سفر کردن چه ارزان!

در بازه زمانی ۲۵ اسفندماه تا ۱۳ فروردینماه، بالغ بر ۳۵ میلیون و ۸۷۱ هزار سفر در سامانههای رسمی ثبت شده است.
تحریریه پارسینه: آمارها حکایت از افزایش سفرها در ایام نوروز توسط خانوارها دارند: « در بازه زمانی ۲۵ اسفندماه تا ۱۳ فروردینماه، بالغ بر ۳۵ میلیون و ۸۷۱ هزار سفر در سامانههای رسمی ثبت شده است. این آمار نشان میدهد که بیش از ۱۱ میلیون خانوار از مجموع ۲۷ میلیون خانواده ایرانی معادل ۴۰ درصد در تعطیلات نوروزی به سفر رفتهاند؛ رشدی معنادار به میزان 2/22 درصد نسبت به سال گذشته، که گویای تداوم پویایی در جریان گردشگری داخلی است.» این آماری است که صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بعد از پایان تعطیلات و در گفت و گو با رسانه ها از آن خبر داد. مشاهدات میدانی و همچنین تصاویر منتشر شده از مقاصد گردشگری به ویژه شهرهای شمالی و جنوبی نیز نشان میدهد که در ایام نوروز بسیاری از ایرانیها چمدان بستند و عطای ماندن در خانه را به لقایش بخشیدند تا تجربه جدیدی را پشت سر بگذارنند. مصطفی فاطمی، دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر هم به رسانه ها میگوید که آمار بازدید از مراکز گردشگری در نوروز امسال افزایش قابل توجهی داشته است و این چند نقطه گردشگری و تاریخی زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، بیشتر از سایر نقاط گردشگر داشتهاند: مجموعه تختجمشید، حافظیه، سعدیه، پاسارگاد، ارگ کریمخان، باغ فین کاشان، مجموعه سعدآباد، فلکالافلاک لرستان، سازههای آبی شوشتر، باغ موزه چهلستون، طاق بستان کرمانشاه، عالی قاپوی اصفهان، کاخ گلستان، میراث جهانی بیستون، باغ شازده ماهان، آرامگاه فردوسی، مجموعه نیاوران، حمام وکیل و منار جنبان و نقش رستم 20 مکان برتریاند که بیشترین تعداد مسافر را در ایام تعطیلات داشتند. به گفته او، مقایسه سال 1404 با 1403 افزایش بیش از 28 درصد آمار بازدید از اماکن تاریخی و فرهنگی وپایگاههای میراث فرهنگی و گردشگری را نشان میدهد. فاطمی میگوید که نوروز امسال استقبال از شهرهای غیر گردشگرپذیر هم بیشتر شده است؛ استانهایی مثل ایلام، کردستان، اردبیل و خوزستان که نسبت به شهرهای گردشگرپذیر تردد جادهای بیشتری داشتند.
افزایش 2 درصدی ترددها
طبق همین آمارهایی که رسانه ها منتشر کردند تا روز 15 فروردین تعداد سفرها - براساس میزان ترددها - نسبت به سال گذشته 2 درصد و نسبت به سال 1402 هم شش درصد افزایش داشته است. تا روز 14 فروردینماه هم استان ایلام با 27/8 درصد رشد رتبه اول ترددهای جادهای را به دست آورده و بعد از آن هم استان خوزستان با 20/5 درصد، استانهای البرز، لرستان و گیلان با 15 درصد، چهارمحال و بختیاری با 7/8درصد و کهگیلویه و بویراحمد با 6/1 درصد رشد داشته است و تا امروز هنوز آمار تغییرات ترددهای بیناستانی کشوری اعلام نشده است. در بازه زمانی 23 اسفندماه تا 13 فروردینماه هم متوسط تردد روزانه 415 هزار نفر در ساعت، تردد ثبت شده است. این آمار تا روز 13 فروردینماه برای استان اردبیل رشدی 5/3 درصدی ثبت را نشان میدهد. بعد از آن هم استان زنجان قرار دارد که 3/1 درصد در تردد جادهای رشد داشته و استان کردستان و آذربایجان شرقی هم 2/3 درصد و خراسان شمالی با یکدهم درصد رشد مواجه بودند. با این حال استان اصفهان به عنوان منطقهای گردشگرپذیر تغییری در تعداد سفرها نداشته و سایر استانها هم از نظر تعداد مسافر رشدی منفی داشتهاند.
سفر ارزان و اقتصادی
این درحالی است که با توجه به نرخ دلار و همچنین گرانی های بیش از اندازه در کشور، تا پیش از آغاز نوروز انتظار میرفت که بسیاری از شهروندان ایرانی به دلیل عدم توانایی اقتصادی نتوانند سفر کنند. شاید دلیل افزایش این سفرها را انتخاب شیوه سفر و همچنین صرفه جویی در هزینه های آن دانست؛ به طوریکه بسیاری از شهروندان تردد با خودروی شخصی را به سایر شیوه های حمل و نقل ترجیح دادند و با ماشین خود به دل جاده ها زدند. همچنین سکونت در کمپهای گردشگری ارزان قیمت و مدارس و علم کردن چادر یا کرایه خانه و اقامتگاه و بومگردی به جای هتل نیز یکی دیگر از انتخاب هایی است که هزینه های کمتری را به خانوارها تحمیل کرد. هر چند اینگونه سفر کردن با انتقادهای بسیاری روبه رو است و برخی از فعالین این حوزه در گفت و گو با رسانه معتقدند اگر گردشگری را به معنای واقعی آن تعریف کنیم، نهتنها رشدی در حوزه گردشگری نداشتیم، بلکه با ریزش شدید هم روبهرو بودیم. ما بعضی آمارها را میشنویم که مثلاً ۴۵ میلیون گردشگر در هفته اول تعطیلات سفر کردهاند، ممکن است این آمار درست باشد، اما از طرف دیگر میبینیم که هتلها، بومگردیها و مراکز اقامتی خالی اما مدارس پر شدهاند، اما به هرحال با توجه به شرایط اقتصادی و عدم توانایی بسیاری از خانواده ها نمی توان انگشت اتهام به سوی مسافران دراز کرد و آنها را از سفر کردن منع کرد!
ارسال نظر