزه اولی دارند

قدم اول: تکلیف مان را روشن کنیم

شاید لازم باشد که قبل از هر کاری ببینیم از خودمان و بچه‌هایمان در ماه رمضان چه مطالبه‌ای داریم. با خودمان روراست باشیم و از خودمان بپرسیم اینکه بچه‌مان روزه بگیرد برایمان کافیست؟ می‌خواهیم حتی شده یک روز، روزه داری را تجربه کند؟ اینکه خودمان بدانیم در عرصه تربیت دینی فرزند به سن تکلیف رسیده‌مان می‌خواهیم چه کنیم شاید قدم اول باشد، فارغ از شرایط او.

قدم دوم: با بچه‌ها صادق باشید
نترسید؛ شاید این مهمترین قدم در تربیت دینی بچه‌ها باشد. با بچه‌ها روراست باشید و صادقانه آنچه که باید به عنوان تکلیف انجام دهند را برایشان تشریح کنید و در این مسیر با طرح درست ماجرا همه آنچه که فکر می‌کنید، دختر ۹ ساله یا پسر ۱۲-۱۳ ساله‌تان باید انجام دهد را از او بخواهید. البته چه گفتن و چطور گفتن این تکلیف هم نکاتی دارد.

قدم سوم: مشوق‌های دینی

قبل از اینکه هر قدمی برای آشنایی فرزند روزه اولی‌تان با ماه رمضان انجام بدهید، خودتان قدری مطالعه کنید. ببنید قدم‌های کوچکی که در زمینه تربیت دینی فرزندتان بر می‌دارید، چقدر ارزشمند است. اگر فرزندتان در سنین کودکی است، بدانید که آموخته‌های امروز برای او اثری بسیار طولانی مدت دارند، حتی اگر در زمان شنیدن واکنشی نداشته باشد. در روایات دینی‌مان آمده است که آموختن در کودکی همانند نقش بر سنگ ماندگار است.

در روایتی پیامبراکرم (ص) می‌فرمایند: هر کس به فرزندش قرآن بیاموزد روز قیامت پدر و مادر او را فرا می‌خوانند و دو جامع بر آن دو می‌پوشاننند که ازنور آن چهره‌های بهشتیان روشن می‌شود و در روایتی دیگر می‌گویند: قرآن روز قیامت مردمی رنگ پریده را می‌آورد و به پروردگار می‌گوید: این شخص، کسی است که من روزش را با تشنگی و شبش را با بیداری گرفته بودم و طمع او را به رحمت تو قوی کرده بودم و آرزوهایش را به مغفرت تو گسترده بودم، پس بر اساس گمان من درباره‌اش عمل کن. خدا می‌فرماید: مُلک را به دست راستش و جاودانگی را به دست چپش دهید. پدر و مادرش را زیوری دهید که تمام دنیا با آنچه در آن است به ارزش آن نباشد، پس همه مردم روز قیامت به آن پدر و مادر می‌نگرند و آن دو را عظیم می‌شمارند و خودشان نیز از این مقام به شگفتی می‌آیند و پرسند این عظمت از کجاست؟ خدا می‌فرماید: به سبب آموختن قرآن به فرزندتان و تربیت او بر اساس دین اسلام و محبت پیامبر (ص) و علی (ع) است.

کارشناسان تربیتی می‌گویند؛ تربیت کار بلند مدتی است باید محبت مادرانه و پدرانه برایش وقت بگذارید و بدانید جایی به ثمر خواهد نشست. اگر امسال ماه رمضان فرزندتان فقط توانست دو سه روز، روزه بگیرد سخت نگیرید، فقط مراقب باشید که خط قرمز‌های ماه مبارک و روزه خواری برایش عادی نشود.

قدم چهارم: به غیب ایمان بیاوریم

در یکی از اولین آیات قرآن در سوره بقره درباره مومنین می‌خوانیم آن‌ها که به غیب ایمان می‌آورند. گاهی باید این نگاه فارغ ازماده را برای بچه‌هایمان ایجاد کنیم. اینکه بچه‌های ما باور کنند که در زمان روزه داری، حساب و کتاب‌های دیگری برایشان جاری می‌شود، در تحمل سختی‌های روزه داری آن‌ها را کمک می‌کند. وقتی در حدیث می‌خوانیم که خواب روزه دار عبادت است یا خداوند به روزه دار در خواب قیلوله خوراک می‌دهد، درک این‌ها و روایاتی از این دست نیازمند توجه به غیب و جنبه معنوی روزه است.

قدم پنجم: از طب سنتی کمک بگیرید

اگر به طبیب یا پزشک متخصص طب سنتی دسترسی دارید، از او بخواهید طبع فرزند روزه اولی‌تان را بسنجد و با توجه به نیاز بدنی فرزندتان، شرایط را برای تحمل آسان‌تر گرسنگی و تشنگی فراهم کنید. یکی از کارشناسان طب سنتی می‌گفت: نعنا و زنجبیل معده را تقویت می‌کنند و به خانواده‌ها توصیه می‌کرد که در وعده سحر شربت نعنا برای بچه‌ها آماده کنند. توصیه‌هایی از این دست را در یادداشتی جداگانه بیشتر به شما خواهیم گفت، اما بدانید که در طب سنتی نکاتی برای آسان‌تر شدن روزه برای بچه‌ها پیشنهاد می‌شود که قابل تامل هستند.

قدم ششم: جشن روزه اولی بگیرید

در میان اقوام و دوستان بگردید و روزه اولی‌ها را پیدا کنید و افطاری با محوریت آن‌ها ترتیب دهید. بعد از روزه اول با هدیه‌ای کوچک، فرزندتان را شاد کنید و بگذارید در همان روز‌های اول، تشویق شود. البته بعد از نماز عید فطر جشن و جایزه مفصل‌تری را برای بچه‌ها فراهم کنید تا باور کنند که چه اتفاق بزرگی را رقم زده‌اند.

قدم هفتم: رساله را دم دست داشته باشید

حالا که بچه‌ها وارد مرحله سن تکلیف و روزه داری شده‌اند، به آن‌ها کمک کنیم که روزه صحیح بگیرند. برای این امر بهتر است از همین اول کار با رساله و احکام روزه داری از منابع اصلی مرتبط باشند. همین که رساله توضیح المسائل -به ویژه توضیح المسائل تصویری- کنار دست شما باشد و گاهی ببینند که برای مطالعه احکام ماه رمضان به آن مراجعه می‌کنید، باعث می‌شود بچه‌ها هم بخواهند که با احکام روزه داری صحیح آشنا شوند.
منبع: فردا نیوز

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار