نماز و درمان نگرانی
پارسینه: انسان در نماز با همه اعضای بدن و حواس خود متوجه خدا میشود و از همه اشتغالات و مشکلات زندگی روی برمی گرداند و همین حالت روی گردانی کامل از مشکلات زندگی و نیندیشیدن به آن در میان نماز، موجب آرامش روان و سلامت روانی میشود. این حالت آرامش روانی، در ایجاد وضعیت سلامت روانی تأثیر بالایی دارد و موجب کاهش شدت فشارهای عصبی روزانه و تنیدگیها و تنشهایی که بسیاری از مردم دچار آن هستند، میشود. قرآن مجید میفرماید: "در زندگی از صبر و نماز کمک بگیرید". (بقره (۲) آیه ۴۵)
انسان در نماز با همه اعضای بدن و حواس خود متوجه خدا میشود و از همه اشتغالات و مشکلات زندگی روی برمی گرداند و همین حالت روی گردانی کامل از مشکلات زندگی و نیندیشیدن به آن در میان نماز، موجب آرامش روان و سلامت روانی میشود. این حالت آرامش روانی، در ایجاد وضعیت سلامت روانی تأثیر بالایی دارد و موجب کاهش شدت فشارهای عصبی روزانه و تنیدگیها و تنشهایی که بسیاری از مردم دچار آن هستند، میشود. قرآن مجید میفرماید: "در زندگی از صبر و نماز کمک بگیرید". (بقره (۲) آیه ۴۵)
امام صادق (علیه السلام) میفرماید: "هنگامی که مشکل مهمی برای علی (علیه السلام) پیش میآمد، به نماز بر میخاست" سپس آیه فوق را تلاوت فرمود. (تفسیر نمونه، ج. ۱، ص. ۲۱۹)
خداوند متعال در قرآن کریم، درمان تمام نگرانیها و اضطرابها را یاد و ذکر خدا معرفی میکند و آرامشدهنده قلبها را «توجه به خدا» و یاد او معرفی مینماید، آنجا که میفرماید: «اَلاَ بِذکرِ اللّهِ تَطمئِنُّ القُلوبِ» (رعد: ۲۸)؛ بدانید و آگاه باشید که یاد خدا و ذکر او باعث آرامش دلهاست؛ و البته یکی از مصادیق کامل ذکر خدا «نماز» است و اساسا خداوند متعال فلسفه نماز را ظهور یاد خدا در دلها بیان کرده است: «اَقمِ الصَلوةَ لِذکرى» (طه: ۱۴)؛ نماز را به خاطر ذکر من و یاد من بپا دار؛ و به این ترتیب نقش پیشگیری کننده و حتی درمانگر مذهب در مورد اضطراب قابل بررسی است.
در تبیین رابطه نماز و رفع نگرانی و اضطراب باید گفت:
از نظر روان پزشکان، اضطراب با یک احساس منتشر و مبهم دلواپسی که اغلب ناخوشایند و بدون دلیل است مشخص میشود که معمولا با یک یا چند مشکل جسمی همراه میگردد. از جمله شخص ممکن است علامتهای جسمی، چون احساس تپش قلب، تنگی نفس و درد قفسه سینه، خالی شدن سردل، تعریق، سردرد، تکرر ادرار، اسهال، گزگز دست و پاها، لرزش و… را نیز به همراه داشته باشد.
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «چه مانعى دارد که، چون یکى از شما غم و اندوهى از غمهاى دنیا بر او در آید، وضو بگیرد و به مسجد رود و دو رکعت نماز بخواند و براى رفع اندوه خود، خدا را بخواند؟ مگر نشنیدهاید که خداوند مىفرماید: از صبر و نماز یارى بجویید»
اضطراب، گاهی به شکل طبیعی در اشخاص سالم بروز میکند و گاهی به صورت بیمارگونه و دائمی در میآید که نیاز به درمان و مراقبت پزشکی دارد. با اینکه دلایل علمی گوناگونی از دیدگاههای مختلف به عنوان دلایل بروز اضطراب و تشدید آن ارائه شده است، اما همچنان دور شدن از ایمان مذهبی، به عنوان یک عامل مهم در بروز اضطراب نقش غیرقابل انکاری دارد. (ترجمه فارسی سیناپس کاپلان ـ. سادوک ـ. ج. دوم ـ. صفحه ۴۷۳)
به عبارتی نظر اسلام و روان شناسان جهان، تنها قدرتی که میتواند افراد بشر را از نگرانی و اضطراب محافظت کند و آرامش آنها را برقرار سازد قدرت نماز و عبادت خداوند است. افرادی که در ساعات مختلف به دعا و نماز خواندن میپردازند روحی مطمئن و سالم دارند و هرگز دچار نگرانی و اندوه نخواهند شد.
امام صادق علیه السلام به یکی از یارانش به نام مسمع فرمود: چه عاملی مانع میشود یکی از شما را در وقتی که غم و اندوه دنیوی بر او وارد شد وضو بگیرد و داخل مسجد شود و دو رکعت نماز بجای آورد و خداوند بزرگ را بخواند. مگر نشنیده اند که پروردگار میفرماید به وسیله صبر و نماز از خدا یاری بخواهید. (سفینه البحار، ج. ۲، ص. ۴۷ «قال الصادق علیه-السلام: مَا یَمنَعُ اَحَدَکُم اِذا دَخَلَ عَلیهِ غَمٌّ مِن غُمُومِ الدُّنیا ان یتَوَضَّا فَیَدخُلَ المَسجدَ فَیرکَعَ رَکعَتَینِ یَدعُوَ اللهَ فیهِما اَما سَمِعتَ اللهَ یَقول وَ استَعینُوا بالصبرِ وَ الصَلَوهِ»، بقره ۴۵، بحارالانوار، ج. ۶۹، ص. ۳۴۲)
هرگاه حادثهای رسول اکرم صلی الله علیه و آله را ناراحت و محزون میساخت آن جناب به وسیله روزه گرفتن و اقامه نماز از خداوند یاری و کمک می-گرفت. (مجموعهء ورام، ج. ۱، ص. ۳۰۳. «کانَ النَبیُّ علیه السلام اِذا حُزنهُ اَمرٌ اِستَعانَ بالصّومِ وَ الصَّلوهِ».)
