گوناگون

تهدید محصول برنج با از سرگیری واردات

تهدید محصول برنج با از سرگیری واردات

پارسینه: ابتدای شهریور ماه سال جاری بود که وزارت جهاد کشاورزی به درخواست نمایندگان مجلس برای حمایت از تولید داخل در فصل برداشت، واردات برنج را تا پایان آبان ماه ممنوع اعلام کرد اما اخبار نشان می‌دهد که واردات برنج از سر گرفته شده است.

تهدید محصول برنج با از سرگیری واردات

تحریریه پارسینه: داستان واردات محصولات کشاورزی در فصل برداشت این روزها در حال تکرار شدن است. هر سال این مساله به عنوان یک بحران برای کشاورزان کشور به وقوع می‌پیوندد. موضوعی که با برنامه‌ریزی و نظارت جهادکشاورزی به عنوان متولی اصلی تنظیم بازار می‌تواند هر سال تیتر یک رسانه‌ها نباشد.

البته فعالان بازار معتقدند بازار داخلی به واردات احتیاج دارد و برنج‌ داخلی کفاف مصرف کشور را نمی‌دهد اما باید توجه داشت که واردات باید در زمان مشخص صورت گیرد و ضرر و زیان کشاورزان نیز سنجیده شود. برای مثال واردات برنج هر سال در فصل برداشت باید ممنوع اعلام شود.

گاهی اوقات به دلیل بی تدبیری سازمان‌های مربوطه محصولی به کشور وارد می‌شود که احتیاجی به آن در داخل کشور احساس نمی‌شود. در این میان با ورود محصولات خارجی و ارائه آن‌ها با قیمت پایین‌تری به بازار، محصولات داخلی را دستخوش نابودی می‌کند و زیان قابل توجهی را به کشاورزان و تولیدکنندگان وارد می‌سازد.

گفتنی است که سال گذشته ۱۵۰ هزار تن برنج وارداتی در بازه زمانی که نیاز به برنج وارداتی نبود به کشور وارد شد و بعد از رسانه‌ای شدن موضوع روحیه کشاورزان بسیار تضعیف شد و تاثیر منفی بر تولید برنج در کشور گذاشت. متاسفانه در سال ۹۵، قیمت برنج در مراکز عرضه و مراکز توزیع با فاصله زیادی عرضه شد و نظارت‌های ناکافی در بازار تهران باعث این موضوع شده است.

اخیرا در حالی وزارت جهاد کشاورزی واردات برنج را تا پایان آبان ماه امسال ممنوع اعلام کرده است اما اخبار نشان می‌دهد که واردات برنج از سر گرفته شده است. در روزهای میانی شهریور امسال یزدان سیف معاون وزیر جهاد کشاورزی از ممنوعیت واردات برنج تا پایان آبان ماه به کشور خبر داد و گفت: امسال نیز همچون سال‌های گذشته این اقدام به منظور حمایت از تولید داخل با شروع فصل برداشت برنج از شالیزارهای کشور از اوایل شهریورماه تا پایان آبان‌ماه واردات برنج به منظور حمایت از تولید و تولیدکنندگان داخلی ممنوع است.

به گفته او کسانی که ثبت سفارش دارند بعد از آبان ماه می‌توانند محموله‌های خود را وارد کشور کنند و طی این مدت هیچ محموله‌ای وارد نخواهد شد. سیف همچنین گفته بود که بیش از میزان مصوب ذخایر استراتژیک برنج ذخیره داریم و نگرانی در این زمینه وجود ندارد.

اما چندی پیش جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج از واردات بی رویه برنج در فصل برداشت این محصول به کشور خبر داد و گفت: متاسفانه اخیرا شاهد بروز نابسامانی‌هایی در حوزه برنج هستیم.

بنا بر این بود که میزان تولید، نیاز و کسری برنج در کشور مشخص شود که در این راستا با وزارت جهاد به جمع بندی رسیدیم که میزان تولید بین ۲ میلیون و ۲۰۰ هزارتن تا ۲ میلیون و ۲۵۰ هزارتن است. میزان نیاز کشور به برنج حدود ۳ میلیون تن است. بنابراین کسری برنج کشور حداکثر ۸۰۰ هزارتن خواهد بود. در ابتدا وزارت جهادکشاورزی واردات برنج از اول مرداد تا آخر آبان ماه(فصل برداشت) ممنوع اعلام کرد. اما پس از آن این تاریخ به اول شهریور تا آخر آبان ماه تغییر پیدا کرد.

به گفته دبیر انجمن برنج متاسفانه خیلی‌ها حتی به این تاریخ پایبند نیستند و در حال حاضر شاهد واردات بی ‌رویه برنج به کشور هستیم. بسیاری از این برنج‌های وارداتی وارد استان های گیلان و مازندران می شود، آن هم دقیقا در فصل برداشت. درحالی که قرار است از کشت برنج جز در این دو استان حمایت نشود.

هر سال در همین ماه‌ها ممنوعیت واردات برنج به دلیل قرار گرفتن در فصل برداشت کلید می‌خورد‌ اما موضوع مهمی که حائز اهمیت به شمار می‌رود برنامه ریزی و تنظیم بازار است که باید پیش‌تردر دستور کار سازمان‌های ذیربط خصوصا وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد. متاسفانه عدم مدیریت صحیح در حوزه تنظیم بازار و در پی آن تنظیم صادرات و واردات موجب می‌شود که هر سال شاهد واردات بی رویه آن هم در فصل برداشت باشیم. این اتفاقات نشان می‌دهد برنامه ریزی و نظارت دقیقی بر روی بازار صورت نمی‌گیرد و وضعیت بازار قبل از واردات و پس از آن بررسی نمی‌شود و سرانجام این موضوع منجر به کمبود، گرانی و اختلال در بازار خواهد شد.


ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت پارسینه هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد