قراردادهای جدید نفتی بلای جان زنگنه
پارسینه: قراردادهای نفتی همچنان دردسرهای خاص خودش را برای زنگنه دارد! امروز وزیرنفت برای چندمین بار پا به صحن مجلس گذاشت تا از قراردادهایی دفاع کند که خود ویارانش به شدت از آن حمایت میکنند.
تحریریه پارسینه : قراردادهای نفتی همچنان دردسرهای خاص خودش را برای زنگنه دارد! امروز وزیرنفت برای چندمین بار پا به صحن مجلس گذاشت تا از قراردادهایی دفاع کند که خود ویارانش به شدت از آن حمایت میکنند.
قراردادی که زنگنه برای اجرایی شدن آن حتی حاضر به دادن امتیازهایی به مردان جنوب شد تا شاید بدون گلایه های نفتیهای جنوب بتواند آن را به ثمر برساند.
درآنزمان وزیرنفت این اجازه را به جنوبیها داد تا قراردادهای میادین جنوب را به روش مورد نظر خود به امضاء برسانند. اگرچه این اظهارات توسط مسوولان نفتی رد شد اما در نهایت چندی بعد پس از امضای اولین قرارداد مناطق نفت خیز حنوب به روشی غیر از IPC برهمگان روشن شد که این شایعات به واقعیت نزدیک بوده است.
اما دراین راه قراردادهای جدید منتقدان خاص خود را داشت تا جاییکه در آنزمان رهبری خواستار بازنگری در برخی از بندهای این قراردادها شد. پس از این بازنگری نیز بهارستانیها زنگنه را به پای میز مجلس کشاندند تا از عدم مغایرت بندهای مورد بحث این قرارداد با منافع ملی مطمئن شوند.
جلسه ای که بیش ازدو ساعت در پشت درهای بسته به طول انجامید و درنهایت نمایندگان از قانع شدن خود از اظهارات این وزیر دولت یازدهم خبردادند.
هرچند که هنوزهم وقتی پای یک قرارداد جدید با شرایط IPC به میان می آید بازهم زنگ خطر بهارستانیها به صدا در می آید و از ابهاماتی میگویند که هنوز هم در خصوص این نوع قراردادها پابرجاست. اما نکته حائزاهمیت آنکه زنگنه و یارانش در تمام لحظه هایی که منتقدان از منافع ملی و تناقض این قراردادها با آن می گفتند در تلاش بودند تا پای خارجیها را از طریق IPC به کشور بازکنند که به اذعان مسوولان موفق هم عمل کرده اند!
دراین بین بازهم امروز زنگنه به مجلس فراخوانده شد تا از ابهامی دیگر در خصوص این نوع قراردادها پرده بردارد.
در جلسه علنی امروز مجلس حسینعلی حاجی دلیگانی و ۱۳ نفر از نمایندگان مجلس از بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در خصوص قراردادهای جدید نفتی و تضاد آن با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی سوال کردند که زنگنه توانست با پاسخ های خود مجلس را قانع کند.
۱۴ نفر از نمایندگان مجلس در سوالی خطاب به وزیر نفت از وی پرسیدند چرا با وجود عدم اصلاح ایرادات اصلی در الگوی پیشنهادی قراردادهای جدید نفتی و تضاد آن با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و سایر قوانین و طی نشدن تشریفات قانونی و در نظر نگرفتن منافع ملی، وزارت نفت در پی اجرایی کردن این قراردادهاست؟
وزیر نفت هم در پاسخ به این سوال با تشریح روند مشورتخواهیها و مذاکرات انجام شده در خصوص این قراردادها، تاکید کرد: ساختار قراردادهای جدید نفتی به گونهای است که بیشتر از ۷۰ درصد ظرفیت صنعت نفت در اختیار شرکتهای ایرانی قرار میگیرد و اگر به سرعت عمل شود بیش از ۸۰ میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب تولید و اشتغال کشور میشود.
پس از توضیحات وزیر نفت وارد بودن سوال توسط مسعود پزشکیان به رأی گذشته شد که از ۲۲۵ نماینده حاضر در جلسه ۵۶ نماینده سوال را وارد دانسته و ۱۲۵ نفر این سوال را وارد ندانستند. بدین ترتیب مجلس شورای اسلامی توضیحات وزیر نفت را قانع کننده تشخیص داد.
زنگنه اگرچه اینبار نیز با رای موافق نمایندگان نسبت به این نوع قراردادها ساختمان مجلس را ترک کرد اما به نظر میرسد در آینده ای نه چندان دور باید همین راه را دوباره طی کند و از زاویه ای دیگر به نقد نمایندگان در خصوص این نوع قراردادها پاسخ دهد. چراکه به اذعان کارشناسان هنوز هم برخی از ابهامات این قراردادها برطرف نگردیده است. البته زمانی میتوان به حاشیه های این نوع قراردادها پی برد که رئیس دولتی به غیر از روحانی مدیریت کشور را برعهده بگیرد و از بندهای مورد نقد این قرارداها بگوید.
با همه این احوالات اما زنگنه معتقد است در شرایط فعلی اقتصاد کشور این بهترین تصمیم برای صنعت نفت کشور بوده است.
ارسال نظر