دیل کارنگی میگوید: امروز جدیدترین علم یعنی روانپزشکی همان چیزهائی را تعلیم میدهد که پیامبران تعلیم میدادند، زیرا روانپزشکان دریافته اند که دعا و نماز و داشتن یک ایمان محکم به دین، نگرانی، تشویق، هیجان و ترس را که موجب نیم بیشتری از ناخوشیها است برطرف میسازد.
یکی از پیشوایان علم مزبور میگوید کسی که حقیقتاً معتقد به مذهب است هرگز گرفتار امراض عصبی نخواهد شد. (آئین زندگی، ص. ۲۰۸)
گاندی میگوید: برای میلیونها نفر هندو و مسلمان تنها مایه تسلی و آرامش در زندگی، دعا و نماز است من با تمام جریانها و ناامیدیها که در عرصه سیاسی با آن مواجه هستم هرگز روحیه امید خود را از دست نداده ام.
در واقع مردمی را دیده ام که حسرت آرامش مرا داشته اند این آرامش از دعا و نماز من حاصل شده است. من اهل دانش نیستم، اما در کمال فروتنی ادعا میکنم که مرد دعا و نماز هستم. (همه مردم برادرند، ص. ۱۰۷)
«نورمن وینسنت گریس» میگوید: نماز و دعا بزرگترین نیروئی است که برای مبارزه با دشواریهای زندگی روزانه و بدست آوردن آرامش روحی شناخته شده گفتگو با خدا باید عادت همیشگی آدمی شود نه اینکه، چون درماندگی به نهایت رسد، رو به خدا کند.
پیامبر گرامی (صلی الله و علیه وآله) فرمودند: «مَثَل خانهاى که در آن از خدا یاد مىشود و خانهاى که در آن ذکرى از خدا به میان نمىآید، مانند مثل موجود زنده و مرده است.» (بحارالانوار، ج. ۷۵، ص. ۲۰۷) یعنی دلی که مرکز یاد خداست، آباد و آرام است و دلی که از یاد خدا تهی است، ویران و تاریک است و اندوه و اضطراب آن را فرا گرفته. تنها یاد خدا و ذکر او دلهای پریشان را دوا میکند.
حضرت علی (علیه السلام) میفرماید: «پروردگارا! تو از هر مونسى براى دوستانت مونسترى و از همه آنها براى کسانى که به تو اعتماد کنند، براى کارگزارى، آمادهترى. پروردگارا! آنان را در باطن دلشان مشاهده مىکنى و در اعماق ضمیرشان بر حال آنان آگاهى و میزان معرفت و بصیرتشان را مىدانى، رازهاى آنان نزد تو آشکار است و دلهاى آنان در فراق تو بىتاب. اگر تنهایى سبب وحشت آنان گردد، یاد تو مونس آنهاست، و اگر سختىها بر آنان فرو ریزد، به تو پناه مىبرند.» (نهجالبلاغه خطبه ۲۲۵)
امام صادق علیه السلام به یکی از یارانش به نام مسمع فرمود: چه عاملی مانع میشود یکی از شما را در وقتی که غم و اندوه دنیوی بر او وارد شد وضو بگیرد و داخل مسجد شود و دو رکعت نماز بجای آورد و خداوند بزرگ را بخواند. مگر نشنیده اند که پروردگار میفرماید به وسیله صبر و نماز از خدا یاری بخواهید
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «چه مانعى دارد که، چون یکى از شما غم و اندوهى از غمهاى دنیا بر او در آید، وضو بگیرد و به مسجد رود و دو رکعت نماز بخواند و براى رفع اندوه خود، خدا را بخواند؟ مگر نشنیدهاید که خداوند مىفرماید: از صبر و نماز یارى بجویید.» (فضل بن حسن طبرسی، مجمعالبیان، ج. ۱، ص. ۱۰۰)
یکی از عوامل رفع حزن و اندوه «نماز اول وقت» است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
«ما مِن عَبدٍ اِهتَمَّ بِمَواقیتِ الصَّلاهِ اِلا ضَمِنتُ لَهُ الرَوّحَ عِندَ المَوتِ وَ اِنقِطاعِ الهُمَومِ و الاَحزانِ وِ النِجّاة مِنَ النّارِ». (بحارالانوار، ج. ۸۳، ص. ۹)
«هیچ بندهای به وقت نماز اهمیت نمیدهد مگر آنکه من ضمانت میکنم هنگام مرگ، آرامش داشته، غصهها از او رخت بربندد و از آتش، خلاص شود».
نماز شب نیز یکی دیگر از عوامل رفع حزن و غم است امام صادق علیه السلام فرمود: «صَلاةُ اللّیلِ تَذهَبُ بِالهَمِّ» (وسائل الشیعه، ج. ۵/۲۷۲) «نماز شب غم و اندوه را از بین میبرد».
ارسال نظر