تحریریه پارسینه- فاطمه گنج کریمی: سال ۸۵ بود که طرحی با عنوان سهام عدالت اجرایی شد طرحی که قرار بود سال گذشته(سال ۹۵) به گل بنشیند و خریداران این سهام را به سود خود برساند اما انگار پس از گذشت ۱۰ سال از اجرا شدن این طرح دیگر دولت خیال ندارد سود این سهام را به مردم بازگرداند و همچنان این قصه سر دراز دارد.
تاکنون بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد تومان برای اقساط سهام عدالت به حساب خزانه دولت واریز شده است. سود مصوب مجامع عمومی شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت از ابتدای اجرای طرح تا کنون ۳۱۰ هزار و ۲۳۲ میلیارد ریال بوده است که از این میزان ۲۱۹ هزار و ۸۶۴ میلیارد ریال سود دریافتی از این شرکتها بوده است. همچنین ۲۰۷ هزار و ۱۵۶ میلیارد ریال تا به امروز بابت تسویه اقساط مشمولین سهام عدالت به حساب خزانه واریز، ۵۸ هزار و ۵۸ میلیارد ریال بابت مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایه پذیر و ۱۳ هزار و ۴۶۴ میلیار ریال سود پرداختی نقدی سهام عدالت به مشمولین طرح بوده است.
در این میان سازمان خصوصی سازی میگوید: پیشبینی میشود از نیمه دوم سال ۹۶ شرایط به گونهای فراهم خواهد شد که ما سود سال ۹۵ را در نیمه دوم سال ۹۶ به حساب مشمولین و افرادی که سهامدار سهام عدالت هستند واریز کنیم اما مسلما سودها متفاوت است.
جعفر سبحانی مشاور رییس سازمان خصوصیسازی گفته بود که در پایان سال ۹۴ مهلت ده ساله سهام عدالت به پایان رسیده و ما سود سال ۹۴ را در سال ۹۵ خواهیم پرداخت و با احتساب سال ۹۴ در مجموع ۵۳۲ هزار تومان برای هر مشمول در نظر گرفته میشود.
همچنین سود سال ۹۵ مشمولین به خزانه واریز نخواهد شد و متعلق به خود مشمولین است اما روند آن به این صورت است که اگر سود سال ۹۵ رابرای مشمولین واریز کنیم، باید صبر کنیم تا تیر ماه ۹۶ تا ۶۰ شرکت مجمامع شان برگزار شود و سود و زیان شرکتها مشخص شود، البته چندماهی شرکتها فرصت دارند تا این سود را به حساب سازمان خصوصیسازی واریز کنند. او میگوید از نیمه دوم سال ۹۶ شرایط به گونهای فراهم خواهد شد که ما سود سال ۹۵ را در نیمه دوم سال ۹۶ به حساب مشمولین و افرادی که سهامدار سهام عدالت هستند واریز کنیم اما مسلما سودها متفاوت است.
او در حالی این صحبت ها را بیان میکند که کمیسیون اقتصادی مجلس و برخی کارشناسان اقتصادی اعتقادی به برگشت سود مردم ندارند. ۲۴ اسفند ماه رئیس سازمان خصوصی سازی در حالی از واریز سود سهام عدالت میگوید که چندی پیش رئیس کمیسیون اقتصادی محمد رضا پور ابراهیمی در انتقادی شدید به این طرح گفته بود که ۱۰ سال است برگههای بیخاصیت سهام عدالت در دست مردم است و سود پیشبینی شده برای آن به اندازه خرید دو نان سنگک هم نیست و سهامداران از هیچ حقی برخوردار نیستند.
در روزهای پایانی اسفند میرعلی اشرف عبداله پوری حسینی رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: مردم برای دریافت سود سهام عدالت باید حساب بانکی باز کرده و بزودی پس از فراخوان سازمان خصوصی سازی، شماره حساب خود را جهت واریز سود، به ما اعلام کنند. اما گویی خبرها و حاشیه های سهام عدالت مردم را از دریافت سود خود ناامید کرده است.
حاشیه های سهام عدالت به حد گسترده ای افزایش یافته به طوری که به گفته برخی از صاحب نظران اکنون سهام عدالت به مافیا تبدیل شده و به دست عده خاصی افتاده است. در همین حال، یکی از اعضای کمیسیون اقتصادی اواخر سال گذشته گفته بود که نمایندگان مجلس اینگونه فکر میکردند که با راه اندازی سامانه جدید کنترل سهام و شرکتی که سهام متعلق به آن است در اختیار مردم قرار می گیرد، اما به نظر می رسد سهام عدالت همچنان در اختیار افراد خاصی است و اراده ای در تشکیل مجامع این سهام وجود ندارد.
حالا خبر دیگری با این عنوان "سود نقدی پرداختی به مشمولین سهام عدالت پس گرفته میشود" سر تیتر اخبار قرار میگیرد. گفتنی است طی این سالها بخشی از سود مالی سالهای ۸۵ و ۸۶ سهام عدالت به برخی از مشمولین در سالهای ۸۶ و ۸۷ در قالب رقمهای ۴۰ و ۸۰ هزار تومانی پرداخت شده که پس از آن، قانونی به تصویب رسید تا تعیین تکلیف سهام عدالت دیگر سود نقدی به مشمولین پرداخته نشود.بدین ترتیب سود نقدی پرداختی در سالهای گذشته به برخی از مشمولین سهام عدالت، از ارزش کلی سهامشان کسر میشود.
نیمه اسفند سال گذشته نیز سامانه سهام عدالت راهاندازی شد تا مشمولین با مراجعه به آن از وضعیت سهام خود اطلاع پیدا کنند. از این رو دارندگان سهام عدالت که طی سالهای گذشته سود نقدی ۴۰ و ۸۰ هزار تومانی دریافت کردهاند با مراجعه به این سامانه در صورتحساب خود متوجه درج توضیحات در خصوص این سود نقدی شدهاند و دولت این مبالغ را از ارزش کلی سهام عدالت آنها کسر نموده است.
اکنون تکلیف بسیاری از مردم که مشمول سهام عدالت شدهاند نامشخص است. عمر این دولت نیز به پرداخت سهام عدالت و برقراری عدالت در جامعه کفاف نداد و این دولت نیز همچون سایر دولتها پروژههای ناتمام بیشماری را روی دست کشور گذاشت. به طوری که آنها را یادگار دولتهای قبل میدانست و خود نیز برای به پیش بردن آن قدم های درخور توجهی برنداشت.
ارسال نظر